Foci

Hihetetlen, de úgy tűnik, az NB1 csábítóbb, mint a belga bajnokság

Lapértesülések szerint miután az állami forrásból erősen felturbózott Videoton szájából kiénekelte a bajnoki aranyat a jóval szerényebb költségvetésből éldegélő Honvéd, a csapat norvég edzőjének mennie kell. Állítólag Fehérváron már meg is találták Henning Berg utódját.

Úgy tudni, a Partizan Beograd 37 esztendős szerb edzője Marko Nikolics (képünkön) veszi át az irányítást. Igen, ő az, akit rendkívül tehetséges edzőnek tartanak hazájában, de ettől még tavaly, az akkor éppen listavezető Ljubjana rasszista kijelentése miatt menesztette kispadjáról.

A Partizan megnyerte hazája bajnokságát, ráadásul a Crvena Zvezdát is legyőzte a kupadöntőn. BL-indulók, ennek ellenére Nikolics szerdán a helyi sajtó szerint mindenkit meglepve felmondott.

A bosnyák SportSport úgy értesült, hogy Nikolicsnak a Videoton mellett más ajánlata is volt. A lap úgy tudja, a belga bajnokság ezüstérmese, a Club Brügge szerette volna a kispadján látni. Mivel a belga bajnok automatikusan BL-főtáblás, a második a Bajnokok Ligája selejtezőiben indulhat. A Videoton viszont a Partizanhoz hasonlóan “csak” az EL-ben.

Ennek ellenére úgy hírlik, az anyagilag jobb ajánlat miatt Magyarországra és nem Belgiumba költözik a 20 éves kora óta edzősködő szakember. 

A novosti.rs a Partizan sportigazgatójára és elnökére hivatkozva azt írja, Nikolics három évre szerződik a Videotonhoz, és évente mintegy 800 ezer eurót keres majd. Ne felejtsük, a Bundesliga edzők fizetési listáján az utolsó Dárdai Pálnak 2015 tavaszán a bennmaradásért ajánlottak évi 500 ezer eurós fizetést. Más kérdés, aztán 600 lett belőle, de Nikolics feltételes 800 ezer eurója még őt is veri. Sőt, az aktuális Bundesliga edzői fizetések felét.

Ha mindez így történik, ahogy a lapok írják, akkor az két dolgot jelent:

    1. Egyrészt az NB1 kétségkívül legjobb színésze és legjobb futballistája, a profi pályafutását épp a Partizán Beográdban kezdő Danko Lazovics korábban azt nyilatkozta, ha nem nyerik meg a Videotonnal a bajnokságot, eligazol. Úgy tudjuk, Lazovics hangja meglehetősen erős az öltözőben és a klubvezetés felé, így meglehet, Bergnek is azért kell mennie, mert ha a 34 éves, korábbi PSV, Zenit labdarúgó szája íze szerint történnek a változások, akkor marad.
    2. Másrészt Lazovicstól függetlenül az azért egészen döbbenetes, hogy az NB1 ezüstérmesének költségvetése megengedi, hogy simán elhozza a piaci alapon működő, a magyarnál sokkal színvonalasabb belga bajnokság, BL-selejtezős csapata elől Nikolics edzőt és többet fizessen, mint a Bundesliga hatodik Hertha Berlin.

A futballpiaci logika szerint ebből az következik, hogy az NB1 egyes csapatai több szempontból ma már csábítóbbak, mint a belga bajnokság, a Jupiler League.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik