Foci

Még mindig csak keresi önmagát a Videoton

Nagyon úgy fest, hogy a várakozáson aluli szezon (értsd: nem sikerült megnyerni az NB I-et) edzőt fog cserélni a Videoton focicsapata. A fehérváriakat az elmúlt egy szezonban a norvég Henning Berg irányította, és bár előzetesen arra lehetett számítani, hogy majd a Ferencvárossal folytat nagy harcot a Vidi az aranyért, végül a Budapest Honvéd előzte meg – meglepetésre.

Berg helyére a szerb bajnok Partizan Beogradtól távozó Marko Nikolicot szemelte ki a vezetőség.

A zurnal.rs-nek nyilatkozva Nikolic azt mondta, voltak ajánlatai Belgiumból és Oroszországból is, de végül a Videoton mellett döntött. Azt is mondta, két évre fog aláírni, de a fizetése közel sem annyi, mint amennyit a szerb sajtó írt. Az ottani lapok 4 évre, összesen 2,4 millió eurós, azaz mintegy 740 millió forintos fizetésről peltykáltak.

Az edzőcsere miatt nem igazán fognak majd sírógörcsöt kapni a székesfehérvári szurkolók, Henning Berg eléggé megosztja a drukkereket, elég sok kritikát kapott ő is és a csapat is az idényben. Nikolicnak pedig nagy respektje van a szerbeknél, úgyhogy szakmailag ez egy védhető cserének tűnik.

Marko Nikolic érkezhet Fotó: Europress/Anadolu Agency/Alex Broadway

Mégis, érdekes megnézni, hogy Magyarország egyik legjobb anyagi lehetőségeivel rendelkező klubja mennyire kapkodva próbál meg sikeres csapattá válni. Nem csak itthon, hanem a nemzetközi porondon is.

A Vidi 2011-ben hosszú várakozás után nyerte meg a magyar bajnokságot története során először. Ennek ellenére akkor úgy döntött a vezetőség, hogy nem hosszabbítja meg a szakmai munkáért is felelő vezetőedző, Mezey György szerződését.

Jött helyette a portugál Paulo Sousa, akinek irányításával a bajnoki ezüst szintén csalódás volt, ugyanakkor a következő szezonban eljutott az Európa Liga főtáblájára a csapat és még reális esélye is volt a továbbjutásra. Otthon a Baselt és a Sportingot is sikerült legyőzni, mindkettő óriási bravúr. Emiatt is Sousa másfél év után továbbállt, azóta már megjárta a Maccabit, a Baselt (mindkettővel bajnok volt), legutóbb a Fiorentinánál edzősködött, mostanság pedig a Borussia Dortmunddal hozták hírbe.

Sousa után honfitársa, José Gomes érkezett, de az időszakot mindenki nagyon gyorsan elfelejtené Fehérváron. A spanyol Joan Carrillo kapta meg aztán a bizalmat, élt is vele, remek játékkal lett bajnok a Videoton, de az utána következő nyáron sikerült ingyen elengedni Nikolics Nemanját és nem megtartani Carrillót.

Ami utána jött, az volt az igazi mélypont a Videoton közelmúltjában: Bernard Casonit alig egy hónap után kirúgták, az ő kudarcába pedig a hozzá ragaszkodó Burcsa Győző is belebukott. Ő is alig egy évvel a kinevezése után.

Pető Tamás jött beugróként, majd a szezon végéig Horváth Ferenc, aki a borzalmasan induló szezon végére egy ezüstöt összehozott. Ez utóbbi az idény elejét elnézve bravúr, de a klub már előre jelezte, váltani fognak (Burcsa után egyébként Kovács Zoltán lett a sportigazgató, a mai napig is ő tölti be a posztot), így jutottunk el Bergig. Akit aztán Nikolic követhet.

Henning Berg egy szezon után távozhat Fotó: MTI

Mindez azt jelenti, hogy a 2011-es bajnoki cím elnyerése óta a szerb lehet a nyolcadik edző. Az edzők nemzetisége pedig így alakul:

  • portugál
  • portugál
  • spanyol
  • francia
  • magyar
  • magyar
  • norvég
  • szerb.

Garancsi István csapatánál (és a Ferencvárosnál) a lehetőségek messze túlmutatnak a magyar NB I mezőnyén. Ehhez képest a 6 év alatt 8 edző azért jelzi, mennyire nem találják a helyes utat. Pedig a sportban az állandóság hozza hosszú távon a sikereket, de ez a piros-kékekre egyáltalán nem jellemző, csak Sousa és Gomes volt tovább egy szezonnál a felsorolt edzők közül – másfél-másfél szezont.

Így pedig elég nehéz tartósan jó csapatot építeni. Pláne, ha még a futballkultúrák között is állandó a váltogatás, azaz hol ezt, hol azt játssza a csapat.

Az már a magyar foci kritikája is, hogy a hibák és a folyamatos edzőcserék ellenére is a Videoton az elmúlt évek talán legerősebb csapata, 2010 óta mindössze egyszer végzett hátrébb, mint a második hely (2014, 4. hely). De azért látszik, hogy csak pénzzel itt sem lehet mindig nyerni, kétszer volt csak bajnok ebben az időszakban a Vidi: 2011-ben és 2015-ben.

Mi lenne, ha végre megtalálná önmagát a Videoton?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik