Foci

Itt az ideje, hogy Arturo Vidal bocsánatot kérjen Kassai Viktortól

Kedden a Real Madrid két lesgóllal, továbbá a Arturo Vidal a közvéleményt megosztó kiállításával 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent és ezzel 6-3-as összesítéssel bejutott a BL-elődöntőbe. Azóta az egész világ a 125. FIFA vagy UEFA tétmeccsét vezető Kassai Viktort szidja, szedi ízekre a döntéseit.

Szó, mi szó, Kassai és két segítője, Ring György és Tóth Vencel valóban hibázott eleget pro és kontra. A müncheniek az első Real találat, Ronaldo hatalmas lesgólja mellett leginkább Arturo Vidal 84. percben történő kiállítását varrják a magyar játékvezető nyakába és maga a chilei is érthetően ezt a döntést nehezményezte a mérkőzés után.

Ha azonban megnézte az esetről különböző szemszögből készült videókat, elolvassa az UEFA-szabálykönyv idevonatkozó passzusát meglehet, már ő is másképp látja az esetet. Mutatjuk és elmondjuk miért.

Arturo Vidal időnként a határt átlépve futballozott

A chilei egész mérkőzésen a posztjának és a tétnek megfelelően keményen, de azon olykor túllépve játszott. Ezt jól jelzi, hogy már a 7. percben beleszállt Iscóba, amiért jogos sárga lapot kapott, majd a második félidőt is túlfűtötten kezdte, amikor csúnyán odalépett Casemirónak.

Kassai ebben az esetben teljesen jogosan mutathatta volna fel a második sárgát, és akkor alighanem a hosszabbítás is elmarad. Ám nem tette, a chilei megúszta egy utolsó figyelmeztetéssel. Kassai így tett Casemiróval is, mert őt is kiállíthatta volna második sárgával. De a spanyol a chilei poszttársával ellentétben a szóbeli feddés után óvatosabb lett, míg Vidal továbbra is elég keményen és önfeláldozóan, számos esetben a szabályosság határát súrolva, a 84. percben állítjuk, azt átlépve futballozott.

Ekkor Marco Asensióval futott versenyt, amikor az elsőre nézetre valóban szabályosnak tűnő szerelési kísérlete után mégis megkapta a második sárga lapot – mehetett zuhanyozni. Így néz ki az eset a legjobb kameraállásból, szuper lassításban:

Mi történt a 84. percben?

Vidal hátulról-oldalról érkezve (!) – és egyrészt ezen van a hangsúly – Marco Asensio elé keresztezve csúszik be úgy, hogy végig a labdát figyeli. Mozdulata annak megszerzésére irányul. Ennek ellenére bal lábával először vitathatatlanul a spanyol labdát éppen megtolni szándékozó bal lábának belső oldalát találja el, akadályozza meg ezzel a labdavezetést. Az érkezés irányából kifolyólag Vidal lába a találkozás pillanatában még oldalirányba halad, miközben Asensióé folyamatosan előre, a labda irányába. A chilei a labdát csak ezt követően kanalazza el, és a mozdulatsor végén testével letarolja a spanyolt.

Vidal szemszögéből nézve mondhatjuk azt, hogy bár valóban nem a labdát érte el először, de Asensio rúgott az ő lábába, ezért szabályosan szerelt.

Mit mond a szabálykönyv?

A mindenkit megosztó vita miatt segítségül hívtuk a Labdarúgás Szabálykönyvének 12. paragrafusát, annak is az 1., 2., 3. alpontját (81-85. oldal), mert ez foglalkozik a szabálytalanságokkal és a sportszerűtlen viselkedéssel (utóbbi itt nem történt). Nézzük az esetre vonatkozó előírásokat:

  • “Az a játékos, aki a labda megszerzése céljából ellenfelét szemből, oldalról vagy hátulról (!), egyik vagy mindkét lábát használva túlzott erővel támadja és veszélyezteti ellenfele testi épségét, súlyos szabálytalanságban vétkes.”
  • “Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha a játékos a következő szabálytalanságokat követi el: fizikai kontaktussal akadályozza ellenfelét.”
  • “Közvetlen szabadrúgást kell ítélni, ha egy játékos a következő szabálysértések valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagy túlzott mértékű erőbevetéssel, követi el az ellenféllel szemben: • lábbal támadja vagy szereli.”
  • “A játékost figyelmeztetésben kell részesíteni (sárga lap – a szerk), ha: következetesen vét a játékszabályok ellen (a „következetes” szabálysértések száma és jellege nincs meghatározva)”

Mivel a Bayern középpályásának ez már a sokadik, az utolsó figyelmeztetés utáni “oldalról, hátulról túlzott erővel történő labdatámadása” volt, ráadásul, ha csak tizedmásodperccel is, de előbb volt a fizikai kontaktus, mint a labdaérintés, szabálytalanságot követett el – véleményünk szerint a szabályok értelmében Kassai helyesen állította meg a játékot, és Vidal kaphatott sárga lapot is.

Ettől még nem mentjük fel Kassait és csapatát, csak ebben az egy esetben, a mozdulatsort ízekre szedve adunk neki igazat és mondjuk azt: itt lenne az ideje, hogy kizárólag a második sárgáját, majd pirosát követő szavaiért Arturo Vidal bocsánatot kérjen a magyar játékvezetőtől.

A mérkőzést követő írásunkban felvetettük, a labdarúgás videóbíróért kiált, lévén a annyira felgyorsult a játék, hogy a nüansznyi, de fontos részletek a szabad szem számára teljesen követhetetlenné váltak. Írásunk után csütörtökön már az MLSZ is felvetette, megvizsgálja a videóbíró bevezetésének lehetőségét az NB1-ben.


A mérkőzés után honlapunk azt írta, az NFL-hez, teniszhez hasonlóan a legmagasabb szinten itt az ideje bevezetni a videóbírót. Ön szerint:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik