Foci

Guardiola majdnem kétcsapatnyi játékost küldhet el a Manchester Citytől

Nem maradtunk nagy sztorik híján a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében:

Ez utóbbi szerdán történt és Pep Guardiola edzői karrierjének legsötétebb pontja, ilyen korán még egyetlen csapattal sem esett ki a Bajnokok Ligájából.

A Barcelonával kétszer is megnyerte a sorozatot (kétszer pedig az elődöntőben búcsúztak), a Bayern Münchennel pedig mindhárom szezonjában a legjobb négyig jutott. A Cityvel most megszakadt ez a jó sorozata.

Az angol sajtó már bele is szállt a katalán mesterbe, a Guardian szakírója például azt fejtegette, hogy van-e bármi előrelépést Guardiola kinevezése óta a Manchester Citynél. Sokat kritizált elődje, Manuel Pellegrini volt bajnok a Cityvel, és bár vele kétszer is a nyolcaddöntő volt a végállomás a BL-ben (mindkétszer a Barca ejtette ki őket), tavaly azért eljutottak az elődöntőig.

Guardiola érkezésével szintlépést remélt mindenki a klubnál, erre jött a BL-fiaskó, és ugyan az FA-kupában elődöntős a csapat, a bajnokságban tíz pont a hátrány a listavezető Chelsea mögött, a tréner pedig már többször is nyíltan lemondott a bajnoki címről. Ráadásul olyan szoros most a küzdelem a Premier League-ben, hogy pár botláson még a dobogó is elúszhat a Citynek.

Míg a Barcelonával és a Bayern Münchennel ez elképzelhetetlen volt, most simán megeshet, hogy Pep Guardiola edzői karrierje során először trófea nélkül fejez be egy szezont.

A vezetőség ennek ellenére teljes mellszélességgel Guardiola mögött áll, a brit lapok szerint a nyáron ismét brutális összeget kap majd arra, hogy megerősítse a keretet. A Citynél persze eddig sem volt ezzel probléma, Guardiola már az érkezése után elköltött 181 millió eurót igazolásokra, a télen pedig további 32 milliót. A hírek szerint a szezon után legalább 170 millió eurója lesz igazolni.

Tisztogatást is tervez, nem kevesebb, mint 18 játékos távozhat Manchester Citytől:

  • Yaya Touré, Gael Clichy, Pablo Zabaleta, Willy Caballero, Jesús Navas, Bacary Sagna és Tosin Adarabioyo szerződése lejár,
  • Joe Hart, Eliaquim Mangala, Samir Nasri, Wilfried Bony és Jason Denayer eleve nem győzte meg Guardiolát, ők már a mostani szezont is kölcsönben töltik,
  • valamint Sergio Agüero, Vincent Kompany, Alekszandr Kolarov, Fabian Delph, Fernando és Kelechi Iheanacho jövője is kérdéses a klubnál.

Kiszemeltekről is hallani már, a kapuba Ederson Moares, a jelenleg több sebből vérző védelembe Kyle Walker, Danny Rose és Aymeric Laporte érkezhet, míg a támadósorba Alexis Sánchez. És ezek még csak az első pletykák, a BL-búcsú után és a nyári átigazolási szezon végéig biztosan rengeteg játékossal hozzák még hírbe a Cityt.

Egyelőre tehát elég viharos Pep Guardiola angliai edzősködése, de ebben semmi meglepő sincs, most szembesül vele, hogy a Manchester City nem a Barcelona vagy a Bayern. Mert amíg Spanyolországban a Barca és a Real Madrid, Németországban pedig a München kiemelkedik a mezőnyből a lehetőségeket tekintve, addig Angliában egymás sarkában toporognak a dúsgazdag klubok. És olykor megesik az is, hogy egy Leicester City a surranópályán mindenkit megelőz.

Fotó: Getty Images/Michael Steele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik