Foci

Barcelona-PSG: “Ez egy horrorfilm volt”

A futballvilág, de szűkebb elit, a BL is számos nagy fordítást látott már az elmúlt bő két évtized alatt. Elég, ha csak a 2005-ös, isztambuli Liverpool-Milan meccsre gondolunk, ahol az első félidei 0-3-ról, nyertek az angolok, vagy ott van a Manchester United Bayern elleni utolsó pillanatos fordítása az 1999-es fináléban.

Igaz, szerda este még nem a 2017-es döntőt játszották, csak egy “szimpla” visszavágót a legjobb tizenhat között, mégis, a Barcelona mesébe illő PSG-elleni katarzisát tán utóbbihoz hasonlíthatjuk. Már csak azért is, mert ezt is, azt is pont a Nou Campban élhette át személyesen 90 ezernyi néző és mivel itt is ott is a hajrában jött a döbbenetes fordulat.

Szerda este a Barcelona mindent egy lapra feltéve a 88.-95. perc között háromszor is betalált Trapp kapujába és épp ezek a gólok kellettek a továbbjutáshoz. Ahogy 1999-ben Sheringham a 91., míg Solskjær a 93. percben lőtte be a fordításhoz, a végső győzelemhez szükséges két gólt.

4-0-ról párharcot megfordítani mégis kicsit más. Még hihetetlenebb, mint 1-0-ról az utolsó pillanatban fordítani. Ezért, no meg a statisztikák miatt – a BL-történetében még nem fordított senki 4-0-as hátrányból – lehet azt mondani, hogy szerda este, a Barcelona 6-1-es győzelmével és összesítésben 6-5-ös továbbjutásával olyan csoda történt, amilyen tényleg még nem volt a Bajnokok Ligájában.

Aki nem látta volna, annak itt egy rövid összefoglaló a szerda esti katartikus élményből.

Nézzük továbbá, hogy értékelték mindezt a főszereplők

Az első félidőben egyértelműen a mi hibáinkból építkezett a Barcelona. Nem támadtunk le, túl mélyen védekeztünk, nem tartottuk meg a labdát. Ráadásul mindkét gólnál hibáztunk, amivel elég komoly segítséget adtunk nekik. A második félidőre megnyugodtunk és feljavultunk. Meg voltak a helyzeteink. Ha ez egy másik mérkőzés, simán 3–2-re felzárkózunk és igaz az is, hogy a játékvezető a mi szempontunkból nem mindig állt a helyzet magaslatán. A Barcelona mindent vagy semmit alapon játszott az utolsó percekben. Bejött nekik. Életem legszörnyűbb élménye ez, de szerintem a játékosaimnak is. Hatalmas lehetőséget hagytunk kihasználatlanul

– nyilatkozta a mérkőzés után rendkívül letörten Unai Emery, a PSG vezetőedzője.

Érdekes, hogy miközben a PSG Lautrent Blanc edzővel 2013-16 között utcahosszal nyerte a bajnokságot, vele pont azért nem hosszabbítottak az arab tulajdonosok, mert a BL-ben az euró százmilliók ellenére sem sikerült felérni a csúcsra.

Ezért esett a választásuk arra az Emeryre, aki a Sevillával egymást követő három alkalommal (2014, 2015, 2016) is megnyerte az Európa Ligát, ergo igazi kupaspecialista. Talán ezért is érdekes, mikén vélekedik a megdöbbentő kiesésről a párizsiak tulajdonosa?

Hiába nem fújt be a játékvezető nekünk két büntetőt. Nincs kifogás. Erre nem lehet. Iszonyatosan nehéz lenyelni, hogy egy 4–0-ra megnyert első mérkőzés után 6–1-re kikapunk és kiesünk, de kénytelenek leszünk. Még nehezebb lenyelni, hogy a 88. percben még sima továbbjutásra álltunk, 3–1 volt, és hét perc alatt kaptunk hármat. Az első félidőben pályán sem voltunk, a másodikban mindent megtettünk, de nem tudtunk továbbjutni. Még nem beszéltem az edzővel, a játékosokkal, mert mindenki tiszta ideg. Ez normális ilyenkor Előbb lehiggadunk, aztán értékelünk

– fogalmazott a Paris Saint-Germain elnöke, Nasszer el-Kelaifi. 

Luis Enrique, a Barcelona szakvezetője szinte össze-vissza beszélt örömmámorában. Mondjuk ezen nincs mit csodálkozni. A vendég oldalon a negatív sokk bénította meg a nyelveket, a hazain az öröm kuszálta össze a gondolatokat.

A csapat szervezettsége szenzációs volt, kockáztattunk, de ez volt az egyetlen út a sikerhez. A vége egészen hősiesre sikeredett. A csapat végig hitt abban, hogy fordítani tud. Pedig a második félidőben már semmi sem utalt erre. A hajrában már mindent rálőttünk, a kapusunk is előrejött, és aztán… A hatodik gólt a Barcelona-szurkolói fújták be. A párizsi meccs cudar gyenge volt és a BL-nek ez a szakasza már nem az, ahol egy ilyen gyenge meccset megbocsájt a foci. Mégis fordítani tudtunk. Ez a szerda este egy horrorfilm volt. Pályafutásom alatt talán egyetlen mérkőzésen éltem át hasonlót, de akkor a pályán. Őrült este volt, gyerek, felnőtt aki látta, sosem felejti el ezt a napot

– csapongott Luis Enrique.
Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

Eredmény – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

FC Barcelona – Paris Saint-Germain 6-1 (2-0) Összesítésben: 6-5 a Barcelona javára
Gólszerző: L. Suárez (3.), Kurzawa (40. – öngól), Messi (50. – büntetőből), Neymar (88., 90. – büntetőből), Sergi Roberto (90+5.) ill. Cavani (62.)

Borussia Dortmund – Benfica 4-0 (1-0) Összesítésben: 4-1 a Dortmund javára
Gólszerző: Aubameyang (4., 61., 85.), Pulisic (59.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik