Foci

Olyat kér az UEFA, amivel a magyar válogatott is jól járhat

Az Európai Labdarúgó-szövetség 16 helyet szeretne garantálni a kontinens válogatottjainak a 2026-os világbajnokságon – számol be a BBC.

Jelenleg 13 európai csapat vesz részt a vb-ken, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség januári döntése értelmében a 2026-os tornán már 48 nemzet vehet részt, így Európa is több kvótát kaphat.

Az új lebonyolítási rendben 16 darab 3 fős csoport lesz, az UEFA azt is kezdeményezni fogja, hogy ebben a körben ne kerülhessen egy trióba két európai csapat.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a végrehajtó bizottság ülését követően úgy nyilatkozott, “reális” a szövetség kezdeményezése.

Gianni Infantino FIFA-elnök ezzel szemben azt mondta:

A futball több, mint Európa és Dél-Amerika játéka. A közeljövőben foglalkozni fogunk ezzel a kérdéssel, egyelőre annyit mondhatok, hogy mindegyik régió több országgal képviseltetheti majd magát.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb az 1986-os mexikói világbajnokságon vett részt, akkor a Szovjetunió és Franciaország mögött a harmadik (nem továbbjutó) helyen végeztek a mieink.

A FIFA a májusi, bahreini kongresszusán dönthet arról, melyik kontinensről hány csapat juthat ki a kibővített világbajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik