Foci

Olyan edzőtől várják a csodát az angolok, aki már többször megbukott

Visszavonulása után azonnal edző lett. Csapatával kiesett a Premier League-ből, az utánpótlás válogatottal leszerepelt az Európa-bajnokságon. Négy évre mégis kapitány lett. Ő Gareth Southgate.

2015. június 24-én, este 11 óra magasságban talán álmodni sem mert arról Gareth Southgate, hogy valamivel több, mint egy évvel később ő lesz az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Pedig így lett, november 30-án a szövetség (FA) négy évre kinevezte őt. De ne szaladjunk ennyire előre!

Crystal Palace, Aston Villa, Middlesbrough, válogatott

Southgate 1992. augusztus 8-án góllal mutatkozott be a Premier League-ben, a bajnokság nyitófordulójában a Crystal Palace színeiben a Blackburn Rovers ellen. Három évvel később váltott, és igazolt az Aston Villa együtteséhez. A birminghami alakulat színeiben kereken 200 alkalommal lépett pályára. Az Oroszlánokkal Ligakupát nyert, és eljutott az FA-kupa döntőjéig.

Villa-játékosként debütált a nemzeti együttesben, 1995. december 12-én a Portugália ellen 1-1-re végződő barátságos mérkőzésen kapott 11 percet Terry Venables kapitánytól.

Az 1996-os angliai Európa-bajnokságon már a Háromoroszlánosok védelmének oszlopos tagja volt, a tornát az elsőtől az utolsó percig végigjátszotta. Anglia az elődöntőben tizenegyesekkel kikapott a későbbi győztes Németországtól, így bronzérmes lett.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

1998-ban ott volt a világbajnokságon, négy meccsen futballozott 229 percet, az Argentína elleni vesztes nyolcaddöntő után társaival együtt repülhetett is haza. A 2000-ben rendezett kontinenstornára is meghívót kapott, szégyenszemre a csoportból kiestek, összesen kilenc percet töltött a pályán.

Névjegy

Név: Gareth Southgate
Születési hely, idő: Watford (Anglia), 1970. szeptember 3.
Pályafutása játékosként: Crystal Palace (1989-1995), Aston Villa (1995-2001), Middlesbrough (2001-2006, angol válogatott (1995-2004)
Sikerei játékosként: 2x Ligakupa-győztes (1996, 2004), UEFA-kupa döntős (2006), FA-kupa döntős (2000)
Pályafutása edzőként: Middlesbrough (2006-2009), angol U21-es válogatott (2013-2016), angol válogatott (2016-)
Sikerei edzőként: U21-es Európa-bajnokság 7. hely (2015)
Családi állapota: nős, felesége Alison, két gyermek édesapja

2001-ben akkor igen komoly összegnek számító 8.3 millió fontért áttette székhelyét Middlesbrough-ba. Az észak-angliai gárdában érte le pályafutása talán legnagyobb sikerét. A Ligakupa-siker ekkor is összejött, viszont 2006-ban UEFA-kupa finálét játszhatott, amely profi pályafutása utolsó összecsapása is volt egyben (4-0-ra kikaptak a Sevillától).

Már Boro-futballistaként volt ott a 2002-es vb-n, de az összes meccset a kispadról nézte végig, Anglia végül a negyeddöntőben búcsúzott Brazília ellen, köszönhetően Ronaldinho zseniális góljának is.

A válogatottban 57 alkalommal lépett pályára, két gólt szerzett, 2004. március 31-én Svédország ellen búcsúzott Göteborgban.

Southgate élete szerződése nem jött össze, 2004-ben állítólag vitte volna a Manchester United, de egy súlyos térdsérülés miatt az átigazolás meghiúsult.

Visszavonult, majd rögtön edző lett

A már említett UEFA-kupa döntő után az addigi Middlesbrough-menedzser, Steve McClaren lett a szövetségi kapitány. Hatalmas meglepetésre a klub elnöke, Steve Gibson őt nevezte ki a Premier League-ben szereplő együttes menedzserének.

Southgate-nek a szükséges papírjai sem voltak meg (értsd: pro licenc), bár Dárdai Pál óta tudjuk, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki rossz edző. Éppen azért a szövetségtől ideiglenes engedélyt kapott, amíg el nem kezdte az iskolát.

Az akkori Boro finoman fogalmazva sem volt egy világverő alakulat, azért ennél mindenki sokkal többet várt tőle. Az első szezon végén elért 12. hely még rendben is volt, utána viszont jöttek a problémák. 2008-ban épphogy megmenekült a gárda a kieséstől, egy évvel később azonban már búcsúzott az élvonaltól.

Ekkor mindenki azt gondolta, a jó öreg Gareth repül, de a klubelnök megtartotta. 2009-ben nem kezdték rosszul a másodosztályt, október közepén a negyedik helyen álltak, mindössze egy ponttal lemaradva a listavezető mögött. Egy Derby County elleni vereség mégis megpecsételte a sorsát. Kirúgták, talán akkor, amikor ez a legkevésbé volt indokolt.

Hosszú évekig semmi

A Riverside Stadionból való távozás után évekig nem lehetett hallani hősünkről. Mígnem 2013 augusztusában ő lett az U21-es válogatott kapitánya. Akkor az angolok – jó szokásuk szerint – leégtek a világeseményen, a korosztályos csapat mindhárom meccsét elbukta az izraeli Eb-n.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Stuart Pearce repült, jött helyette Southgate, és az eredmények. A selejtező tíz meccséből Anglia kilencet megnyert, egyet döntetlenre adott, így toronymagasan, csoportelsőként jutott ki a 2015-ös csehországi kontinenstornára.

Jött a szokásos angol betegség

A ködös Albionban mindenki reménykedett, adott egy generáció, akik újra sikerre vezetik az országot. Aztán ahogy az a felnőtteknél is lenni szokott, jött a szokásos lebőgés.

Az Európa-bajnokságon Anglia egy Portugália elleni vereséggel kezdett, majd Jesse Lingard hajrában szerzett góljával 1-0-ra megverték a későbbi győztes svédeket. A mindent eldöntő meccsen 1-3 az olaszokkal szemben 2015. június 24-én.

Ki merem jelenteni, álmodni sem mert arról, hogy 2016 őszén ő lesz a felnőtt válogatott kapitánya.

Pedig Southgate most egy igazán jó brigáddal dolgozhatott, nem úgy, mint anno Middlesbrough-ban. Csak néhány név, akik a csapatot erősítették: John Stones, Harry Kane, Nathan Redmond, Jesse LingardDanny Ings, Michael Keane, Calum Chambers, Eric Dier.

Stones Guardiola egyik nagy igazolása volt a Manchester Citynél, 47 millió fontért vették az Evertontól. Kane az évezred második angol gólkirálya lett a Premier League-ben tavasszal. Redmond az Európa Ligában is vitézkedő Southampton alapembere, Lingard a Manchester United üdvöskéje, Ings a Liverpool csatára lenne, vagyis az is, csak állandóan sérült. Keane és Chambers az egyik legtehetségesebb angol védőpáros. Dier nélkül pedig elképzelhetetlen a Tottenham.

Kösz, Sam!

Nem kérdés, ölébe hullott a lehetőség. A gyengécske franciaországi Eb után Roy Hodgson távozott, érkezett a helyére Sam Allardyce. Big Sam mondhatni történelmet írt, százszázalékos mérlege ellenére kirúgták, mondjuk nem is volt más választása az FA-nek.

A 61 éves szakember a Telegraph tényfeltáró újságíróinak rejtett kamerás felvételein beszélt igen kényes témákról. A nyitott szájjal rágózás nagymestere említést tett az átigazolásokkal kapcsolatos szabálytalanságokról, de kigúnyolta elődjét, Roy Hodgsont, kritizálta az FA-t, Hodgson volt segítőjét, Gary Neville-t, valamint a királyi család több tagjára is megjegyzéseket tett.

Ezek után lett Southgate ideiglenes jelleggel kapitány. Nagy szenvedés árán, de behúzta a Málta elleni vb-selejtezőt, viszont a skótok elleni rangadót már simábban hozta. A tartalékos spanyolok ellen egy megnyert meccset adott döntetlenre, leginkább annak köszönhetően, hogy szinte mindenkinek játéklehetőséget adott.

Várható volt, hogy kinevezik, ezt november utolsó napján a szövetség meg is tette.

Hogy mire lesz képes Southgate? A világbajnoki selejtezőt simán abszolválja, de Oroszországban már esélyük sem lesz. És ez nem feltétlenül az ő hibája, hanem azoké, akik kinevezték.

Gareth Southgate mutatói edzőként

Middlesbrough (2006-2009): 151 mérkőzés, 45 győzelem, 43 döntetlen, 63 vereség
angol U21-es válogatott (2013-2016): 31 mérkőzés, 25 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség
angol válogatott (2016-): 3 mérkőzés, 2 győzelem, 1 döntetlen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik