Foci

Győrben nem kellett, a Bundesliga tizediknek viszont igen

Bénes László, a német Borussia Mönchengladbach magyar nemzetiségű szlovák U-válogatott labdarúgója a hétvégén Bayern München ellen debütált.

Egy korábbi összeállításunkban már említést tettünk Bénes Lászlóról, akit nem kis megtiszteltetés ért a Bundesliga hétvégi fordulójában.

A 19 éves, dunaszerdahelyi születésű támadó középpályás eddig nem mindennapi karriert tudhat maga mögött. 2011-ben került a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia kötelékébe, ám mindössze nyolc percet kapott az akkor NB1-ben szereplő, sőt 2014-ben bemutatkozott a Győri ETO csapatában.

Nem sok sót evett meg

Bénes túl sok lehetőséget nem kapott, és többre tartotta magát ennél, így 2015 februárjában a szlovák MSK Zilina (Zsolna) csapatához igazolt, ahol hamar alapember lett, másfél év alatt 31 mérkőzés jutott neki a szlovák élvonalban. Az igazi meglepetés ezután jött, ugyanis 2016 nyarán 1,7 millió euróért megvette a Borussia Mönchengladbach, akik a Bundesliga 2015-16-os kiírásának negyedik helyét szerezték meg, tehát indulhattak a Bajnokok Ligája selejtezőiben.

Az új edző, Dieter Hecking rögtön nevezte is a fiatal játékost csapat BL-keretébe, a Manchester City ellen le is ülhetett a padra, az áttörés viszont most következett be a Bundesliga 25. fordulójában. Bénes László bemutatkozott a Borussia felnőttcsapatában, méghozzá a Bayern München ellen.

Jelen állás szerint az ifjú tehetség két millió eurót ér.

Még egy nappal a bajnoki után sem fogtam fel, mi is történt velem valójában. Két órával a találkozó előtt tudtam meg: tagja vagyok a Bayern elleni keretnek, s bár korábban is ültem az első csapat kispadján, meglepett az edzőm döntése. A meglepetésem pedig csak fokozódott, amikor a harmincadik percben melegíteni küldött, miután csapattársam, Tobias Strobl a combjához kapott. Szerencsére, nem történt nagyobb baj, így aztán szünet után visszaültem a kispadra, mígnem a hajrában szóltak, készüljek, beállok André Hahn helyett.

– emlékezett a nagy napra Bénes nso.hu-n.

A történet kicsit hasonló a manapság sokat emlegetett Bőle Lukácséhoz, aki 2009 és 2014 között mindössze 52 mérkőzésen szerepelt a Kaposvári Rákóczi együttesében. A 25 éves középpályás azóta alapembere a jászvásári CS Municipal Studențesc Iașinak, a neve pedig egyaránt felmerült a rendre európai kupasorozatokban szereplő Steaua Bukarest és a román válogatott kapcsán is.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Hiába no, egyre inkább bizonyosságot nyer, hogy a magyar szakemberek valami mást értenek kvalitás és tehetség alatt, mint tőlünk nyugatabbra.

Eredmények – Bundesliga, 25. forduló:

Mainz-Schalke 04 0-1 (0-0)
Gólszerző: Kolasinac (50.)

Borussia Mönchengladbach-Bayern München 0-1 (0-0)
Gólszerző: Müller (63.)

A tabella élcsoportja:

1. Bayern München 62 pont
2. Red Bull Leipzig 49 pont
3. Borussia Dortmund 46 pont
…9. Schalke 04 33 pont
…10. Mönchengladbach 32 pont
…12. Mainz 29 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik