Foci

48 csapatos vb: eladta a foci lelkét a FIFA

A FIFA megijedt a többi sportág által jelentett fenyegetettségtől, és húzott egy vakmerőt. Ha Kínát, Indiát, esetleg Katart kitolják a világbajnokságra, ömleni fog a pénz. Gianni Infantino pedig mindeközben szépen megerősíti pozícióját a szövetség elnöki székében.

Egy év sem telt azóta, hogy Gianni Infantinót választották meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új elnökének, a svájci sportvezető máris fenekestül felforgatta a labdarúgást.

Ha nem lett volna elég, hogy a 2022-es katari világbajnokságot a hőség miatt inkább télen rendezik meg, a FIFA kedden bejelentette, hogy 2026-tól 48 csapatos tornákat rendeznek.

Mi változik?

A 16 válogatott hozzáadásával a csoportok létszámát négyről háromra csökkentik a gyorsabb lebonyolítás érdekében.

A csoportokban mindenki játszik mindenkivel, az első két helyezett pedig továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé. A meccsek száma 64-ről 80-ra emelkednek, de a torna marad 32 napos.

Infantino nagy örömmel közölte, hogy a végső győztesnek továbbra is csak hét mérkőzést kell sikerrel vennie, a találkozókat pedig hasonlóan az eddigiekhez 12 stadionban le tudják majd bonyolítani.

Mit jelent ez?
1)

Infantino okos ember, és az évek során kitanulta a szakmát korábbi főnökétől, az elmeszelt Michel Platinitől még az UEFA-nál.

Pontosan tudja, hogy időben el kell kezdenie felkészülni a 2019-es elnökválasztásra, és meg kell győznie a 211 tagország vezetőit, hogy ő a megfelelő a posztra. A világbajnoki létszám bővítésével a kisebb országokat fogta meg elsőként, akiknek eddig aligha volt lehetőségük egyáltalán reménykedni is, hogy kijutnak a világeseményre.

Fotó: Getty Images Hungary / Bongarts / Lars Baron
Fotó: Getty Images Hungary / Bongarts / Lars Baron

Ezzel csak annyi a probléma, hogy a csoportkör kis túlzással tökéletesen felesleges. 48 csapatból csak 16 vérzik majd el, nyilván az esetek zömében a leggyengébbek, akiknek – bár csúnyán hangzik – ott sem kellene lenniük.

2)

Nem elhanyagolható a pénzfaktor sem – ahogy a FIFA életében sosem volt az. Érthető módon a több nemzet sokkal több szponzori és közvetítési jogokból származó pénzt hoz magával. A szövetség számításai szerint a torna bevételei húsz százalékkal növekednének. Kína és India esetleges kvalifikálásával pedig egyenesen megüthetik a főnyereményt.

3)

2026-ban már egy ország sem lehet majd igazán büszke magára, hogy kijutott. Ilyen feltételek mellett ez nem érdem. Ráadásul a selejtezők is ellaposodhatnak a végére, mikor a már “idejekorán” kvalifikált gigászokban pihentetik a nagyágyúkat, és a fiataloknak szavaznak inkább bizalmat a szövetségi kapitányok. Másik oldalról pedig kiemelendő, így sincs garantálva, hogy a legjobbak ott lesznek.

4)

A még nem elfogadott javaslat szerint a következőképpen nézne ki a résztvevők száma kontinensenként:

  • Európa: 16 (eddig 13)
  • Afrika: 9 (eddig 5)
  • Ázsia: 8.5 (eddig 4.5)
  • Dél-Amerika: 6 (eddig 4.5)
  • Közép- és Észak-Amerika: 6.5 (eddig 3.5)
  • Óceánia: 1 (eddig 0.5)
  • Rendező ország: 1

Szemet szúr, hogy a kilenc világbajnoki győzelmet begyűjtő dél-amerikai térség kevesebb nemzettel képviseltetheti magát majd a viadalon, mint Észak-Amerika és a Karib-térség, ami enyhén szólva is abszurd, látva a silány eredményeiket.

Ami a magyar válogatottat illeti, elsőre tényleg jól hangzott, hogy növelik a létszámot, több esély lesz a részvételre, a selejtezőn ugyanúgy legalább második helyen kell legalább végeznünk a csoportunkban, hogy kint lehessünk a vb-n. A különbség mindössze annyi, hogy a másodiknak a tervek szerint nem kellene pótselejtezőt játszania. De ettől még adott esetben Portugáliát és Svájcot meg kell előzni. Ha nem Olaszországot és Spanyolországot.

5)

Statisztikusok megnézték, mi lett volna, ha a három évvel ezelőtti, brazíliai tornán is 48 nemzet indult volna. Világranglista alapján mi nem lettünk volna kint, ellenben Omán, Guatemala és Jamaica igen, sőt, Spanyolország, Panama és Etiópia akár egy hármasba is kerülhettek volna. Igazán érdekfeszítő meccsekről maradtunk le.

6)

A potenciális rendezők száma alighanem megcsappan majd, mivel legalább 48 világszínvonalú edzőközpontra lesz szüksége a csapatok kiszolgálásához. Az már köztudott, hogy európai országok csak tartalékként pályázhatnak 2026-ra, az első jelentkező pedig Mexikó volt.

7)

A csoportkörök utolsó összecsapásai sok esetben unalomba fulladhatnak, mert kialakulhat olyan helyzet, hogy mindkét félnek jó a döntetlen. Arról nem is beszélve, hogy aránytalan lesz a pihenési idejük, függően attól, hogy ki, mikor játssza le a saját két derbijét.

8)

Infantino korábbi nyilatkozataiban többször hangoztatta, szeretné, ha tizenegyesek lennének már a csoportkörben is döntetlen esetén. Ez arra szolgálna, hogy ne alakulhasson ki teljes egyenlőség a csapatok között. De a büntetőpárbajok varázsát csettintésre átadnák a múltnak.

9)

Az már inkább a szurkolók baja, hogy a sorsolás idegőrlően hosszú lesz, tekintve, hogy 48 golyóból kerül majd ki 48 ország neve.

10)

A Panini albumok vastagságáról pedig ne is beszéljünk.

Mire megy ki a játék?

A 24.hu megkeresésére Dénes Ferenc sportközgazdász elmondta, ilyenkor az ember még csak esélyeket latolgat, de tény, fennáll a veszélye, hogy érdektelenségbe fullad a világbajnokság.

A labdarúgás válogatottak rendszere, amely tekintélyes pénzt termelt az elmúlt időszakban. Egyedülálló népszerűségnek örvend a világon, de más sportágak is próbálkoznak, igyekeznek minél komolyabb összeget elhalászni a futballtól.

A szakember példaként említette, hogy az amerikai sportok közül az NFL és az NBA is rendez már mérkőzéseket Európában vagy Ázsiában. A FIFA attól tartott, hogy a vb érdektelenné válik, súlyát veszti, ezért próbálják meg átalakítani.

Megjegyezte, azzal érvelték döntésüket, hogy a FIFA esélyt kínál, befogadó, de ennél sokkal többről beszélünk. Szerinte tömérdek pénz ütheti a FIFA markát, de ez attól is függ, kik lesznek az új belépők a piacra.

Kérdés, hogy a Zöld-foki Köztársaság-Trinidad és Tobago meccset hányan fogják itthon tíz körmüket lerágva várni. Szinte senki, inkább kimennek a strandra a melegben.

Mint mondta, a FIFA azon dolgozik, hogy Kínát, Indiát, esetleg Katart bejuttassa a döntő szakaszra. Dénes Ferenc emlékeztetett, az idei, 24 csapatos Európa-bajnokságon is voltak már üresjáratok, kikerülhetetlen, hogy felhíguljon a mezőny.

A FIFA-t nyilván az nem érdekli, hogy én mit nézek és mit nem, ha a Kína-Tobago összecsapást 800 millióan izgulják végig a tévéképernyők előtt az ázsiai országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik