Foci

A semmiből nő ki a legújabb stadion

Tóth Richi
Berecz Valter
Tóth Richi, Berecz Valter

2016. 11. 24. 19:33

Lófasz lesz itt, nem stadion.

Öreg Vasas-szurkoló támaszkodik a kerítésnek a Fáy utcában, bámulja a bontást. Nem hiszi el, hogy annyi év után új stadiont kap a csapat. Pedig igen, már bontják is a régi Illovszky Stadiont.

A bontás képei mellett a Vasas SC elnökével, Markovits Lászlóval beszélgettünk múltról, gyepről, jövőről.

Miért nem hozták nyilvánosságra a látványterveket az új stadionról?

Egyszerűen azért, mert a szurkolók számára legfontosabb apró részletek kidolgozása még folyamatban van. Az MTK-stadion kapcsán is láttuk, hogy a tervek idő előtti megmutatása el tudja vinni negatív irányba a hangulatot, és ez nem mindig jogos, rám például kifejezetten jó benyomást tett az új Hidegkuti Stadion összképe.

Betonfalat a kapuk mögé?

Pont ez a lényeg, ha esetlegesen egy előnytelen, félreérthető tervrészlet kerül nyilvánosságra, az olyan hangulatot teremthet, ahonnan nehéz „visszajönni”.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

És nem zavarja, hogy a Vasas az utolsók közt kap új stadiont?

Egyáltalán nem, valakinek utolsónak is kell lennie. Az a fontos, hogy nálunk is méltó körülmények lesznek.

Vagy lehet, most érdemelték ki. Pillanatnyilag vezetik a bajnokságot.

Amikor a végleges döntés született, akkor éppen a kiesés ellen küzdött a csapat, a Vasas elsősorban hagyományai miatt szolgál rá egy új stadionra. Az persze fontos a közhangulat szempontjából, hogy a megvalósuláshoz elérve ennyire jól szerepel csapat.

Fotó: Berecz Valter

Minek köszönhető ez?

A csapat vezetői azzal indokolják, hogy beértek a fiatalok, a meghatározó futballisták jól beilleszkedtek, és a kiesés ellen folytatott sikeres küzdelem is nagyon összekovácsolta a csapatot.

Az akkori éppen bennmaradás vagy a mostani első hely a reális?

Itt is azokra tudok hivatkozni, akik jobban részt vesznek a csapat életében és szakmai szemmel figyelik a történéseket. Szerintük egyik sem. Tavaly semmi nem jött össze, de az sem feltétlenül reális, hogy most vezetjük a tabellát.

Fotó: Berecz Valter

Akkor mi az?

A stabil NB1-es szereplés. Egy építkezés indult el, rengeteg fiatal játékos kap szerepet, tehát nyilván nem lesz kudarc, ha nem nyer bajnokságot a Vasas. A jövőben viszont éppen emiatt reálissá válhat ennél bátrabb célok kitűzése is.

Európai porond?

A mostani eredmények alapján természetesen összejöhet, de nem csak ebből kell következtetni arra, hogy jó irányba halad a Vasas.

Fotó: Berecz Valter

Mikorra lesz elvárás az európai kupaszereplés?

Rengeteg tényezőn múlik, hogy milyen célokat tűzhet ki egy labdarúgócsapat, elsősorban az anyagi háttéren persze, a jó szakmai stábon, de még ezek mellett is szükség van szerencsére. Felesleges ezért jósolni, lépésről lépésre kell továbbépítkezni, de ez egy jó út, amin elindult a csapat.

Főleg, hogy a játékosok közül egyre többen bemutatkoznak a válogatottban, Vida Máté, Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter.

Ezek a fiatalok rengeteget fejlődtek az utóbbi időben, amiből nemcsak a Vasas, hanem a magyar labdarúgás is profitálhat.

Fotó: Berecz Valter

Mikorra lesz itt új stadion?

A bontás elindult, ha minden jól megy, jövő év tavaszán megkezdődik a fejlesztés és 2018 első felében készülhet el az új, ötezres aréna.

És mennyibe fog mindez kerülni? Olvasni négymilliárd forintról is.

Ez olyan, mint a látványtervek esete. Az árról azért nem tudok még mit mondani, mert azt a közbeszerzés fogja eldönteni. Az biztos, hogy nem lesz aranyból a lelátó, de minden olyan komfort, ami a szurkolóknak vagy a csapatnak kellhet, az rendelkezésre fog állni.

Fotó: Berecz Valter

Mekkora lesz az állami támogatás nagysága?

A  Vasas mint kiemelt fővárosi egyesület rendelkezik egy átfogó, minden sportágat érintő létesítmény fejlesztési programmal, amelyre részben már jóváhagyták a keretösszeget, de vannak még folyamatban lévő döntések további források biztosításáról. Bármekkora is lesz az összeg, fontos megjegyezni, hogy ami itt épül, az állami tulajdon lesz, nem a Vasasé, a klub csak vagyonkezelő lesz.

Ötezres aréna épül, ami szükség esetén átalakítható úgy, hogy még többen beférhetnek. Hogy tervezik megtölteni a stadiont? Az 15. fordulóban az átlag kicsivel kétezer fölött volt, ötezer fölött a hat meccsből egyen voltak.

Igen, a búcsúmérkőzésünkön körülbelül ötezren voltak.

Fotó: Berecz Valter

Nem minden hétvégén játszik búcsúmérkőzést egy klub.

Igen, ez igaz, ezért is gondolom azt, hogy legyünk reálisak, és az elmúlt évtized nézőszámaiból induljunk ki, nemcsak az Illovszky-stadiont, hanem az egész magyar labdarúgást figyelembe véve. Először töltsük meg az ötezres stadiont, és utána lehet gondolkodni az átalakításon, erre is fel vagyunk készülve.

A régi Vasas-stadion többek szerint az NB1 legrosszabb minőségű talajával bírt, az új stadionnal legalább ezt lemoshatják magukról.

Én emlékszem még azokra az időkre, amikor azt mondták, hogy a Fáy utcában van az egyik legjobb pálya.

Fotó: Berecz Valter

Nem ma volt.

Ez azóta nyilván változott, az se tett jót, hogy más csapatok is vendégeskedtek nálunk az utóbbi időszakban, de ezekben az esetekben a stadionrekonstrukciós folyamatok segítése volt a célunk. Az új stadionban a játéktér megfelelő minősége lesz az egyik fő szempont.

És a stadion neve marad Illovszky Rudolf? Vagy követve az MTK példáját, odakerül egy Új szócska a név elé?

Nincs napirenden a névváltozás és jelenleg nem is látok olyan okot, ami ezt indokolná.

Fotó: Berecz Valter

Az Illovszky Rudolf Stadion

A stadiont 1961-ban adták át, a klubot pedig 1911-ben alapították, akkor még Vas-és Fémmunkások Sport Clubjanak hívták. A klub hatszor lett magyar bajnok (1957, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977) és négyszer kupagyőztes (1955, 1973, 1981, 1986).

vissza a címlapra

Kommentek

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.