Élő Foci

A Manchester United nyerte az Európa Ligát

Az angol csapat az Ajaxszal játszott a szerdai, stockholmi döntőben. Paul Pogba az első félidőben, Henrikh Mkhitaryan a második játékrész elején talált be, José Mourinho együttese összességében magabiztosan nyert 2-0-ra. A Manchester 2008 után nyert ismét nemzetközi kupadöntőt, illetve a klub történetében először hódította el az Európa Ligát (korábbi nevén UEFA-kupát). A csapat a következő szezonban ott lesz a Bajnokok Ligája főtábláján.

Rég volt ekkora várakozás egy Európa Liga-döntő előtt, ez nagyban betudható annak, hogy az egyik résztvevő a világ egyik legnépszerűbb klubja, a Manchester United volt. A másik pedig az Ajax, amelyet egy Pep Guardiola-klón irányít.

A Manchester az első nagyjából egy percet nyomta meg, majd átadta a kezdeményezés lehetőségét ellenfelének. Az Ajax nem tudott előnybe kerülni, majd a 18. percben lényegében a semmiből vezetést szerzett a United, Pogba megpattanó lövése akadt be. Innentől kezdve még inkább visszaállt az angol csapat, a szünetig az Ajaxnak mindössze egy lövése volt.

Pogba gólja:

Még szinte el sem kezdődött a második félidő, amikor egy szöglet után megduplázta előnyét a Manchester United, Mkhitaryan a kapunak háttal állva húzta be a labdát a hálóba. Ezzel lényegében el is dőlt a meccs, a fiatal Ajaxot láthatóan visszavetette az újabb bekapott gól. Persze ez bárkit visszavetne, de eddig sem találták a manchesteri védelem ellenszerét, ez után meg pláne.

Mkhitaryan gólja:

A Manchester United végül 2-0-ra győzött, 2008 után nyert ismét nemzetközi kupában.

José Mourinho a hajrára becserélte Wayne Rooney-t is, aki így a pályán ünnepelhetett a többiekkel. A mostani győzelem ráadásul azt is jelenti, hogy bár az angol bajnokságban csak hatodik lett a csapat, Európa Liga-győztesként ott lehet majd a Bajnokok Ligája főtábláján.

Nem mellesleg a United korábban sosem nyerte meg az UEFA-kupát, vagy a jogutódot, az EL-t. Eddig, úgyhogy most már minden létező kupát elhódított a klub.

Eredmény – Európa Liga, döntő

Friends Aréna, Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)

Ajax Amszterdam (holland) – Manchester United (angol) 0-2 (0-1)

Ajax: Onana – Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (De Jong, 82.) – Klaasen, Schöne (van de Beek, 70.), Ziyech – Traoré, Younes, Dolberg (Campos, 62.)

Manchester United: Romero – Calencia, Smalling, Blind, Darmian – Herrera – Mata (Rooney, 90.), Fellaini, Pogba, Mkhitaryan (Lingard, 74.) – Rashford

Gólszerző: Pogba (18.), Mkhitaryan (48.)

Sárga lap: Veltman (58.), Younes (64.) illetve Mkhitaryan (31.), Fellaini (52.), Mata (78.)

Piros lap:

A Manchester United nyerte az Európa Ligát

Az angol csapat az Ajaxszal játszott a szerdai, stockholmi döntőben. Paul Pogba az első félidőben, Henrkih Mkhitaryan a második játékrész elején talált be, így José Mourinho együttese végül magabiztosan nyert 2-0-ra. A Manchester 2008 után nyert ismét nemzetközi kupadöntőt, illetve a klub történetében először hódította el az Európa Ligát (korábbi nevén UEFA-kupát). A csapat a következő szezonban ott lesz a Bajnokok Ligája főtábláján.

Szép gesztus

Rooney váltja Matát a meccs végén, meg is kapja a csapatkapitányi karszalagot. Minden bizonnyal ő is fogja felemelni a trófeát a végén, de addig még van 4 perc hosszabbítás.

Nagy helyzete volt az Ajaxnak

De inkább csak azért, mert jó helyről rúghattak szabadot. Mkhitaryan leszorított kézzel blokkolt, a spori úgy ítélte meg, kezezett. 20 méterről rúghatott szabadrúgást az amszterdami együttes, túl sokáig tartott a felvezetést, pont addig, hogy sejteni lehetett: Ziyech vagy fölé lövi, vagy a sorfalba. A sorfalba lőtte.

Patrick Kluivert megvan még?

Tudják, minden idők egyik legjobb holland focistája, aki bajnok volt az Ajaxszal, a Barcával és a PSV-vel is, de játszott például a Milanban és a Valenciában is. A holland válogatottban meg 79 meccsen 40 gólt szerzett. Na, neki a fia most ott ül az Ajax kispadján, Justin Kluivert, aki óriási tehetség. 18 éves.

Fotó: Europress/AFP/Jonathan Nackstrand

Mata esett el a tizenhatoson belül

Valóban volt testi kontaktus a védőjével, de a spanyol középpályás feldobta magát. A játékvezető az arany középutat választotta: kirúgás.

Micsoda statisztika!

Henrikh Mkhitaryan több gólt (5) szerzett egy európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, mint bármely manchesteri játékos a 2011/12-es szezon óta. Mkhitaryan azonban 2016-ban csatlakozott a Unitedhez.

Itt is van a második félidő

Nem volt csere egyik oldalon sem. Az amszterdami drukkerek a hátrány ellenére vígan szurkolnak – most a manchesteri kapu mögött.

Vége az első félidőnek

Lement az első 45 perc. El azért nem ájultunk a mutatott játéktól, de van még egy félidő, szóval ne temessük a döntőt. A Manchester óvatosan kezdett, majd vezetést szerzett és mivel ez az egyedüli esélyük a BL-re, így még annyira sem kockáztatnak, mint a találkozó elején. Az Ajax egyelőre nem találja a ritmust.

Most 15 perc szünet, hamarosan folytatjuk – de főleg a csapatok.

10 kapuralövés volt eddig, de...

…ebből csak hátom találta el a kaput, egy amszterdami oldalon, kettő pedig a manchesterin. A körmünket egyelőre nem rágtuk le.

Traoré cselezte át magát a manchesteri védelmen

A félpályán szerezte meg a labdát a holland csapat támadója, lesprintelte a védőket, azonban az angol tizenhatoson belül véget ért a tudomány, közbenyúlt egy védő és onnantól kezdve reménytelen volt az Ajax-támadás.

Nem pörgette fel a meccset a United gólja

A Manchester már a meccs elején is kissé átengedte a területet ellenfelének, de a gól óta hatványozottan igaz, hogy lényegében odaadták a labdát a hollandoknak A védekezés azonban Mourinhós, szóval egyelőre egy lövése volt az Ajaxnak a bekapott gól óta.

Gól! Vezet a Manchester United

Vezet a Manchester United! Egy bedobás után passzolgattak a manchesteriek, végül Pogba mintegy 19-20 méterről előtte a labdát, ami a blokkolni igyekvő Sanchezen megpattant, ez becsapta a kapust. 0-1!

Meg is volt az első amszterdami lövés

A bal oldalon verte meg a United védelmét az Ajax, Traoré bal külsővel lőtt a léc alá, de Romerónak nem okozott gondot a labdát lehúzni a levegőből,

Nem sok minden történt eddig a meccsen

Ha felütjük a focis közhelyszótárat, akkor jelenleg ez a mérkőzés szerepel a “tapogatózó játék” és a “nem estek egymásnak a csapatok” fejezetnél.

A BL-főtábla (is) a tét

Az Európa Liga győztese már a kupasiker mellé Bajnokok Ligája főtáblás szereplést is nyer. Márpedig a Manchester Unitednek csak ez az egy esélye maradt. Az Ajax ezüstérmes lett Hollandiában, ők a BL-selejtező 3. körében csatlakoznának be a küzdelmekbe, ha nem nyernek persze.

Megy a meccs!

Fehér-pirosban az Ajax (de abban az ajaxos csíkozásban), sötétkékben a Manchester United. Volt is már egy ütközés az amszterdami kapus és védője között, illetve egy Pogba-lövés, utóbbi mellé ment.

Gyászszünet a meccs elején

A hétfői, manchesteri robbantás 22 áldozatára emlékeznek néma főhajtással a stockholmi stadionban.

Olvasói sztorik