Foci

Bernd Storck: Több fiatal jön majd

Bernd Storck interjút adott a Nemzeti Sportnak, melyben úgy nyilatkozott, a Portugália elleni meccsen nyilvánvalóvá vált, hogy még nem vagyunk a legmagasabb szinten.

Lisszabonban úgy kaptunk ki három góllal, hogy többet birtokoltuk a labdát, több pontos passzunk volt, mint Lyonban. A fiúk mindent megpróbáltak, hittek magukban. Ennek is köszönhető, hogy a meccs első harmadában jól futballoztak. Abban az időszakban olyan érzésem volt, mintha hazai pályán játszanánk. Az ellenfél kapuja előtt azonban hiányoztak az úgynevezett utolsó passzok, amelyekből gólszerzési lehetőséget teremthettünk volna. Amikor viszont az Eb-győztes portugálok eggyel magasabb fokozatba kapcsoltak, nagy nyomás alá helyeztek minket. A futballistáik folyamatosan topszinten játszanak topcsapatokban. Ide kell nekünk is eljutnunk! A portugálok második gólja egyébként világklasszis megoldás volt. Megmutatta, mi a különbség Cristiano Ronaldo és a többiek között. Gyakorlatilag a semmiből talált a kapunkba. Abból a helyzetből senki más nem tudta volna úgy megrúgni a labdát, ahogy ő csinálta. Még Lionel Messi sem.

A szövetségi kapitány a luzitánok elleni vb-selejtezőn is váratlant húzott, rég nem látott hadrendben küldte pályára a csapatot.

Nem azért kaptunk ki, mert öt hátvéddel kezdtünk. Hallottam, hogy a lefújást követően egy-két szakértő bírálta a játékrendszerünket. Lelkük rajta. Szerintem nem volt vele semmi gond, a pályán lévők tudták, mi a dolguk. Harminc percig tökéletesen működött a gépezet. Fájdalom, egy hiba becsúszott, és ez elegendő volt az Európa-bajnoknak ahhoz, hogy megszerezze a vezetést. Persze a felelősség minden esetben az edzőé, vagyis ez esetben az enyém.

Az 54 éves mester a közeljövővel kapcsolatos célként a csapat- és a jövőépítést nevezte meg.

A fiatalokat lépésről lépésre kell felépítenünk. Össze kell raknunk azt az együttest, amely mindenre készen állva vág neki a jövő szeptemberben kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozatnak. Gondoskodnunk kell arról, hogy a fiatalok a lehető leghamarabb nemzetközi tapasztalatot szerezzenek. Annyit azért megjegyeznék, hogy az elvárások sokszor magasabbak az indokoltnál – és ez bizony probléma.

A német szakember terveiben rengeteg fiatal név szerepel, ezzel kapcsolatban úgy vélekedett:

A változás időszakát éljük, jóllehet, a keretnek egyetlen idősebb tagja van a már említett Gera Zoltán személyében. A többiekben még kell, hogy legyen egy-két jó év. De a fiataloknak lehetőséget akarok adni, azért is vittem el néhányukat Lisszabonba, hogy megérezzék, milyen a nemzetközi elit szintje. Ez a tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy felnőjenek. Több fiatal jön majd, de én csak annyit tehetek, hogy kitárom előttük az ajtót. Belépniük és megragadniuk közöttünk már nekik kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik