Foci

Öt idegenlégiós, akiket eltékozolt a magyar futball

Az MLSZ törekvéseinek hála az utóbbi egy-két évben kevesebb légiós érkezik a magyar bajnokságba, de előtti sokáig tucatjával érkeztek olyanok, akik nem tudták emelni a színvonalat. Voltak köztük persze minőségi külföldiek is, akiket aztán jó pénzért tovább tudtak adni egy másik nem magyar együttesnek a klubok.

Elég csak Muhamed Besicre, Somáliára, David Mateosra gondolni a Fradiból, de anno a Budapest Honvéd kasszájába is szép summa érkezett, amikor eladták Danilót, Diegót, Abrahamot és Benjamint.

Viszont vannak olyan légiósok is, akik az NB I-ben alig játszottak, hazánkból ingyen távoztak, ma már viszont egy jóval erősebb bajnokságban szerepelnek, és ami ennél is fontosabb, játszanak!

Fontos megjegyezni, csak olyan futballistákat gyűjtöttünk össze, akik nem kölcsönbe érkeztek, majd távoztak fél, vagy egy év után.

Giorgi Kvilitaia

A 23 éves grúz támadó 2013 februárjában érkezett a Győri ETO FC-hez a FC Sasco együtteséből. Fél év után már kölcsön is adták a szintén grúz Dila Gorihoz, ahol egy teljes szezont töltött. 2014-ben visszatért a kisalföldi gárdához, majd ingyen távozott a Dinamo Tbilisi csapatához.

Kvilitaia a Magyarországon töltött másfél éve alatt 13 mérkőzésen lépett pályára az élvonalban, és ezeken egy gólt szerzett. 

A Paks ellen 2-2-re végződő mérkőzésen ő talált először a kapuba.

A grúz válogatottban eddig három alkalommal pályára lépő futballista 2016 nyarán aztán ismét váltott. A Dinamo Tbilisi közel 600 ezer fontért adta el az osztrák Rapid Wien gárdájának. Kvilitaia az osztrák Bundesliga idei szezonjában eddig 12 meccsen háromszor talált a kapuba, az Európa Ligában pedig öt meccsen egyszer. Ezen kívül eredményes volt a BL-selejtezőben, valamint az Osztrák Kupában is.

Marko Simic

A montenegrói középhátvéd 2008-ban, 21 évesen került a szerb FK Mladenovactól a Budapest Honvédhoz. A kispestieknél egy szezont töltött, az NB I-ben pedig mindössze három összecsapáson kapott lehetőséget.

Fotó: Getty Images
Simic a BL-ben a Bayern München és Thomas Müller ellen. Fotó: Getty Images

2009-ben távozott is, előbb a FK Bezanija, majd a Jagodina futballistája lett Szerbiában. 2011-ben a fehérorosz BATE Borisov megfigyelőinek szeme akadt meg rajta. A klub remek üzletet csinált vele, szinte ingyen vették meg, majd két év múlva 850 ezer fontért adták tovább a török Kayserispornak.

Fehéroroszországban nyert két bajnoki címet, valamint a Bajnokok Ligájában játszott kilenc, az Európa Ligában pedig két meccset, csak a főtáblán! Nyártól az izraeli Hapoel Tel Avivot erősíti, a montenegrói válogatottban eddig 18 alkalommal lépett pályára.

Marko Pajac

A hiba nem Önökben van, ha nem tudják, kicsoda ő. A 23 éves középpályás két évvel ezelőtt, a átigazolási időszak hajrájában jött a Videotonhoz a horvát NK Lokomotiva csapatától. Pajac a magyar élvonalban egyetlen egy mérkőzés sem lépett pályára.

Fotó. Getty Images
Pajac a Genoa ellen a Serie A-ban. Fotó. Getty Images

A szlovén NK Celje látott benne fantáziát, és szabadon igazolható játékosként szerződést ajánlott neki. A kétszeres U21-es horvát válogatott játékos megállta a helyét Szlovéniában. 14 meccsen rúgott három gólt, ez pedig elég volt ahhoz, hogy nyáron 340 ezer fontért megvegye az olasz élvonalban szereplő Cagliari.

Pajac már a Serie A-ban is bemutatkozott a Genoa ellen, majd augusztus végén kölcsönadták a másodosztályú Beneventónak, ahol hétről hétre bizonyít.

Aníbal Godoy

A panamai védekező középpályás a hazája bajnokságában szereplő Chepo FC-től került Kispestre 2013 nyarán. Két szezon alatt az NB I-ben játszott 24 meccset, majd meg sem állt Amerikáig.

2015-ben leigazolta az MLS-ben vitézkedő San José Earthquakes.

Fotó: Getty Images
Godoy az MLS-ben az Orlando City ellen. Fotó: Getty Images

Godoy az egyre jobban fejlődő amerikai bajnokságban alapemberré vált, szinte csak akkor hiányzik, amikor sérült vagy eltiltott. Szűrőként van már három gólja és két gólpassza, a válogatottban pedig 68 alkalommal pályára lépett, pedig még csak 26 éves.

Bénes László

A legérdekesebb történet mindenképp az övé. A mindössze 19 éves dunaszerdahelyi támadó középpályás 2011-ben került a győri akadémiára, de ott valamiért nem számoltak vele, amely hatalmas hiba volt. Bénes az első osztályban mindössze nyolc percet játszott.

Győrben akkor sem vetették be, amikor a klub hatalmas bajba került, és folyamatosan a fiatalok játszottak. A tehetséges labdarúgó ezt megunva 2015 februárjában Szlovákiába, az MSK Zilina (Zsolna – a szerk.) gárdájához igazolt.

Másfél év alatt játszott 31 meccset a szlovák élvonalban, idén nyáron pedig 1.7 millió fontért megvette a Bundesligában szereplő Borussia Mönchengladbach.

Bénes a német bajnokság legutóbbi két fordulójában, az Augsburg és a Wolfsburg ellen is már a kispadon ült. Nem lepődnénk meg, ha az új vezetőedző, Dieter Hecking a januári folytatásban bedobná őt a mély vízbe.

A 19 éves futballistát a BL-be is benevezték, a Manchester City ellen ott csücsült a padon. A szlovák U21-es válogatottban két meccse már van, ha ilyen ütemben fejlődik, hamarosan a felnőttek között is bizonyíthat.

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik