Foci

Fair play: a Jô elnyerte jutalmát

Egri Viktor
Egri Viktor

a Digisport kommentátora. 2017. 04. 27. 11:58

Korábban a témában:

Alapelvnek tekinthető például, hogy az ellenfelet tisztelem, csalással előnyt kicsikarni nem akarok; de általános elgondolás az is, amit ennél a gyengécskén és megjegyezhetetlenül megfogalmazott ostobaságnál sokkal gyakrabban hallunk: a cél szentesíti az eszközt. A fennmaradt, szállóigévé vált eszméket a győztesek, vagy – ha úgy tetszik – a profik vélték, és tartották is magukat hozzájuk. Ezért lettek győztesek. Olyanok is a mondásaik: cinikusak, de hatékonyan használhatók.

Persze, lehet gyűjtögetni a fair play-díjakat is. A nevetség tárgyává váláshoz ez is remek eszköz. Az örök nyertesek által létrehozott Vesztesek-szoborparkban megérhet legalább egy mellszobrot.

A brazil Rodrigo Caio az időről-időre felbukkanó naivak társaságának tagjaként cselekedett. Csapata a Sao Paulo 45 ezer néző előtt játszott az állami bajnokság (Campeonato Paulista) elődöntőjének első meccsén az örök városi rivális Corinthiansszal, amikor mindenki megdöbbenésére megmentette az ellenfél legjobb csatárát a visszavágóra szóló eltiltástól.

Az amúgy olimpiai bajnok Caio ütközött a saját kapusával, a játékvezető azonban úgy látta rúgta meg durván a hálóőrt, így nem habozott sárga lapot felmutatni a korábbi Manchester City futballistának.

Ekkor váltak napnál is világosabbá Rodrigo Caio “neveltetésének hiányosságai”: becsületesen közölte, hogy ő bánt el csapattársával.

Sokakban az a képtelenség is felmerülhetett, hogy a DNS-formában és dugóhúzó-módban műeső labdarúgók korában, akad valaki, aki még esetleg az elhagyott pénztárcát is visszaadná a gazdájának a bankjegyek eltulajdonítása nélkül.

Luiz Flavio játékvezető látványos mozdulatokkal jelezte, hogy Caionak köszönhetően annullálta a büntetést, és még meg is tapsolta az őt súlyos, párharcot befolyásoló tévedéstől megóvó védőt. Jônak az lett volna a harmadik sárga lapja, ami automatikus eltiltást vont volna maga után. A mérkőzést a Corinthians nyerte 2-0-ra.

A sportban viszont nincs, ha (ahogy nyilván a győztesek eszméi alapján megszállóigésedett). De HA-HA-HA van. A sors ekkor még nem röhögött hangosan, csak az ajka kunkorodott finoman felfele, mint a doromboló macska farka.

Caio tette egy héten át ellátta témával a brazil sajtót. Gyakorlatilag mindenki megszólalt az ügyben, akinek a véleménye bármilyen szempontból is mérvadó lehet.

  •  A védelem közepén, Caio közvetlen társaként szereplő Maiconnak (ex-Porto) az jutott eszébe, hogy „inkább sírjon otthon az ellenfél édesanyja, mint az enyém”. Világos beszéd a célról és az eszközről.
  • Rogerio Ceni, a Sao Paulo trénere gentlemannek nevezte futballistáját és „nagyszerű hozzáállás”-t emlegetett, de a később kiszivárgott információk szerint ez csak a nyilvánosságnak szólt, az öltözőben már a meccs szünetében leszidta játékosát, amiért az nem használta ki Jô eltiltatásának esélyét. Kommunikáció, cél és eszköz. Caio állítólag azt válaszolta a társak előtt, hogy azt hitte, ez a helyes.
  •  Jô „emberséges”-nek nevezte Caiot. Mit mondhatott volna mást.
  • A válogatott szövetségi kapitánya, Tite „méltóságteljes”-nek értékelte Caio gesztusát, míg a Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának feje, Marcos Marinho úr azt hangsúlyozta, hogy mára már a bírók becsapására irányuló trükkök aláássák a futballshow-t, az ilyen attitűd vezethet jó irányba.

Eztán következhetett a tanulságok levonására leginkább alkalmas momentum. A hálás játékvezetői kar keze mindenhova elér, pláne asszisztensi zászlórúddal megtoldva. És ha már így van, pont jól hónaljon csiklandozhatja a sorsot, hogy teli szájjal kacaghasson a nyomorult fair play királyon. Az ütődöttek szeme fényén, az amatőrön, aki nemhogy nem profi, de pláne nem győztes.

Az 1-1-re végződő visszavágón Jô szerezte csapata gólját. Ez talán már önmagában is elég lehetne. De ráadásul lesről talált be. Meg sem fordul a fejében, hogy jelezze ezt, sem másnak, hogy visszavonja a találatot. Csak a miheztartás végett.

Brazílis, Campeonato Paulista, Play Off,

április 17. Sao Paulo – Corinthians 0-2
Gól: Jo 21., Rodriguinho 45+3

április 23. Corinthians -Sao Paulo 1-1
Gól: Jo 45+2, illetve Pratto 84.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.