Foci

Emerynek nagyon a bögyében lehetett már a Barca

Unai Emerynek minden összejött kedd este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén, 4-0-ra nyertek tanítványai a katalánok ellen. Ezt megelőzően 21 meccsre volt szüksége ahhoz, hogy először le tudja győzni a Barcelonát. 2015-ben tört meg a jég a Sevillával, azt megelőzően 6 döntetlen és 14 vereség volt a mérlege a gránátvörös-kékek ellen.

A La Liga 2015-16-os kiírásában, októberben jött össze a siker a 45 éves mesternek, akkor 2-1-re nyertek andalúz tanítványai a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. Azon a meccsen Lionel Messi nem lépett pályára, kedden mondjuk ott volt a kezdőben, csak éppen láthatatlanul lézengett végig 90 percet.

Hazai sikerek, nemzetközi betlik

A 2011-ben katari pénzekkel növekedési pályára állított PSG nyert 9 hazai trófeát ebben az évtizedben, de a nemzetközi porondon csak nem akar jönni az a bizonyos áttörés. Az előző kiírásban ugyan kettős győzelemmel búcsúztatták a Chelsea-t a nyolcaddöntőben (2-1, 1-2), de egy másik angol csapat, a Manchester City megálljt parancsolt a PSG-nek (2-2, 1-0), így Laurent Blanc-nak az újabb bajnoki cím ellenére mennie kellett nyáron. Helyére Unai Emery érkezett megváltani a világot, mely ez esetben a nemzetközi porondot jelenti.

A City elleni tavalyi BL-kudarc után Nasser al-Khelaifi elnök azt mondta, ez regnálása mélypontja a klub élén. Csak összehasonlításképpen: az orosz pénzzel kitömött Chelsea Roman Abramovich első öt évében háromszor volt elődöntős, egyszer pedig finalista a legrangosabb európai kupasorozatban.

A katari sportvezető Emery érkezését egy új korszak kezdeteként aposztrofálta, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak úgy dobálózott a szavakkal. Idei mérlege mindenesetre nem rossz: 37 meccsen 26 győzelem, 7 döntetlen és 4 vereség. Marco Verratti sem győzte dicsérni a mestert a keddi meccs után, mint mondta:

Megérdemli a dicséretet az edzőnk, hiszen tökéletesen működőképesnek bizonyultak az elképzelései.

Az első nagy feladat: írj történelmet!

Emeryt nem titkoltan azért hozták a francia klubhoz, hogy végre Európában is alkosson valami nagyot a PSG. A tréner három Európa Liga trófeája kifejezetten jó ajánlólevél lehetett, 2014 után kétszer védett címet a Sevillával a kisebbik kontinentális kupasorozatban.

Igazán nagy sztárcsapatot még nem vezetett, a Valenciánál lett ismert, majd némi meglepetésre jött egy moszkvai kitérő a Szpartaknál. A francia csapatnál mindenesetre egyelőre bizonyítja, hogy szót ért a nagy sztárokkal is, az aktuális szezont magabiztos Szuperkupa-győzelemmel (4-1) kezdte az Olympique Lyon kárára.

A Bajnokok Ligájában azért nehezebb dolga lesz, a PSG speciel még sosem jutott túl a negyeddöntőn. Úgy tűnik idén megint nekifuthatnak a feladatnak, hiszen csodaszámba menne, ha 4-0-s előnyről elbuknának a legjobb 16 között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik