Foci

Kassai Viktor védelmében

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2017. 04. 19. 12:18

Nem mondjuk, hogy a magyar játékvezető hibátlanul vezetett, sőt. Ellenben immár tény, a futball túlhaladt az emberi szem mindenek felettiségén, videóbíróért kiált.
Korábban a témában:

Miután a Real Madrid két lesgóllal, továbbá a Arturo Vidal véleményes kiállításával 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent és ezzel 6-3-as összesítéssel bejutott a BL-elődöntőbe, a szutyok természetesen a mérkőzés játékvezetőjére, a 125. FIFA vagy UEFA tétmeccsét vezető Kassai Viktorra ömlik.

A bírónak nincs videója, avagy vitatott ítéletek, ahogy mi láttuk:

1, Bayern-büntető – Robben
Casemiro oldalról belép Robben elé, eltalálja a lábát – jó ítélet

2, Cristiano Ronaldo 2. gólja
Egyértelmű les – rossz ítélet

3, Cristiano Ronaldo 3. gólja
Nagy sebességű kontratámadás végén Ronaldo bal lába a labda vonala mögött, csípő vonala a labda vonalában, jobb lába és felsőteste a labda előtt van a passz pillanatában. Az asszisztens próbálja követni az akciót, de láthatóan meghaladja fizikai korlátait – ahogy az egész Bayern-védelem lemarad – nincs vonalban. Emberi szem ilyen sebességű futás közben – megkockáztatjuk – képtelen száz százalékos biztonsággal döntést hozni olyan helyzetben, amikor mindenki mozgásban van és századmásodperc választja el a lest a szabályos góltól. 50-50 százalékos az esély a helyes ítéletre.

Ha azt vesszük, hogy a támadófutballt kell előnyben részesíteni, úgy jó ítélet, ha szigorúan a szabályokat, úgy rossz – szerintünk véleményes.

4,Arturo Vidal második sárga lapja, majd kiállítása
Vidal hátulról-oldalról érkezve csúszik be úgy, hogy először Marco Asensio labdát vezető bal lábát találja el, majd valóban a elrúgja azt, de utána söpör mindent, a Real-játékos átesik rajta – jó ítélet.

Az indulatok az egekbe szöktek

A találkozó lefújását követően a Bernabeu öltözőfolyosóján Robert Lewandowski, Thiago és a kiállított Arturo Vidal egyszerre támadt a magyar játékvezetőre, felelőssé téve őt a kiesés miatt. A verbális inzultusnak a rendőrök megjelenése vetett véget.

Jens Lehmann, a 61-szeres német válogatott kapus Twitter-bejegyzésében egyenesen lecsalózta a magyar játékvezetőt, míg Carlo Ancelotti, a németek edzője azt mondta, ilyen ítéletek egy BL-negyeddöntőben nem születhetnek.

Holott dehogynem. Sőt! A helyzet az, hogy egyre többször születnek, nem csak Kassainál. Tudomásul kell venni, a 21. század elejére olyan szinten dinamikussá vált a labdarúgás, hogy akárhány játékvezetőt, asszisztenst, gólbírót állítanak a pályára vagy a pálya szélére, mindig lesz vitatható, mérkőzést befolyásoló ítélet. Még egy olyan magas szintű mérkőzésen is, mint a keddi, ahol a játékosok alapvetően tisztán játszottak.

A józan kérdések

Vajon elvárható-e a 41 éves Kassai Viktortól vagy asszisztenseitől, bármelyik kollégájától, hogy egy-egy Real Madrid kontratámadást a játékosokkal azonos tempóban tudjon lekövetni, a partjelző minden esetben pont vonalban haladjon az akcióval? Elvárható-e a sporttársaktól, hogy erejük teljében lévő huszonéves atlétákkal, vagy aktuálisan a sebesség terén kissé már megkopott, de még mindig szélvész gyors Cristiano Ronaldóval fusson versenyt, ha még a támadó védője is méterekkel lemaradva nyomozza a szitut?

A labdarúgás videóbíróért kiált

Tisztán látható, a labdarúgás ma már egyre hangosabban kiált a számítástechnika segítségéért, a videóbíró bevezetéséért. A FIFA már lépett, pont Kassai Viktor volt az, aki a sportág történetében először, a decemberi klubvilágbajnokságon videóbíróra hagyatkozva írta felül saját ítéletét és adott meg utólag egy tizenegyest.

Az UEFA még nem lépett, holott egyre nagyobb a nyomás, lévén egyre nagyobb pénzért megy a játék, egy-egy téves ítélet miatt eurómillióktól esik el a pórul járt fél.

Megoldási mintaként ott az amerikai futball, ahol egy ítéletet hozó játékvezető és hat asszisztens a “pálya tartozéka”. Ha utóbbiak látnak valami szabálytalanságot, sárga zászló bedobásával jelzik a vezetőbírónak, aki rájuk hagyatkozva hozza meg az ítéletet. Ezt mikrofonon át a közönséggel is tudatja. De az NFL-ben már évek óta használnak videóbírót is, amely segítségével a véleményes pontszerzések és labdavesztések esetén írják felül akár a játékvezető szemét, de az edzők is kérhetik a szolgáltatást egy piros zászló bedobásával.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

A videóbíró ellenzői a tradíciókra hivatkoznak, arra, hogy a labdarúgás egyazon szabályrendszer szerint működik évszázada, így a játékvezető és annak tévedései is a játék részét képezik.

Mondjuk az ősi szabályaira kínosan vigyázó sportág van még, például a tenisz. A fehér sport elöljárói a labda sebességének felgyorsulása, szabad szemmel már-már követhetetlensége, a növekvő díjazás, tét mellett a játék tisztaságára való törekvés együttes kényszere okán mégis bevezették a “sólyomszem technikát”. Ma már vitás esetekben a játékos játszmánként két alkalommal úgynevezett challenget kérhet, azaz videóbíró és a számítástechnika segítségét hívja segítségül a helyes ítélet érdekében.

Valami ilyesmi lehetne a megoldás a futballban is, ahol néha szabad szemmel épp úgy követhetetlenné váltak a játék apró, de felettébb fontos részletei.

Például ez:

Félidőnként két alkalommal mindkét edző dobhasson piros zászlót a hatodik játékvezető elé, vagy kérhessen bármilyen módon “challenget”. A modern technika segítségével nem több, mint öt-tíz másodperc alatt el lehet dönteni, kinek van igaza. És hogy a közönség is megnyugodjon, a játékvezető az NFL-hez hasonlóan bemondhatja az akár a korábbi döntését felülíró új ítéletét is.

A példák azt mutatják, a videóbíró nem lassítja, tördeli a játékot, nem sérül tőle a játékvezető tekintélye, ettől még épp úgy lehet vitatkozni egy-egy ítélet után. Ellenben sokkal kevesebb lesz a mérkőzés végeredményét befolyásoló hiba, tisztább lesz a játék, és szegény játékvezetők édesanyjai is jobban alszanak majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.