Foci

A semmiből nő ki a legújabb stadion

A semmiből nő ki a legújabb stadion

Lófasz lesz itt, nem stadion.

Öreg Vasas-szurkoló támaszkodik a kerítésnek a Fáy utcában, bámulja a bontást. Nem hiszi el, hogy annyi év után új stadiont kap a csapat. Pedig igen, már bontják is a régi Illovszky Stadiont.

A bontás képei mellett a Vasas SC elnökével, Markovits Lászlóval beszélgettünk múltról, gyepről, jövőről.

Miért nem hozták nyilvánosságra a látványterveket az új stadionról?

Egyszerűen azért, mert a szurkolók számára legfontosabb apró részletek kidolgozása még folyamatban van. Az MTK-stadion kapcsán is láttuk, hogy a tervek idő előtti megmutatása el tudja vinni negatív irányba a hangulatot, és ez nem mindig jogos, rám például kifejezetten jó benyomást tett az új Hidegkuti Stadion összképe.

Betonfalat a kapuk mögé?

Pont ez a lényeg, ha esetlegesen egy előnytelen, félreérthető tervrészlet kerül nyilvánosságra, az olyan hangulatot teremthet, ahonnan nehéz „visszajönni”.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

És nem zavarja, hogy a Vasas az utolsók közt kap új stadiont?

Egyáltalán nem, valakinek utolsónak is kell lennie. Az a fontos, hogy nálunk is méltó körülmények lesznek.

Vagy lehet, most érdemelték ki. Pillanatnyilag vezetik a bajnokságot.

Amikor a végleges döntés született, akkor éppen a kiesés ellen küzdött a csapat, a Vasas elsősorban hagyományai miatt szolgál rá egy új stadionra. Az persze fontos a közhangulat szempontjából, hogy a megvalósuláshoz elérve ennyire jól szerepel csapat.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Minek köszönhető ez?

A csapat vezetői azzal indokolják, hogy beértek a fiatalok, a meghatározó futballisták jól beilleszkedtek, és a kiesés ellen folytatott sikeres küzdelem is nagyon összekovácsolta a csapatot.

Az akkori éppen bennmaradás vagy a mostani első hely a reális?

Itt is azokra tudok hivatkozni, akik jobban részt vesznek a csapat életében és szakmai szemmel figyelik a történéseket. Szerintük egyik sem. Tavaly semmi nem jött össze, de az sem feltétlenül reális, hogy most vezetjük a tabellát.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Akkor mi az?

A stabil NB1-es szereplés. Egy építkezés indult el, rengeteg fiatal játékos kap szerepet, tehát nyilván nem lesz kudarc, ha nem nyer bajnokságot a Vasas. A jövőben viszont éppen emiatt reálissá válhat ennél bátrabb célok kitűzése is.

Európai porond?

A mostani eredmények alapján természetesen összejöhet, de nem csak ebből kell következtetni arra, hogy jó irányba halad a Vasas.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Mikorra lesz elvárás az európai kupaszereplés?

Rengeteg tényezőn múlik, hogy milyen célokat tűzhet ki egy labdarúgócsapat, elsősorban az anyagi háttéren persze, a jó szakmai stábon, de még ezek mellett is szükség van szerencsére. Felesleges ezért jósolni, lépésről lépésre kell továbbépítkezni, de ez egy jó út, amin elindult a csapat.

Főleg, hogy a játékosok közül egyre többen bemutatkoznak a válogatottban, Vida Máté, Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter.

Ezek a fiatalok rengeteget fejlődtek az utóbbi időben, amiből nemcsak a Vasas, hanem a magyar labdarúgás is profitálhat.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Mikorra lesz itt új stadion?

A bontás elindult, ha minden jól megy, jövő év tavaszán megkezdődik a fejlesztés és 2018 első felében készülhet el az új, ötezres aréna.

És mennyibe fog mindez kerülni? Olvasni négymilliárd forintról is.

Ez olyan, mint a látványtervek esete. Az árról azért nem tudok még mit mondani, mert azt a közbeszerzés fogja eldönteni. Az biztos, hogy nem lesz aranyból a lelátó, de minden olyan komfort, ami a szurkolóknak vagy a csapatnak kellhet, az rendelkezésre fog állni.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Mekkora lesz az állami támogatás nagysága?

A  Vasas mint kiemelt fővárosi egyesület rendelkezik egy átfogó, minden sportágat érintő létesítmény fejlesztési programmal, amelyre részben már jóváhagyták a keretösszeget, de vannak még folyamatban lévő döntések további források biztosításáról. Bármekkora is lesz az összeg, fontos megjegyezni, hogy ami itt épül, az állami tulajdon lesz, nem a Vasasé, a klub csak vagyonkezelő lesz.

Ötezres aréna épül, ami szükség esetén átalakítható úgy, hogy még többen beférhetnek. Hogy tervezik megtölteni a stadiont? Az 15. fordulóban az átlag kicsivel kétezer fölött volt, ötezer fölött a hat meccsből egyen voltak.

Igen, a búcsúmérkőzésünkön körülbelül ötezren voltak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Nem minden hétvégén játszik búcsúmérkőzést egy klub.

Igen, ez igaz, ezért is gondolom azt, hogy legyünk reálisak, és az elmúlt évtized nézőszámaiból induljunk ki, nemcsak az Illovszky-stadiont, hanem az egész magyar labdarúgást figyelembe véve. Először töltsük meg az ötezres stadiont, és utána lehet gondolkodni az átalakításon, erre is fel vagyunk készülve.

A régi Vasas-stadion többek szerint az NB1 legrosszabb minőségű talajával bírt, az új stadionnal legalább ezt lemoshatják magukról.

Én emlékszem még azokra az időkre, amikor azt mondták, hogy a Fáy utcában van az egyik legjobb pálya.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Nem ma volt.

Ez azóta nyilván változott, az se tett jót, hogy más csapatok is vendégeskedtek nálunk az utóbbi időszakban, de ezekben az esetekben a stadionrekonstrukciós folyamatok segítése volt a célunk. Az új stadionban a játéktér megfelelő minősége lesz az egyik fő szempont.

És a stadion neve marad Illovszky Rudolf? Vagy követve az MTK példáját, odakerül egy Új szócska a név elé?

Nincs napirenden a névváltozás és jelenleg nem is látok olyan okot, ami ezt indokolná.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az Illovszky Rudolf Stadion

A stadiont 1961-ban adták át, a klubot pedig 1911-ben alapították, akkor még Vas-és Fémmunkások Sport Clubjanak hívták. A klub hatszor lett magyar bajnok (1957, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977) és négyszer kupagyőztes (1955, 1973, 1981, 1986).

Olvasói sztorik