Foci

Kassai Viktor védelmében

Nem mondjuk, hogy a magyar játékvezető hibátlanul vezetett, sőt. Ellenben immár tény, a futball túlhaladt az emberi szem mindenek felettiségén, videóbíróért kiált.

Miután a Real Madrid két lesgóllal, továbbá a Arturo Vidal véleményes kiállításával 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent és ezzel 6-3-as összesítéssel bejutott a BL-elődöntőbe, a szutyok természetesen a mérkőzés játékvezetőjére, a 125. FIFA vagy UEFA tétmeccsét vezető Kassai Viktorra ömlik.

A bírónak nincs videója, avagy vitatott ítéletek, ahogy mi láttuk:

1, Bayern-büntető – Robben
Casemiro oldalról belép Robben elé, eltalálja a lábát – jó ítélet

2, Cristiano Ronaldo 2. gólja
Egyértelmű les – rossz ítélet

3, Cristiano Ronaldo 3. gólja
Nagy sebességű kontratámadás végén Ronaldo bal lába a labda vonala mögött, csípő vonala a labda vonalában, jobb lába és felsőteste a labda előtt van a passz pillanatában. Az asszisztens próbálja követni az akciót, de láthatóan meghaladja fizikai korlátait – ahogy az egész Bayern-védelem lemarad – nincs vonalban. Emberi szem ilyen sebességű futás közben – megkockáztatjuk – képtelen száz százalékos biztonsággal döntést hozni olyan helyzetben, amikor mindenki mozgásban van és századmásodperc választja el a lest a szabályos góltól. 50-50 százalékos az esély a helyes ítéletre.

Ha azt vesszük, hogy a támadófutballt kell előnyben részesíteni, úgy jó ítélet, ha szigorúan a szabályokat, úgy rossz – szerintünk véleményes.

4,Arturo Vidal második sárga lapja, majd kiállítása
Vidal hátulról-oldalról érkezve csúszik be úgy, hogy először Marco Asensio labdát vezető bal lábát találja el, majd valóban a elrúgja azt, de utána söpör mindent, a Real-játékos átesik rajta – jó ítélet.

Az indulatok az egekbe szöktek

A találkozó lefújását követően a Bernabeu öltözőfolyosóján Robert Lewandowski, Thiago és a kiállított Arturo Vidal egyszerre támadt a magyar játékvezetőre, felelőssé téve őt a kiesés miatt. A verbális inzultusnak a rendőrök megjelenése vetett véget.

Jens Lehmann, a 61-szeres német válogatott kapus Twitter-bejegyzésében egyenesen lecsalózta a magyar játékvezetőt, míg Carlo Ancelotti, a németek edzője azt mondta, ilyen ítéletek egy BL-negyeddöntőben nem születhetnek.

Holott dehogynem. Sőt! A helyzet az, hogy egyre többször születnek, nem csak Kassainál. Tudomásul kell venni, a 21. század elejére olyan szinten dinamikussá vált a labdarúgás, hogy akárhány játékvezetőt, asszisztenst, gólbírót állítanak a pályára vagy a pálya szélére, mindig lesz vitatható, mérkőzést befolyásoló ítélet. Még egy olyan magas szintű mérkőzésen is, mint a keddi, ahol a játékosok alapvetően tisztán játszottak.

A józan kérdések

Vajon elvárható-e a 41 éves Kassai Viktortól vagy asszisztenseitől, bármelyik kollégájától, hogy egy-egy Real Madrid kontratámadást a játékosokkal azonos tempóban tudjon lekövetni, a partjelző minden esetben pont vonalban haladjon az akcióval? Elvárható-e a sporttársaktól, hogy erejük teljében lévő huszonéves atlétákkal, vagy aktuálisan a sebesség terén kissé már megkopott, de még mindig szélvész gyors Cristiano Ronaldóval fusson versenyt, ha még a támadó védője is méterekkel lemaradva nyomozza a szitut?

A labdarúgás videóbíróért kiált

Tisztán látható, a labdarúgás ma már egyre hangosabban kiált a számítástechnika segítségéért, a videóbíró bevezetéséért. A FIFA már lépett, pont Kassai Viktor volt az, aki a sportág történetében először, a decemberi klubvilágbajnokságon videóbíróra hagyatkozva írta felül saját ítéletét és adott meg utólag egy tizenegyest.

Az UEFA még nem lépett, holott egyre nagyobb a nyomás, lévén egyre nagyobb pénzért megy a játék, egy-egy téves ítélet miatt eurómillióktól esik el a pórul járt fél.

Megoldási mintaként ott az amerikai futball, ahol egy ítéletet hozó játékvezető és hat asszisztens a “pálya tartozéka”. Ha utóbbiak látnak valami szabálytalanságot, sárga zászló bedobásával jelzik a vezetőbírónak, aki rájuk hagyatkozva hozza meg az ítéletet. Ezt mikrofonon át a közönséggel is tudatja. De az NFL-ben már évek óta használnak videóbírót is, amely segítségével a véleményes pontszerzések és labdavesztések esetén írják felül akár a játékvezető szemét, de az edzők is kérhetik a szolgáltatást egy piros zászló bedobásával.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

A videóbíró ellenzői a tradíciókra hivatkoznak, arra, hogy a labdarúgás egyazon szabályrendszer szerint működik évszázada, így a játékvezető és annak tévedései is a játék részét képezik.

Mondjuk az ősi szabályaira kínosan vigyázó sportág van még, például a tenisz. A fehér sport elöljárói a labda sebességének felgyorsulása, szabad szemmel már-már követhetetlensége, a növekvő díjazás, tét mellett a játék tisztaságára való törekvés együttes kényszere okán mégis bevezették a “sólyomszem technikát”. Ma már vitás esetekben a játékos játszmánként két alkalommal úgynevezett challenget kérhet, azaz videóbíró és a számítástechnika segítségét hívja segítségül a helyes ítélet érdekében.

Valami ilyesmi lehetne a megoldás a futballban is, ahol néha szabad szemmel épp úgy követhetetlenné váltak a játék apró, de felettébb fontos részletei.

Például ez:

Félidőnként két alkalommal mindkét edző dobhasson piros zászlót a hatodik játékvezető elé, vagy kérhessen bármilyen módon “challenget”. A modern technika segítségével nem több, mint öt-tíz másodperc alatt el lehet dönteni, kinek van igaza. És hogy a közönség is megnyugodjon, a játékvezető az NFL-hez hasonlóan bemondhatja az akár a korábbi döntését felülíró új ítéletét is.

A példák azt mutatják, a videóbíró nem lassítja, tördeli a játékot, nem sérül tőle a játékvezető tekintélye, ettől még épp úgy lehet vitatkozni egy-egy ítélet után. Ellenben sokkal kevesebb lesz a mérkőzés végeredményét befolyásoló hiba, tisztább lesz a játék, és szegény játékvezetők édesanyjai is jobban alszanak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik