Foci

Szalai Ádám szerint kihal a fiatalokból az alázat

Elmondta, miért nem játszott Pintér Attilánál és hogy padlón volt az Európa-bajnokság előtt. Az NB I-ből kereste pár csapat, de nem lett belőle semmi.

A Hoffenheim és a magyar labdarúgó-válogatott csatára, Szalai Ádám adott interjút a csakfoci.hu-nak, amiben a többi közt arról is beszélt, hogy érzelmes ember, így eléggé megviselte, hogy az Európa-bajnokság előtt rengeteg kritika érte.

Szinte minden reggel és este a padlón voltam, innen kellett felhoznom magam

– mondta a 29 éves játékos, aki az osztrákok ellen gólt szerzett az Eb-n, utána az öccsével percekig csak sírtak a telefonban, egyikük sem tudott megszólalni.

Szalai a nehéz időszakon egy szakember segítségével tette túl magát, évek óta együtt dolgoznak. Azért nem szólt vissza az őt kritizálóknak, mert az nem az ő stílusa.

Ami a válogatottat illeti, szerinte egy kapitány képességeit a mögötte hagyott munka értékeli. Büszke arra, hogy 2013-ban elmondta a híres beszédét a magyar labdarúgásról, bár utólag úgy érzi naiv volt, nem gondolta, hogy ekkora utóélete lesz az ekkor elhangzottaknak. Megjegyezte: akkor nem gondolta volna, hogy két olyan rátermett szakember irányítja majd rövid időn belül a nemzeti együttest, mint Dárdai Pál, majd Bernd Storck.

Nem akartam, hogy a szövetségi kapitány és a köztem lévő nézeteltérések rossz irányba vigyék a csapatot. Ha egy kapcsolat nem működik, azt nem kell erőltetni

– mondta azzal kapcsolatban, miért nem játszott, amikor Pintér Attila volt a szövetségi kapitány. Dárdai kinevezésekor tért vissza a csapatba.

Fotó: Getty Images/AFP/Kisbenedek Attila
Fotó: Getty Images/AFP/Kisbenedek Attila

Az NB I kapcsán azt mondta, voltak itthonról megkeresései, de ezek nem jutottak el komoly egyeztetésig. 14. évét kezdte el külföldön, nem érzi a lehetőégét, hogy hazatérjen most. Ami a hazai bajnokság színvonalát firtató kérdést illeti, azt mondta, a magyar csapatok nemzetközi szereplése és a fiatal játékosok külföldre igazolása is mutatja, hogy nem túl magas a színvonal.

Amikor itthon van és utánpótlásban dolgozó edzőkkel beszél, ők azt mondják, tehetségek vannak, de a szorgalom és a kitartás hiányzik. Kihal az alázat a fiatalokból szerinte, és ez nem csak a focira jellemző.

A nagy sikerű Még 50 perc c. film előtt Hajnal Tamás és ő voltak azok, akik nem értettek egyet azzal, hogy kamerázzák őket az öltözőben. Szalai azt mondta azért, mert a válogatott egy zárt közösség, eleinte zavarta is, hogy filmezik. De engedett a többség akaratának, és ugyan elsőre nem tetszett neki a film, második-harmadik nézésre már úgy volt vele, jó lett a végeredmény.

Reméli, még van jó pár éve a labdarúgásban, de úgy tervezi, hogy ne csak a foci töltse ki az életét, utána is szeretne sikeres lenni. Van egy fémipari cége, és abban bízik, lesznek majd új ötletei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik