Foci

Premier League: a kilencgólos thrillernél már csak a Leicester bajnoki címe szólt nagyobbat

Sokan máig a világ legerősebb labdarúgó-bajnokságának tartják a Premier League-t. Ez relatív, hogy a legérdekesebb, az biztos. Fel is idézünk öt meccset 2016-ból, melyekhez fűződik egy-egy történet.

Január 23., 23. forduló: Norwich City – Liverpool 3-4 (2-1)

Angol bajnoki visszatekintőnk rögtön egy brutálisan erős meccsel indul. Még csak 2016 januárja volt, amikor le is játszották az év egyik legjobb mérkőzését, mindegy, melyik bajnokságot nézzük. Bár Firmino szerzett vezetést a Vörösöknek egy jól helyezett lövéssel, a szünetig fordított a hazai együttes, Hoolahan szemtelen büntetőjével már 3-1 volt az állás.

Innen nem csak visszajött egálra a Liverpool, de egy érthetetlenül eladott labda után Milner tökéletesen fejezett be egy szólót, már 3-4 állt az eredményjelzőn.

És még közel sem volt vége!

Bassong bombája ugyanis beakadt a 92. percben a vendégkapuba, nagy volt az öröm a City oldalán, hogy sikerült otthon tartani egy pontot. Nem sikerült, Lallana pattogós lövése zárta le az őrült meccset, 5-4-re nyert a Liverpool, a vendégjátékosok egy kupacban ünnepeltek, melynek a közepén ott volt Jürgen Klopp vezetőedző is.

Május 7., 37. forduló: Leicester City – Everton 3-1 (2-0)

Május elején mindenki ünnepelni ment a leicesteri King Power Stadionba. A csoda valóra vált, az egy évvel korábban majdnem kieső Leicester City megnyerte az angol labdarúgó-bajnokságot.

A klub 132 éves története során ez volt az első elsőosztályú bajnoki cím.

És milyen stílusosan ünnepelt Claudio Ranieri együttese! A Rókák már a félidőben 2-0-ra vezettek az Everton ellen, a második félidőben pedig lőttek még egy gólt. Az már senkit sem érdekelt, hogy Mirallas szépített a hajrában, vagy hogy Vardynak nem jött össze a tripla, mert a keresztlécre lőtt egy büntetőt.

A lefújás utáni pillanat volt a lényeges: ekkor vette át a bajnoknak járó trófeát a Leicester City.

Augusztus 14., 1. forduló: Arsenal – Liverpool 3-4 (1-1)

Bár itt volt nekünk nyáron az Európa-bajnokság, azért július elején véget ért a kontinenstorna, így az ember eléggé rá tudott pörögni egy topbajnokság kezdésére. Főleg, hogy Angliában Arsenal – Liverpool rangadót rendeztek az első fordulóban.

Most sem kellett csalódni, volt itt dráma, és nem mellesleg hét gól is.

Jól kezdett az Arsenal és még úgy is megszerezte a vezetést, hogy Walcott kihagyott egy büntetőt. Az első félidő végén aztán Coutinho bámulatosan nagy gólt szerzett szabadrúgásból, ettől pedig annyira lendületbe jött a Pool, hogy a második játékrész elején bedarálta ellenfelét. Mané győztes találatát még Jürgen Klopp sem akarta elhinni. Az Arsenal visszajött 3-4-re, a lefújásig izgalmas volt a mérkőzés, az újabb fordulat azonban elmaradt.

Mané gólja döntött:

Szeptember 10., 4. forduló: Manchester United – Manchester City 1-2 (1-2)

Kevés meccset várt jobban a futballvilág a mostani szezonban, mint két a manchesteri csapat rangadóját. A Unitednél ugye már José Mourinho irányít, a Citynél Pep Guardiola, ez már eleve pikánssá tette a városi rangadót, az már csak egy plusz adalék volt, hogy előre kiszámolták:

összesen 692 millió font csapott össze azon a mérkőzésen. Ennyi volt a két keret összértéke.

Úgy tűnt, hogy a City hamar eldönti a derbit, De Bruyne egy labdaszerzés, Iheanacho egy kipattanó után volt eredményes, így hamar 0-2 lett. A szünet előtt még Ibrahimovic használta ki az ezen a mérkőzésen debütáló Bravo hibáját, és a második félidőben lógott is a levegőben a hazai egyenlítés, de a United-rohamok később alábbhagytak. Sőt, a végén, ha De Bruyne-nek szerencséje van, akkor a kapufáról befelé pattan a lövése után a labda és még simábban nyer a City.

Október 1., 7. forduló: Hull City – Chelsea 0-2 (0-0)

Antonio Conte zsinórban három győzelemmel mutatkozott be a Premier League-ben, utána azonban lendületet vesztett csapata, a Swansea ellen csak ikszelt, majd elveszítette a Liverpool és az Arsenal elleni rangadókat. Utóbbit ráadásul 3-0-ra, úgyhogy már tele is volt azzal az angol sajtó, hogy ki fogják rúgni. A vezetőség nem kapkodott, Conte pedig átállt az Olaszországban már csúcsra járatott 3-5-2-re. És ez bejött neki.

A Hull City ellen lett meg az első győzelem, azért is azt vettük ide a gyűjteménybe, de bármelyik győzelmet előcitálhattuk volna.

Mert, hogy van miből válogatni, a londoniak klubcsúcsot jelentő 12 bajnokit nyertek meg.

Íme a skalplista: Hull City (idegenben, 0-2), Leicester City (otthon, 3-0), Manchester United (otthon, 4-0), Southampton (idegenben, 0-2), Everton (otthon, 5-0), Middlesbrough (idegenben, 0-1), Tottenham (otthon, 2-1), Manchester City (idegenben, 1-3), West Bromwich Albion (otthon, 1-0), Sunderland (idegenben, 0-1), Crystal Palace (0-1, idegenben), Bournemoth (otthon, 3-0).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik