Foci

Trófeák, balhék, súlyos sérülés, legendássá váló elcsúszás – Viszlát, Kapitány!

Kapcsolódó cikkek

Hétfő délután bekövetkezett az, amelyről minden Chelsea-szurkoló tudta, hogy egyszer meg fog történni. Csak bíztunk benne, hogy az elkerülhetetlen még húzható valameddig. Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő együttes ugyanis a hét első napján bejelentette, hogy a csapatkapitány, John Terry a szezon végén szerződése lejártával távozik a klubtól.

Engem, mint a gárda nagy drukkerrét ledöbbentett a hír. Ez amúgy sem a mi hétvégénk volt. Nem elég, hogy a Tottenham megint nyert, a fiúk pedig kikaptak az Old Traffordon a José Mourinho irányította MU-tól, így az előny már csak négy pont a PL-ben, még jött ez is.

Összeszedtem, számomra melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok a 36 éves védő Chelsea-nél töltött hosszú-hosszú évei alatt.

Reading, Cardiff, Moszkva, München

2006 október 14-én, valamikor a délutáni órákban egészen biztosan meg sem fordult Terry fejében, hogy a kapuban fog állni egy Premier League-mérkőzésen. Pedig így történt.

A Reading elleni idegenbeli bajnokin előbb Petr Cech szenvedett súlyos koponyasérülést, majd a helyére beálló Carlo Cudicinit is le kellett cserélni. Így az utolsó néhány másodpercre felvette a harmadik számú kapus, Henrique Hilário mezét, valamint egy kapuskesztyűt és beállt a gólvonal elé. Sok dolga nem volt, egy kirúgást azért elvégzett.

2007. 02. 25., Cardiff. Terryt összedrótozták az Arsenal elleni Ligakupa-döntőre, de talán jobb lett volna, ha azt a mérkőzést kihagyja. Bár ki szeretne lemaradni egy fináléról…

Történt ugyanis, hogy az Ágyúsokkal szemben az 57. percben, 1-1-nél feljött egy szöglethez fejelni, a vendégek részéről a menteni igyekvő Abou Diaby pedig véletlenül fejbe rúgta. A pályán percekig ápolták, majd kórházba szállították. Hatalmas fájdalomtűrő képességéről mindent elmond, hogy még aznap visszatért a stadionba és a csapattársaival ünnepelte a sikert.

Saját elmondása szerint utolsó emléke az volt a mérkőzésről, amikor a második félidő kezdetére kifutott a gyepre. Terry az eset után az Arsenal orvosának, Gary Lewinnak köszönte meg, hogy megmentette az életét, aki elsőként akadályozta meg, hogy lenyelje a nyelvét.

Lewin egyébként ismerős lehet a futball szerelmeseinek. Ő volt az ugyanis, aki a 2014-es világbajnokságon megsérült az Anglia-Olaszország csoportmeccsen, amikor Daniel Sturridge egyenlítő gólját ünnepelte. A dokinak kificamodott a bokája, amikor nagy örömében rálépett egy vizes palackra.

Amíg élek, nem fogom elfelejteni azt a szerda estét. A Manchester United elleni 2008-as moszkvai döntőn már fél kézzel fogtuk a serleget, amikor Cristiano Ronaldo tizenegyesét kivédte Cech, az ötödik körben pedig jött a kapitány.

Terry odaállt a büntetőhöz a szakadó esőben, de lövés közben elcsúszott, a labda pedig a kapufáról kifelé pattant. Később aztán Nicolas Anelka is rontott, így a Vörös Ördögök ünnepelhettek.

Négy évvel később, Münchenben az élet mindenért kárpótolta. Még ha nem is léphetett pályára a Bayern elleni müncheni döntőben május 19-én, miután az FC Barcelona elleni elődöntő visszavágón saját butasága miatt kiállítatta magát.

A büntetőkkel megnyert BL-döntő után mint csapatkapitány mégis ő emelhette magasba a trófeát. A sors fura fintora, hogy Münchenben Didier Drogba belőtte a mindent eldöntő tizenegyest, Moszkvában viszont nem tudta, mert akkorra már kiállította a játékvezető. Ha akkor nincs az a piros, talán a legendássá váló elcsúszás sem lett volna…

Balhék

Sikerekben gazdag pályafutását két igen komoly balhé “színesítette”. 2010-ben kiderült, hogy felesége és két gyermeke mellett JT hónapokig viszonyt folytatott korábbi jó barátja és csapattársa, Wayne Bridge feleségével. A két korábbi harcostárs egy Chelsea-Manchester City bajnokin találkozott először a pályán a botrány óta. Bridge a kezdő sípszó előtt nem fogott kezet Terry-vel, amelyet később a West Ham United játékosaként is megismételt.

Az ügy miatt Fabio Capello szövetségi kapitány el is vette a védőtől a válogatott csapatkapitányi karszalagját, amelyet a néhány hónappal később esedékes dél-afrikai világbajnokságon már Rio Ferdinand viselt.

Sajnos a pályán is akadt egy botránya, amely ráadásul nagyon érzékeny témát érintett. Egy 2011-es QPR elleni bajnokin a videófelvételek alapján rasszista jelzőkkel illette Anton Ferdinandot, az ellenfél színebőrű védőjét, aki nem mellesleg Rio Ferdinand öccse.

A bíróság végül közel egy év elteltével bűnösnek találta Terry-t, akit négy mérkőzésre eltiltottak és 220 ezer font befizetésére kötelezték.

Terry még az ítélethozatal előtt lemondta a válogatottságot. A háromoroszlánosok szerelését 78 alkalommal öltötte magára a Chelsea legendája, aki első válogatottbeli gólját Magyarország ellen szerezte 2006-ban.

Mindent megnyert, amit lehetett

Terry a Chelsea felnőtt együttesében 1998-ban debütált, azóta 713 mérkőzést játszott le minden sorozatot figyelembe véve. A londoni kékeknél a sikerek nem kerülték el, eddig nyert öt bajnokságot és FA-kupát, három Ligakupát és két Community Shieldet, valamint Bajnokok Ligáját és Európa Ligát.

Trófeái számát az utolsó szezonjában még kettővel növelheti, a csapat ugyanis versenyben van a bajnoki címért, valamint az FA-kupáért.

Szeretett együttese mezét maximum nyolc alkalommal ölheti még magára tétmeccsen. A hat bajnokin kívül még a legrangosabb kupa elődöntőjében és esetleg döntőjében. Utána pedig jöhet a búcsú.

Az élet képes furcsa történeteket írni, így nem lenne meglepő, ha Terry az utolsó fordulóban, a Stamford Bridge-n, a Sunderland ellen köszönne el, az együttes pedig akkor nyerné meg a bajnokságot. A stadionban egyszerre lenne örömünnep és szomorkodás.

Mit hoz a jövő?

Kérdés, Terry akar-e másik csapatban játszani? Bár meglepő lenne, de nem elképzelhetetlen, hogy az angol élvonalon belül vált csapatot. Opció lehet még számára az Egyesült Államok, a dúsgazdag kínai pontvadászat, vagy esetleg a Közel-Kelet.

Amennyiben visszavonul, ő minden bizonnyal nem álmodozhat szakkommentátori szerepkörről, pont a már feljebb említette botrányai miatt.

Az biztos, hogy a futball utána életre is gondol, mert az edzői tanulmányait már végzi. Az sem lenne meglepő, ha a Chelsea egyik ifjúsági csapatánál kapna munkát, esetleg már a nyártól.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik