Foci

Ibrahimovic és a Premier League nagy öregjei

Zlatan Ibrahimovic nagyon könnyedén vette fel a Premier League ritmusát. 2016-ban 18 gólt hintett a 35 éves svéd támadó a Manchester Unitedben, összesen csak Lionel Messi lőtt nála több gólt (51) tavaly.


Nem a korábbi PSG-sztár az első, aki maradandót alkot “nagy öregként” az alábbiakban azokat a játékosokat vesszük sorra, akik 30 éves korukat betöltve mutatkoztak be az angol élvonalban.

Edwin van der Sar egy évtizeddel megelőzte a svéd csatárt a Manchester Unitedben, de nem a Vörös Ördögöknél debütált a holland a Premier League-ben. A Fulham látott benne potenciált 30 évesen, és milyen jól gondolkoztak a londoniak! A langaléta kapus egy számára csalódást keltően végződött torinói kaland után tette át székhelyét Angliába, ahol az őrületbe kergette a csatárokat.

Négy szezon után igazolta le a Manchester United 2005-ben, Sir Alex Ferguson irányításával négy bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert a csapattal.

A leghosszabb kapott gól nélküli rekord, bajnoki cím veretlenül, illetve a Bundesliga történetének legtöbbször kiállított kapusa. Jens Lehmannról van szó, aki egy igazi különc volt már akkor is, mikor 33 évesen és 9 hónaposan először pályára lépett a PL-ben.

Ibrahimovic és a Premier League nagy öregjei 1

Ez a kép az egyetlen Arsenalban begyűjtött piros lapját örökíti meg, melyet éppenséggel pont a Bajnokok Ligája fináléjában hozott össze a német 2006-ban. Csapata ugyan emberhátrányban is vezetést tudott szerezni az első félidőben, de végül kikaptak a Barcelonától (2-1) az Ágyúsok Párizsban. Lehmann mindenesetre emelt fővel távozhatott Angliából, 148 meccsen 55-ször nem kapott gólt a világ egyik legjobb bajnokságában.

Wes Morgan sztorija egy igazi tündérmese. A robosztus hátvéd 17 éves korától kezdve egészen 2012-ig a Nottingham Forestben futballozott, majd némi meglepetésre “szolid” egymillió fontért (366 millió forint) leigazolta a Leicester City. Nagyot fordult vele a világ, hiszen 2016-ban csapatkapitányként óriási meglepetésre bajnok lett a Rókákkal.

Első szezonjában közel 33 évesen a második lett Eric Cantona mögött az év játékosa szavazáson. Ruud Gullitot Glenn Hoddle vitte a Chelsea-hez eredetileg védekezni, de aztán gyorsan a középpálya mozdíthatatlan bástyájává vált a holland.

zola & gullitt

1996-ban játékos-edző lett a londoniaknál, leigazolta Gianfranco Zolát, Gianluca Viallit, Roberto Di Matteót és Frank Leboeuföt. Az angolok csak úgy beszélnek róla, mint a holland, aki “szexi focit” játszatott a csapatával.

Zola maga sem volt már fiatal, mikor a Chelsea-hez került. 30 évesen mutatkozott be Angliában, s tán ő sem sejtette, hogy karrierje legeredményesebb hét éve előtt áll. A 90-es évek Ronaldinhójának is nevezhetnénk, hiszen imádott sarkazni, ördöngős cselei őrületbe kergették a védőket, illetve a mosolyt sem nagyon lehetett levakarni az arcáról. FA-kupát és KEK-et nyert a londoniakkal, 229-szer viselte a kék mezt, 59 gólt hintett.

Blackpool, Macclesfield, Stockport, Rochdale, Bristol Rovers. Nem valami veretes lista, ugye? Ezekben a csapatokban játszott Rickie Lambert, mielőtt a Southamptonhoz került volna. Első meccsén góllal tette le névjegyét a Premier League-ben, ráadásul a címvédő Manchester Citynek köszönt be (0:45-től).

2013-ban az angol válogatottban is góllal debütált, majd elvitte a Liverpool, a csapat, mely gyermekkorában nem látott benne potenciált. Szinte mondanunk sem kell, hogy góllal debütált a Vörösöknél is 2014 őszén:

A Bajnokok Ligájában mindössze nyolc percre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze első gólját, igaz, a csoportból való továbbjutás így sem jött össze a Poolnak a 2014-15-ös szezonban.

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

Ibrahimovicra visszatérve: a svéd támadó lehet az első légiós, aki Aranycipőt nyer bemutatkozó szezonjában a Premier League-ben. Jó úton jár, hiszen már 12 gólja van a PL-ben, csak Diego Costa előzi meg (14) ebben a rangsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik