Foci

Golflabdával a kezében tanult focizni a magyar csodagyerek

Szoboszlai Dominik megkérdőjelezhetetlenül a magyar futball egyik legnagyobb tehetsége. A fiatal középpályás az U17-es Európa-bajnokság elitkörében előbb két szabadrúgásgólt hintett az oroszoknak, majd a norvégok ellen az ő utolsó perces bombájával harcolta ki a kontinenstornán való részvételt a válogatott.

A 24.hu hétfőn telefonon érte utol a játékost, aki kivételes rúgótechnikájáról szerényen nyilatkozott.

A titok talán az lehet, hogy edzések után sokszor maradok kint szabadrúgásokat gyakorolni, próbálom tökéletesíteni a lövéseimet.

Mint mondta, társaival a lefújást követően előbb a pályán, majd az öltözőben hosszasan ünnepelték a történelmi sikert.

Hatalmas öröm, hogy újra sikerült a hajrában begyűjteni a három pontot és ez már Eb-kijutást ért. Két nehéz, fárasztó meccs volt a hátunk mögött, de a végsőkig küzdöttünk, és megérte.

Mint fogalmazott, a csapatnak Bernd Storck, a Portugáliában 3-0-s vereséget szenvedő felnőtt válogatott kapitánya is gratulált. Hozzá külön is odament, de hosszabban nem volt idejük beszélgetni.

Fotó: MLSZ

Szoboszlai Székesfehérváron nevelkedett, de nem a Videotonban, hanem a Főnix Gold FC-ben. A klubot két szülő alapította még 2007-ben, egyikük pedig épp Dominik apja, Szoboszlai Zsolt volt, aki arról nem kívánt beszélni, miért volt erre szükség. Feltételezzük, hogy nem találtak mindent rendben az élvonalban szereplő klub utánpótlás-nevelési bázisával.

A Főnix Goldnál az akadémiai szint előtt kezdenek el foglalkozni a gyerekekkel és a technikai finomságokra helyezik a hangsúlyt.

Egymás közti játékban nem mezekkel, hanem fejpántokkal különböztetik meg a két csapatot, hogy a fiúk felemeljék a fejüket passzolás előtt. Sőt, mindenki golflabdát fog a kezében, hogy ne tudják egymás mezét húzni.

Nincs ebben semmilyen fortély. Az edzésmódszereket nem én találtam ki, külföldi kluboknál figyeltem meg. Ezek az apróságok segítenek, hogy rávezessük a gyerekeket a futball alapjaira

– magyarázta lapunknak Szoboszlai Zsolt.

Kisebb létszámokban dolgoznak, van olyan korosztályos gárda, ahol csak nyolc gyerek edz. Ezáltal sokkal több a labdaérintésszám, intenzívebbek a foglalkozások.

Fotó: MLSZ

A legkisebb korcsoport a négyéveseké, számukra speciális tréningeket dolgoztak ki.

Ők a szüleikkel párban fociznak. Az edző elmondja a feladatot, az apa vagy az anya megmutatja. A gyerekek vizuálisan könnyebben tanulnak, fegyelmezni sem kell őket és jól is érzik magukat.

Hozzátette, próbálják egy szintre hozni a gyerekeket, mert ha valaki gyengébb, akasztja az edzéseket. Az ügyetlenebbeket vagy eltanácsolják, vagy visszaküldik az alacsonyabb korosztályhoz.

Mindent elárul a rendszer sikerességéről, hogy U14-es és U15-ös csapatuk egy-két meccset leszámítva szinte mindig tíz-húsz gólos különbséggel nyer a második kiemelt bajnokságban.

Az sem véletlen, hogy tavaly nyáron az akadémiai kort elérő tizenöt játékosból tizenhárom eligazolt. Sőt, hárman külföldön rúgják a bőrt: Csoboth Kevin a Benfica, Szabó Levente a Nottingham Forest, Szoboszlai Dominik a Salzburg játékosa.

Persze nem garantált, hogy a topklubokban pallérozódó magyarokból klasszisfocisták lesznek, elég csak Tajti Mátyás kálváriájára gondolni, de a mai magyar futballvalóságban igény lenne rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik