Foci

U17-es Eb: a csoportfavorit után jön egy betonbiztos védelem

Szerdán kora délután kezdte meg szereplését a magyar U17-es válogatott a korosztályos Európa-bajnokságon. A csoportfavorit franciák elleni összecsapáson bravúros győzelmet arattak a mieink, pedig Szélesi Zoltán nagyon rossz hírt kapott a mérkőzés napján. Kiderült, hogy a legjobb játékosunk bokasérülés miatt kihagyja az első csoportmeccset.

Vezér nélküli siker

Túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag Szoboszlai Dominiknek köszönhetjük, hogy egyáltalán ott lehetünk a horvátországi kontinenstornán, de az kétségtelen, hogy a Red Bull Salzburg tehetsége elévülhetetlen érdemeket szerzett a kijutásban.

Az elitkörben mindhárom gólunkat ő szerezte, az oroszok ellen két szabadrúgást is bevágott (ezekkel fordítottunk), a norvégok ellen pedig védhetetlen kapáslövést zúdított a jobb felsőbe.

Nem véletlen, hogy Dominikot tettem meg csapatkapitánynak, mindig kell egy ilyen ember, aki a játéktudásával és a csapatban betöltött pozíciójával tudja közvetíteni a többiek felé az információkat, illetve képviselni az érdekeket

mondta róla Szélesi a torna előtt. A szövetségi edző szavaiból azt szűrhetjük le, hogy Szoboszlai a csapat szellemi vezére, a társaknak óriási lelki pluszt jelent, ha ő is a pályán van. Szerdán csak a kispadról szurkolt, de a csapat nem érezte meg a hiányát.

Zavarodott favorit

A szakemberek egyértelműen a franciákat nevezték meg a meccs esélyeseként, s mintha ők is teljesen abban a tudatban léptek volna pályára, hogy a három pont az övék. Ehhez képest a mieink kezdtek jobban, két nagy helyzetünk is volt az összecsapás elején.

Majnovics Martin bizonytalankodása után aztán mégis mi kaptuk az első gólt, Amine Gouiri bombázott Ásványi Balázs szemei közé.

Fotó: Facebook/MLSZ

Fantasztikus érzés volt látni, hogy sem a magyar válogatott, sem a balhátvédünk nem zuhant össze a hiba után. Sőt, Majnovics egy perccel később ritmust váltott, külsővel kiugratta Csoboth Kevint, aki nagyszerű bokamozdulattal pörgetett a bal alsóba.

A fordulás után rögtön átvettük a vezetést Csoboth révén, majd Bencze Márk lőtte ki s jobb alsót, a hajrában pedig már csak a szépítésre futotta a franciáknak.

Legjobb védekezés a támadás

Valószínűleg egyik csapat sem ezzel a jelmondattal a tarsolyban lépett pályára, mégis úgy tűnt, mintha a védelmek abszolút háttérbe szorultak volna a támadójáték kárára. Az első félidőben még úgy ahogy fellelhető volt hátul némi stabilitás mindkét oldalon, de a második játékrészre a teljes átjáróház volt jellemző.

A harmadik gólunknál volt ez különösen szembeötlő, Bencze Márk – aki valószínűleg nem került volna be a kezdőbe, ha Szoboszlai nem sérül meg – senki által sem zavartatva vezetgette a labdát a félpályától az ellenfél tizenhatosáig, majd mikor látta, hogy tényleg nem támadja meg senki, gondolt egyet, és csodásan kilőtte a jobb alsót.

A 26 francia lövés azt igazolja, hogy a mieink sem nagyon izgulták túl a védekezést. Az ellenfél tízszer célzott pontosan, Ásványi eszén azonban nem tudtak túljárni. A mindössze 15 éves kapus parádés napot fogott ki, óriási bravúrokat mutatott be a mérkőzésen.

Külön kiemelnénk még Szerető Krisztofert, akinek nem igazán ment szerdán a játék, de a hozzáállására egy szavunk nem lehet. Küzdött, hajtott a Stoke City középpályása, és rendre nagyon fegyelmezetten zárt vissza.

Jönnek a betonbiztos skótok

A franciák ellen működött az outscore, de szombaton egy olyan ellenfél jön, mely nagyon tud védekezni. Stephen Welshék a helyi futballkultúrának megfelelően a hátsó stabilitást preferálják, ebből építkeznek.

Steven Pressley nagyon összerakta ezt a csapatot, mely az utóbbi hét meccséből hetet megnyert. A Rangers-játékosokkal felálló védelem ráadásul elképesztően teljesít mostanság, hiszen hatszor kapott gól nélkül hozták le az éppen aktuális meccsüket. Csak Montenegró tudta mattolni a skót kapust, de a balkániak cserébe egy hatossal kullogtak le a pályáról azon az összecsapáson.

Jack Aitchison

Született: 2000.03.05
Klub: Celtic Glasgow
U16-os válogatott: 5 meccs/1 gól
U17-es válogatott: 17 meccs/5 gól
Skót Premiership: 3 mecccs/1 gól

A 18 rúgott és 1 kapott gól nagyon hízelgő, de ahogy mondani szokás, ki kell húzni a kígyó méregfogát és máris jók vagyunk. A mi esetünkben ez Jack Aitchison semlegesítését jelenti, a Celtic-csatár nagyon beindult a selejtezők során és az első csoportmeccsen is beköszönt Feröer ellen.

A 17 éves támadó már a kelták felnőttcsapatában bontogatja szárnyait. Brendan Rodgers mester már tavaly bedobta a mélyvízbe, ő pedig góllal hálálta meg a bizalmat. 2016 májusában a Motherwell elleni bajnokin a 75. percben állt be, két perccel később pedig higgadtan kilőtte a bal alsót.

A fiatal csatárcsillag körül el is kezdtek legyeskedni a sztárklubok, éppen ezért Rodgers nem győzte hangsúlyozni, hogy a következő szezonban kulcsszerepet szán Aitchinsonnak, aki 16 évesen és 71 naposan a Celtic történetének legfiatalabb gólszerzőjének vallhatja magát.

A bombameglepetés küszöbén

Szélesi Zoltán a franciák ellen megnyert meccs után azt mondta, megérdemelten nyert a csapat, mely egységességének köszönheti a sikert. Hangsúlyozta, nem szabad elszállni a győzelem után, hiszen még nem értünk el semmit.

A szövetségi edző a torna előtt úgy nyilatkozott, meglepetés lenne, ha továbbjutnánk a csoportból. Akkor “topkategóriás ellenfélként” aposztrofálta a franciákat, akiket megvertünk az első körben. A skótokkal játszottunk már hazai rendezésű tornákon, őket egy kicsit jobban ismerjük.

Fotó: mlsz.hu

Feröer lesz a harmadik ellenfelünk, ez szerencsés dolog a mi szempontunkból. A franciák minden bizonnyal megverik a 2. fordulóban a szigetország válogatottját, így pedig az utolsó körben ki-ki meccset játszanak majd a skótokkal.

Hiba lenne ugyanakkor lesajnálni Feröert, még akkor is, ha némi szerencsével (3 meccsen 4 pontot szereztek a selejtezőben) jutottak ki az Eb-re. A selejtezők során csak a harmadik meccsen tudtak betalálni, az akkori dupla azonban győzelmet, s egyben horvátországi utazást jelentett nekik. Mindezek tudatában nem túlzás kijelenteni, hogy mi vagyunk az összecsapás esélyesei, meglepetés lenne a feröeri pontszerzés is.

Szoboszlai Dominik a harmadik fordulóban valószínűleg pályára léphet, de az is lehet, hogy már a szombati meccsre összedrótozzák. Vele még hatékonyabb lesz a magyar támadógépezet, mely az első fordulóban bizonyította, hogy a világelitbe tartozó csapatok védelmét is képes mattolni.

U17-es Európa-bajnokság, B-csoport, a 2. forduló programja:

05.06., szombat 12:00 Franciaország – Feröer-szigetek

05,06, szombat, 16:00 Skócia – Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik