Foci

Felcsút nem Monaco

Akad itt egy csapat, amelyik 2,9-es gólátlagot mutathat fel, kedden pedig a BL-szezon eddigi legjobb meccsét játszotta. Nem, nem a Puskás Akadémia az.

A Puskás Akadémia azért érdekes, mert kiváltságos helyzetben van. Meseszép stadion, nemzetközi mércével nézve is kifogástalan infrastruktúra áll az akadémián dolgozó edzők és játékosok rendelkezésére. Mondhatni, kolbászból van a kerítés.

Ehhez képest jelzés értékű, hogy az NB2 tavaszi nyitányán egyetlen saját nevelésű játékossal állt fel Pintér Attila vezetőedző együttese, és a csapat annak ellenére gólképtelen maradt, s vereséggel kezdte (Szolnok-PFLA 1-0) a szezont, hogy a télen “lerabolták” az NB1-et, a hétvégi meccsen meg majd tizenöt percet emberelőnyben futballoztak.

Pintér Attila
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Felvezetésként azért írtuk le mindezt, mert lenne itt egy nemzetközi példa, hogy honnan, hova lehet elérni pár év alatt, ha a háttérben több évtizede tudatos és legfőképp következetesen menedzselt a játékosképzés.

Bátran kijelenthető, kedden a Bajnokok Ligája idei évadjának egyik legjobb találkozóján múlta felül (5-3) a sztárokkal teletűzdelt Manchester City a Monacót. Ha létezik olyan, hogy szimpatikus vesztes, akkor Jardim Leonardo csapatát nyugodtan illethetjük ezzel a jelzővel, kiváltképp, hogy az eredmény ismeretében ebből az ideiglenesen vesztesnek tűnő helyzetből a március 15-i visszavágón könnyedén lehet győztes.

Pedig négy éve még más volt a kép

Pedig pár éve, a 2010-11-es szezon végén, az AS Monaco épp úgy kiesett a másodosztályba, mint a Felcsút tavaly. Az új tulajdonos, az  orosz Dmitry Rybolovlev még annak az évnek a végén szerzett többségi tulajdont a csapatban, amely az olasz Marco Simone irányításával egy éven belül visszajutott az elitbe. Mégis mennie kellett. A helyére Claudio Ranieri érkezett, aki 112 millió euró értékben nagy bevásárlást tartott. Ekkor érkezett Geoffrey Kondogbia, Joao Moutinho,  Radamel Falcao, James Rodriguez a városállamba.

A FIFA pénzügyi fair play elveit vizsgáló bizottság figyelmét is felkeltő költekezés célja egyértelműen az volt, hogy a francia másodosztályból feljutott csapat azonnal tényező legyen az elsőben is,  megszerezze a PSG előtt a bajnoki címet. Ez viszont nem sikerült. Nyolcvan pontot szerezve, kilenc pontos lemaradással végeztek a bajnok fővárosiak mögött, ezt egyértelmű csalódásként könyvelték el.

Vadim Vasilyev, aki kezdetben a tulajdonos tanácsadójaként működött a klubnál, aztán 2013-ban sportizgatói és alelnöki pozíciót is kapott honfitársától, nem hosszabbította meg Ranieri vezetőedző szerződését. A gyors siker okán a Monaco sztárjátékosai iránt is erős érdeklődés mutatkozott, azt pedig már akkor belátta a vezetés, hogy nem fogják tudni tartani a versenyt a minden átigazolási szezonban száz millió fölött költő párizsiakkal. Radamel Falcao a Manchester Unitedhez került, James Rodriguezt a Real Madrid szerezte meg, Vasilyev pedig kiadta a parancsot, hogy ideje stratégiát váltani, hátra arc, “vissza a múltba” és házon belül keresni a megoldást a fejlődésre.

Vadim Vasilyev
Fotó: Getty Images/AFP/Jean Christophe

Itt jön képbe a Felcsút vs. Franciaország legjobb futballakadémiája meccs

A Guardian a keddi mérkőzés előtt külön foglalkozott a Monaco akadémiájának történetével, ezt pedig érdemes egy kicsit áttekinteni a teljes érthetőség érdekében.

1924-ben alapított AS Monaco első bajnoki sikerére egészen a 1960-61-es szezonig kellett várni, de a klubnak ekkor több problémával is szembe kellett néznie.

Az AS Monaco akadémiájának 5 fő alappillére:

Megfigyelés:
Tor-Kristan Karlsen, a jelenlegi vezetés által kinevezett első sportigazgató azt mondta, az első dolog, amit megtapasztalt a klubnál, hogy tényleg nekik van a legjobb megfigyelőhálózatuk Franciaországban. Rendkívül felkészült szakemberek alkotják ezt a részleget minden régióban, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy csak a legmegfelelőbb profillal rendelkező játékosokra fordítsanak figyelmet.

Változatosság:
Különböző profilokat keresünk minden posztra, hogy elkerüljük a direkt versengést a játékosok között.” – magyarázza Reuzeau. „Onnantól hogy a tehetségek megérkeznek hozzánk a La Turbie-ra, nagyszerű szakemberekkel dolgoznak együtt annak érdekében, hogy fejlesszék a képességeiket mint futballisták, és fejlődjenek mint ember.”

Szakosodás:
Az akadémisták elsajátítják a játék alapjait, és különböző pozíciókban játszanak egészen az U17-es csapatig, amikor is aztán már egy kimondott posztra szakosodnak. A legjobb akadémisták aztán felkerülhetnek a B csapathoz, amelyik a legmagasabb amatőr ligában, a francia 4. vonalban játszik.

Pályán kívüli értékelés:
„Nagyon odafigyelünk a pályán kívül tanúsított magatartásra is, mivel nem csak játékosokként tekintünk rájuk. Minden akadémista külön képzésen vesz részt annak érdekében, hogy megtanulja az együttműködést másokkal, akik igaz hasonló korúak, de más körülmények közül jöttek.”

Adatfelhasználás:
A kluboknak jellemzően hasonló információk vannak a játékosaikról, de mi próbálunk különbözni abban, ahogy ezeket prezentáljuk feléjük. Az akadémisták visszajelzést kapnak a teljesítményükről a végső sípszótól számított 48 órán belül, valamint az edzésmunkájukról is. Egy külön mobilalkalmazást fejlesztettünk, amivel elérhetik ezeket az információkat az okostelefonjaikon.”

Az alacsony népességgel rendelkező miniállam nem állt igazából a futballklub mellé, a mindössze 18.000 fős befogadóképességű II. Lajos stadion nagy része rendre kongott az ürességtől. Ez annyira nem meglepő, hisz a jelenleg 38.000 fős lélekszámú hercegség népessége az 1960-as években még csak alig több, mint 22 ezer fő volt, és inkább a kaszinók világában volt érdekelt, mint a futballéban.

Érdekes kettősség jellemezte tehát az akkori állapotokat, mivel bár Monaco maga akkor is gazdag volt, a klub viszont folyamatos erőforráshiányban szenvedett az alacsony meccsbevételek és más egyéb értékesítési területek miatt.

Az ezt követő 10-15 évben többnyire az első- és másodosztály között liftezett a csapat, amikor Jean-Louis Campora, az 1976-ban kinevezett klubelnök előállt azzal az ötlettel, hogy a Sochaux és Nantes mintájára próbálják meg saját akadémián keresztül sikeressé tenni a klubot és közelebb hozni a helyiekhez.

Az akadémia élére 1979-ben Gérard Banidet nevezte ki, akinek először a népesség nagyságából fakadó problémákat kellett realizálnia. Monaco lakossága nem biztosít elég merítési lehetőséget a fiatalok terén, ezáltal nem tudták olyan korban elkezdeni az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos munkát, mint más klubok.

Amíg hozzájuk többnyire csak egy tucat játékos érkezik a különböző edzőközpontokból, ők is többnyire 15 éves koruk után, addig ez a szám más klubok esetében közel harminc. Arról nem beszélve, hogy ezek a játékosok már jóval korábban, akár kilenc éves koruk előtt elkezdhetik a felkészülést leendő klubjuknál, tehát ilyen szinten is 5-6 év előnyben vannak a Monacóhoz képest.

A klubvezetés erre is megtalálta a megfelelő stratégiát, és a Franciaországon belüli tehetségmegfigyelésre kezdte helyezni a hangsúlyt, mintsem hogy nemzetközi piacról drága pénzért igazoljon. A terv bejönni látszott, a fejedelemség hamar az egyik legjobb, legfejlettebb megfigyelőhálózatot építette ki a Franciaországon belül, a csapat élére pedig 1987-ben kineveztek egy bizonyos Arséne Wengert, aki kiaknázta ezt a lehetőséget. A 21. éve az angol Arsenalt irányító legendás vezetőedző olyan fiatal játékosokat hozott a csapathoz, mint Lilian Thuram, Thierry Henry vagy éppen Emmanuel Petit.

Azok a játékosok, akik hozzánk kerülnek, a fiatalkorukat a családjukkal tölthetik az akadémia helyett. Mi ebből is megpróbálunk előnyt faragni. Mivel leghamarabb csak 12-13 éves korukban csatlakoznak hozzánk, több ideig maradhatnak anyakörnyezetükben, ez pedig hatással van rájuk később 

– vélekedik Bertrand Reuzeau, a tavaly az akadémia élére kinevezett, egyébként pont a PSG-től érkező szakember .

Thierry Henry
Fotó: Getty Images/Patrick Herzog

Annak hatására, hogy az akadémisták később csatlakoznak a csapathoz, rendre tovább is maradnak ott. A világbajnokságot nyert Henry, Thuram, Petit hármas mindegyike 15 éves kora körül érkezett, majd legalább száz meccset lejátszottak az első  ligában, mielőtt külföldre szerződött volna.

Vissza a mába

Azóta számos elnök, edző és játékos megfordult a klubnál, de a helyi viszonyokhoz szabott speciális utánpótlás filozófia állandó maradt. Ez az, aminek kedden mi, futballszeretők is megcsodálhattuk az eredményét.

Az AS Monaco jelenleg vezeti a francia bajnokságot a Paris Saint Germain előtt. Mindezt a liga egyik legfiatalabb keretével és második legfiatalabb edzőjével, a portugál Leonardo Jardimmal teszi. 76 rúgott góljukkal nem csak a Ligue 1-ben, hanem a négy topligában is éllovasnak számítanak a lőtt gólok tekintetében. Összehasonlítva ez a szám a végül ezüstéremmel végződő 2013-14-es bajnokságban 38 forduló után volt 63.

Kylian Mpappé, Thomas Lemar vagy Tiemoué Bakayoko kedd esti teljesítménye alapján egészen biztos, hogy a különböző angol topcsapatok már lesben állnak, hogy mikor csábítsák el a fiatal tehetségeket. Reuzeau ezzel kapcsolatban is egyértelműen fogalmazott:

Van egy egyszerű praktikánk arra az esetre, ha valaki a korai eligazolás gondolatával kacérkodna. Megmutatjuk neki azoknak a francia játékosnak a statisztikáit, akik túl korán igazoltak Angliába…

Thomas Lemar
Fotó: Getty Images

Ne feledjük, Monacóban ezek szerint a hetvenes évek végén vetették el azt a tehetségkutatási, képzési filozófiát, amelyet folyamatosan finomítva, a korral, a technika fejlődésével haladva a mai napig használnak.

Ennek már majd negyven éve. Ehhez képest az első magyar futballakadémia, a Sándor Károly sem több húsz évesnél.

A Felcsúti akadémiát 2005-ben, azaz mindössze 12 éve alapították és tíz éve , 2007. április 1-jén vette fel a legismertebb magyar, Puskás Ferenc nevét. Látszik, van honnan, hova fejlődni. De az is érezhető, a fejlődéshez elsődlegesen nem első sorban újabb és újabb pályák szükségesek, hanem egy olyan alap játékos kiválasztási, nevelési és versenyeztetési filozófia, ha úgy tetszik játékos-életpályamodell, amelyet egyszer kell megfelelően lerakni és utána évtizedeken keresztül következetesen kitartani mellette.

Na ez utóbbi, mindenképp hiányzik Felcsútról. Ahogy talán az MTK kivételével az összes többi magyarországi futballakadémiáról.

Kővágó Renátó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik