Foci

Magyar fociakadémiát venne a brazil világbajnok

Megvásárolná a nyíregyházi Bozsik Akadémiát Jonas Eduardo Américo, azaz Edú, a brazil válogatott 1970-ben világbajnok labdarúgója. A 67 éves Edú – aki hazájában több akadémiában is érdekelt – az MTI-hez a menedzserén keresztül eljuttatott közleményében kiemelte,

már hivatalosan is jelezte szándékát az akadémia igazgatóságának.

Edú megjegyezte: tavaly, amikor Nyíregyházán járt, jó benyomást tett rá az akadémia – és annak fiatal tehetségei -, amelynek földrajzi elhelyezkedése is kitűnő, hiszen Ukrajnához, Romániához és Szlovákiához is közel van, ráadásul Budapest is könnyen megközelíthető.

Ezek nagyon fontos tényezők. Egy nemzetközileg nívós akadémia létrehozása van a tervemben, ha megegyezünk a feltételekben

– mondta Edú, aki tervei szerint a legjobb játékosokat top európai, illetve brazil klubokba küldené, ennek megvalósításához pedig több híres brazil futballistát és szakembert is bevonna a projektbe.

Kósa Árpád, az akadémiát működtető Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek megerősítette a vételi szándékról szóló híreket. Hozzátette, egy lehetséges adás-vételt hosszas folyamat kell, hogy megelőzzön, ugyanis fel kell értékelni a szakágat, ezt követően pedig a tulajdonosnak – azaz a városnak – kell döntenie arról, hogy értékesíti-e az akadémiát.

Edú minden idők legfiatalabb labdarúgója, aki világbajnokságon kerettag volt, ugyanis az 1966-os angliai tornán – amelyen végül nem lépett pályára – mindössze 16 éves volt. Négy évvel később Mexikóban világbajnok lett, és ott volt az 1974-es németországi vb-n is. A brazil válogatottban 51 meccsen 12 gólt szerzett. Háromszor játszhatott a világválogatottban.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik