Foci

Bukott edző lett az angol válogatott szövetségi kapitánya

Gareth Southgate-et nevezték ki az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kaptányának – számol be a BBC.

Sam Allardyce botrányos körülmények között távozott szeptemberben, a 46 éves szakember az U21-es csapat kispadjáról ugrott be ideiglenesen a posztra. Mint kiderült, hosszú távon számol vele az FA, hiszen négyéves szerződést ajánlottak neki, melyet szerdán alá is írt.

Nagyon élveztem a munkát ezen a négy mérkőzésen, szerintem óriási potenciál rejlik ebben a csapatban. El sem tudom mondani, mennyire büszke vagyok, hogy én lehetek a szövetségi kapitány

-nyilatkozta az 57-szeres válogatott ex-focista, aki még nem szenvedett vereséget az angolok kispadján, két győzelem és két döntetlen a mérlege.

Máltát verték (2-0) a “háromoroszlánosok” október elején, majd Szlovéniában játszottak gólnélküli döntetlent. Ezt követően a Skócia elleni rangadón aratott fölényes győzelem (3-0) lehetett a perdöntő kinevezésének ügyében. Az egyetlen barátságos meccsen, Spanyolország ellen a 88. percig 2-0-ra vezettek a tanítványai, de végül 2-2-vel ért véget az a találkozó november idusán.

Southgate nem rendelkezik nagy edzői rutinnal, három évig (2006-09) a Middlesbrough-t edzette, az együttes zsinórban tizenegy élvonalban töltött szezon után vele esett ki a Premier League-ből. A másodosztályban október 20-ig voltak türelmesek vele szemben a Boro vezetői, Gordon Strachan váltotta a poszton.

Ezt követően az FA 2013-ban ajánlott neki állást az U21-es csapat élén, mellyel hozta a kötelezőt, és 2015-ben kivezette az együttest a korosztályos Európa-bajnokságra. A kontinenstornán viszont csúnyán leszerepeltek az angolok, a portugáloktól és az olaszoktól is kikaptak, csak a svédeket tudták megverni egy hajrábeli Jesse Lingard-góllal, így csoportutolsóként kullogtak haza Csehországból.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

Southgate 2 millió fontot keres majd évente az angol válogatott szövetségi kapitányaként, legközelebb tétmeccsen március 26-án Litvánia ellen vezeti csatába övéit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik