Foci

Robbantások a Besiktas stadionjánál, legalább 13 halott

Szombaton este több külföldi lap, az Eurosporttól kezdve a BBC-n át a török médiáig arról írt, hogy két robbantás volt a török Besiktas labdarúgócsapatának stadionjánál. A Yahoo! az AP hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy lövöldözést is hallottak. Magyar idő szerint 17 órától rendeztek focimeccset az isztambuli együttes otthonában, a Besiktas 2-1-re nyert a Bursaspor ellen.

A török Hurriyet azt írja, terrortámadásról van szó, melynek a rohamrendőrök voltak a célpontjai. Autóba rejtett pokolgép robbant. A első hírek szerint legalább 20 rendőr megsérült a támadásban, ami két órával a mérkőzés vége után történt, így a szurkolók már elhagyták a környéket. A későbbi híradások már 38 sebesültről írtak.

“A robbantás ott történt, ahol a vendégszurkolók már elhagyták a stadiont, ott állomásoztak a rohamrendőrök. Egyelőre nincs információnk halottakról, adja isten, hogy egy sincs. A sérültek mind rendőrök” – monda az Anadolu Agencynek Suleyman Soylu belügyminiszter.

A Reuters pénteken késő este azt a tájékoztatást adta, hogy legkevesebb 13-an meghaltak.

A Bursaspor hivatalos közleményben erősítette meg, hogy egyetlen vendégszurkoló sem sérült meg.

A helyi televízió felvételei alapján a mentők azonnal a helyszínre siettek és elkezdték a sebesültek ellátását. A környéken rendőrségi helikopter köröz, reflektorral pásztázza az utakat. A környékbeli épületek ablakai kitörtek a robbanás következtében.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a török kormány átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A kormány rendelkezése arra kéri a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, amely “pánikot kelthet a lakosságban, és amely terrorista szervezetek céljait szolgálhatja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik