Foci

Danko Lazovics nagy csibész, ideje lenne megfegyelmezni

A három tavaszi fordulóból kettőben is kiállítással segítették a játékvezetők a bajnoki címre hajtó fehérváriakat. Holott lassan a Vidi szerb támadóját is illene megbüntetni.

Az NB1 idei tavaszán feltűnően sok a mérkőzés végeredményét befolyásoló egészen durva játékvezetői hiba. Az első fordulót követően három találkozón, három eredményt befolyásoló tévedést számoltunk össze, míg a hétvégi fordulóban egy, akár a bajnokság végkimenetelét is befolyásoló – végül is a listavezetőt fogadta a másodikat – baklövés történt a Videoton-Honvéd (3-0) rangadón.

Fradi-baj:

A Ferencváros vezetősége 2017. február 23-án, levélben fordult az MLSZ-hez, amelyben konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a honi játékvezetés értékelésének átláthatóságával kapcsolatban.

Bár a megfogalmazott indítványok összetételén lehet vitatkozni, ellenben kétségtelen, a zöld-fehér vezetésnek igaza van, tényleg tenni kellene valamit.

Ami érdekes, a Videoton hetese, Danko Lazovics élen jár a játékvezetők átverésében. Veretes játékosmúltját, tekintélyét kihasználva vitatkozik, szimulál, és alattomosan játszik. A dörzsöltség egyfelől érdem, ezért járt be olyan karriert, amilyet – bárcsak több ilyen lenne a magyar pályákon -, másfelől elgondolkodtató, hogy rendre átveri az összes közelben lévő játékvezetőt, asszisztens, mert képtelenek kiszúrni a csibészségeit.

Miért, mi történt?

A Videoton és a Honvéd keményen, férfiasan, de semmiképp durván harcolt az eredményért. Ha a mérkőzést vezető Andó-Szabó Sándor tisztában lenne a Honvéd jelenlegi stílusával, akkor tudhatná, az olasz edző az olasz iskolát képviseli, amely a szervezett védekezésre és a test-test elleni játékra fekteti a hangsúlyt.

A Honvéd játéka ezáltal az átlagosnál több párharcot, de nem szándékos szabálytalanságot von maga után.

A trendek az mutatják, többet tévednek a Vidi javára

A közönség élvezte is a Videoton és a Honvéd lüktető, gyors mérkőzését. A játék képe alapján a győzelemre ugyanúgy sanszos volt mindkét csapat, amikor Andó-Szabó egy keményebb ütközés után második sárgával kiállította Lovricsot. Tudni kell, a Honvéd játéka – egyedüliként a magyar mezőnyben – agresszív területszűkítéses védőmunkára épül, így a játékvezető a 61. percben 1-0-ás hazai vezetésnél hozott ítéletével komoly helyzeti előnybe hozta a hazai csapatot, döntésével befolyásolta a végeredményt.

A négy képkockán jól látható, Lovrics a labdát nézi, mozdulata egyértelműen annak lábbal történő megszerzésére irányul. Varga ugyanezt teszi fejjel és századmásodperccel előbb ér labdához. Lovrics ezt érzékeli, és miközben Varga a lendülettől elsodorja a levegőben lévő Honvéd-védőt, az már húzza is vissza a lábát, és kipörgi az esést, rázuhan Vargára. Ez futballmeccseken tök normál párharc. Forrás: youtube.com

Sem a játék addigi menete, sem az adott ütközés nem indokolta a kiállítást. Sőt. A küzdelem nem volt durva, nem volt alattomos, a játékosok kontrollált intenzitással és nem indolensen tették a dolgukat, azaz csak hagyni kellett volna, hogy ne a játékvezető, hanem a csapatok maguk döntsék el a három pont sorsát.

Andó-Szabó negatív főszereplésének ekkor még nem volt vége, mert egy Lazovics könyöklést követő tizenegyessel tovább erősítette a Vidi győzelmi esélyeit (a videón 3:15-től).

Történt, hogy egy bal oldali hazai támadás végén a beadásra érkező Lazovics úgy szerzett helyzeti előnyt a védekezni igyekvő Bobállal szemben, hogy előbb láthatóan ránézett, felmérte a szituációt, majd szándékosan lekönyökölte ellenfelét.

Lazovics mozdulata nem szép, sőt, csúnya. Forrás: youtube.com

A center szabálytalanságának köszönhetően a védő elé került, majd miután Bobál a könyöklés miatt egyensúlyát vesztette, esés közben még a 16-oson kívül összeakasztotta a szerb lábát, így mindketten beestek a büntetőterületen belülre. Szó sem lehetett büntetőről.

Lazovics nagy csibész

Illene lenne odafigyelniük a játékvezetőknek a Videoton hetesére. Bármekkora sztár, végtelenül alattomos a játéka, rendszerint olyan helyzetekben szerez szabálytalanság árán előnyt, amit a játékvezetők nehezen vesznek észre. Videón 2:20-tól.

Emlékeztetőül, az első forduló után Videoton-Újpest (5-1) mérkőzésen Solymosi játékvezető nem szúrta ki, amint a harmadik hazai gól előtt a lila-fehér Diarrát lerántotta Lazovics. Ott sárga és kifelé szabadrúgás helyett, Videoton gól született, majd Diarrát kiállította a játékvezető dumáért.

Andó-Szabó mindenki megrökönyödésére mégis tizenegyest ítélt. Megítélésem szerint a helyes ítélet Honvéd szabadrúgás és sárga lap Danko Lazovicsnak.

Ennél, de a Videoton-Újpest (5-1) találkozón kísértetiesen hasonló Lásd jobbra a keretest) Lazovics megmozdulásnál is igencsak megkérdőjelezhető az alapvonali és az oldalvonali asszisztens működése, mert ezek szerint összesen hat szempár nem látta helyesen az esetet.

A játékvezetők védelmében azt is el kell mondani, az olyan “rafkós” futballisták, mint Lazovics sunyiságait nehéz is kiszűrni.

A Honvéd persze 2-0 után sem adta fel és egy tizenegyessel akár fel is zárkózhatott volna, ha Andó-Szabó egy, a Lovricséhoz hasonló eset miatt büntetőt ítél a vendégek javára. Történt, hogy Stopira Lanzafame-t a labdával együtt takarította el a 16-oson belül.

Lanzafame (fehérben) láthatóan testével fedezi a labdát, Stopira pedig a labdával együtt a játékost is eltakarítja. youtube.com

Azonban, hogy történetünk kerek legyen, Lanzafame legázolása utáni ellentámadásban Gróf buktatta kitörő Vidi támadót, amiért szintén jogos tizenegyes járt volna, csak most a Vidi javára. Andó Szabó – megkockáztatom – az előző szituációt kompenzálandó itt sem fújt, ellenben sárgát adott a leterített centernek, műesés címszó alatt.

Gróf elkaszálja a Videoton csatár lábát. Forrás: youtube.com

Lehet velem vitatkozni, de ok-okozati összefüggést látok Lovrics felesleges kiállítása és az utána történtek között, mivel határozottan látható, a játékvezető kezéből a 61. perc után kicsúszott a mérkőzés.

Puhl Sándor sokszor hangoztatja – védve a játékvezetőket -, hogy a bíró is ember hibázhat. Mint ahogy hibázik a támadó is. Igaza van.

De ne felejtsük el, hogy a sporttársak immár hivatásosak, ebből élnek, hatan is közreműködnek egy-egy mérkőzésen, több szem által segítve hozhat ítéletet a játékvezető úgy, hogy ítéletében senki sem gátolja.

Üdvös lenne, ha a játékok a szabályok betartatása mellett, a nézők szórakozását figyelembe véve az lenne a játékvezetők kifejezett célja, hogy a mérkőzés végeredményét a két csapat játéktudása döntse el.

Az elmúlt fordulók Videotont segítő játékvezetői tévedései egészen biztosan nem szándékosak, ellenben immár tendenciózusak. Ahogy Danko Lazovics csibészkedése is az.

A Videoton mind költségvetésben, mind játékoskeretében torony magasan a legerősebb csapat Magyarországon, jelenleg a legjobb formában is ők vannak, már-már szégyen számba menne, ha saját erőből nem tudnák megnyerni a bajnokságot.

Sportszempontból is kifejezetten káros ez a sok Videotont támogató “bírói baklövés”, hiszen kérdés, az a csapat, amelyik a hazai bajnokságban láthatóan ekkora hátszéllel rendelkezik, vajon mit kezd majd mondjuk az albán másodikkal, normális játékvezetés mellett a BL-selejtező második fordulójában?

És ha már itt tartunk, kanyarodjunk hát vissza az cikk elején keretes írásunkban feltett ferencvárosi kérdéshez. Szükséges lenne-e legalább zárt, a csapatok által is ismert szakmai körben a tájékoztatás és magyarázat, hogy melyik ítélet, éppen miért született a pályán? A válaszom igen, mert talán abból tanulna az edző, a játékos és játékvezető is. (Nyitókép: vidi.hu)

Ön szerint szükséges lenne a játékvezetők tevékenységének átláthatóságának biztosítása?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik