Foci

Wágner Gábor: “Az MLSZ edzőképzése diszkriminatív”

24.hu
24.hu

2017. 04. 18. 07:34

A magyar labdarúgó-válogatott és a Bologna labdarúgója, Nagy Ádám egyik nevelőedzője azon akadt ki, hogy az MLSZ legmagasabb szintű, UEFA Pro-tanfolyama csak egy behatárolható kör számára elérhető. Jogi lépéseket fontolgat.
Korábban a témában:

Wágner Gáborról azt kell tudni, hogy testvérével Wágner Ádámmal (nyitóképen mindketten Nagy Ádám bal oldalán) az a fiatal edzőpáros, aki miután abba akarta hagyni a futballt, visszaterelték a gyepre az azóta igazán szép karriert befutó Nagy Ádámot.

Nos, ez a fiatal edző írt most közösségi oldalán nyílt levelet az MLSZ-nek, egészen pontosan annak Edzőképző Központjának, mert állítja, az NB1-es, de lassan már a kiemelt Akadémiáknál vállalt munkához elengedhetetlen legmagasabb szintű, soros UEFA ‘PRO’-tanfolyam felvételi eljárása súlyosan kirekesztő, diszkriminatív.

Lehet benne valami, lévén nem elég a PRO-t megelőző legmagasabb szint, az UEFA “A” licence, netán a Testnevelési Egyetemen megszerzett diploma, ergo nem a tudás,  a kvalitás a lényeges. A MLSZ felvételi kiírása szerint csak azok számíthatnak sikeres felvételire, akik:

 

Wágner Gábor harmadjára jelentkezik az UEFA PRO-képzésre. Újra sikertelenül. Ezért ahogy írja, ha kell, jogi útra tereli az MLSZ Edzőképző Központ diszkriminatív felvételi rendszerét. Az edző igencsak elgondolkodtató nyílt levelét szó szerint közöljük:

Arra kérem csak Önöket, hogy változtassák meg gondolataikat, mert az ideológiájuk helytelen.

Az a rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a szakemberek közül felszólaló erővel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor számon kérik. Csak magának! És nem a számon kérőt kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni.

Elismerni azokat, engedni tanulni őket, és működni hagyni. Erről van itt szó.

A felelősség őket terheli.

Elzárkóznak a párbeszédtől, lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ezekben a szakemberekben, normális, civil polgár módjára levezessék. Ezt teszik lehetetlenné.

Aztán, amikor majd jogorvoslatért kénytelenek fordulni, azt fogják szemrehányóan rájuk mondani, hogy azok, akik jogi úton próbálnak a napnál is világosabb diszkriminációval szemben fellépni, azokat terheli a felelősség. Egy nagy fenét!

Azokat terheli a felelősség, akik belekényszerítik ezeket a szakembereket, hogy bíróságra kelljen járniuk az igazuk érvényesítése érdekében.

Az egész felvételi eljárás diszkriminatív, és egy konkrét csoportra van szabva. A jelenlegi felvételi eljárásnál a burkolt cél: kirekeszteni és szűkíteni a felvehető hallgatók számát, és nem pedig a valódi ambíciókkal, képességekkel és tehetség-vénával alkotni kívánó, vágyó és képes szakembereket hagyni érvényesülni, illetve tehetségük kibontakoztatásában segédkezni, azt gondozni.
Valami egészen abnormális gondolkodásmód az, ami működteti a rendszert. Amennyiben orvosi egyetemre lehet menni érettségivel, akkor „labdarúgó-edzői egyetemre” miért nem? Ami normálisan működik a polgári életben, az miért nem működik a labdarúgásban?

Ráadásul, ma azt sem tudnánk, ki pl. a Dr. Mezey György, ki a Prukner László, ki a Szalai László, ki a Sisa Tibor (korábbi és jelenlegi edzőképző vezetők avagy helyettesük), ha hajdanában ugyanezen felvételi rendszer lett volna a TF-n, a korábbi labdarúgó-szakemberek oktatásáért felelős intézményben.

A kirekesztése még a felvételiről is (!) egy egyébként minden szabályt betartó és érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával rendelkező, több mint 10 éve működő, önmagát folyamatosan fejlesztő olyan szakembernek, aki pl. Európa-bajnokságot is megjárt A-válogatott labdarúgó, vagy Európa-bajnokságot is megjárt A-válogatott futsal-játékos nevelésében bizonyíthatóan és tevékenyen részt vett, ezen felül már NB I-es klub utánpótlás nagypályás csapatát is edzett és versenyeztetett kiemelt országos bajnokságban, azokban korosztályos utánpótlás válogatott játékosokat is képzett napról-napra, velük top nemzetközi klubok korosztályos utánpótlás csapatait legyőzve nemzetközi sikert elért (U16-os korosztályban), megye I-es felnőtt csapatot is már viszonylagosan sikeresen irányított – több, mint szomorú a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében.

Egy utólag összeszerkesztett indoklás értelmében, miszerint nem volt: „Legalább 3 év igazolt munkavégzés NB-s (NB.I. pályaedző, NB.II vezető-pályaedző, felnőtt csapatoknál), vagy kiemelt labdarúgó Akadémiák U17-es, U19-es korosztályainál” – több mint aggályos, és a napnál is világosabb, hogy diszkriminatív.

Ezen hirdetés nyilvánosságra tétele előtt is teljesen egyértelmű volt, hogy a felvételi eljárás az egyébként jogilag teljesen egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező pár száz szakember közül, irányítottan konkrét személyekre vonatkozott.

Magyarán, nyugodtan név szerint összegyűjthető lett volna, ki az a pár „kiválasztott” szakember, aki felvételt nyerhet a soron következő UEFA ‘Pro’-tanfolyamra. Ennek értelmében, kapásból kizárásra kerültek azok a szakemberek, akik elképzelhető, hogy ugyanolyan teszteredményt, vagy még jobbat is elértek volna egy nem kirekesztő felvételi eljárás során, mint azok a szakember kollégáik, akikre konkrétan már az utólagosan, ügyesen összeszerkesztett hirdetés is vonatkozik burkoltan.

Egyértelmű kirekesztésre kerültek még a felvételiről is (!) a fenti szakember példáján túlmenően:

  • a női labdarúgásban sikeresen dolgozó, tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező férfi és női nemű szakemberek egyaránt
  • az NB 1-es, NB 2-es kluboknál, valamint akadémiákon sikeresen dolgozó, tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező pl. akár már 10-15 éve az U13-as vagy U14-es vagy U15-ös vagy U16-os, szintén nagypályás korosztályoknál tevékenykedő, esetleg 1-2 évig még az U17-es és/vagy U19-es korosztályt is irányító szakemberek
  • a megyei II-es, a megyei I-es vagy NB 3-as, szintén nagypályás felnőtt amatőr vagy félprofi, esetleg profi csapatoknál sikeresen dolgozó, tehetséges, egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) rendelkező szakemberek
    – stb.

Azonban, pl. az NB II-ben csupán a kapcsolatai, és nem a sikerei, illetve tehetsége révén, akár 3-5 éve is relatíve sikertelenül működő szakember pozitív hendikeppel indul (őt odaengedik), a kapásból kirekesztett, de tehetséges, jogilag egyenértékű UEFA ‘A’-diplomával (ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával) sikeresen dolgozó, de önmagán kívüli okokból negatív hendikeppel induló (őt a felvételire sem engedik oda) szakember kollégájával szemben.

A tisztánlátás végett, ez a tanfolyam nem államilag finanszírozott, nem ösztöndíjas képzés, hanem a felvételt nyert hallgatók számára 1 500 000,- Ft + ÁFA mértékben (majd’ 2 millió forint) önköltséges, ezen felül a szabadon kiválasztott külföldi klubnál (nemzetközi kupában résztvevő) és magyar NB I-es klubnál 1-1 hétig tartó hospitálás, valamint a tanfolyami helyszínekre (belföld) történő utazási költség is őket terheli (cirka félmillió forint).

Utóirat:
Amennyiben nem lesz késztetés és/vagy törekvés a tárgyalásra, ezzel összefüggésben a kiegyezésre, akkor a jognak kell igazságot szolgáltatni ebben a magyaros történetben is, sajnos…

Wágner Gábor
(UEFA ‘A’-diplomás, ezzel összefüggésben érvényes UEFA ‘A’-licence kártyával rendelkező, több, mint 10 éve működő szakember – hozzátéve, hogy jogi értelemben mindegy, hogy ezt relatíve sikeresen vagy sikertelenül tette ezidáig…)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.