Foci

Bernd Storck közelebb áll Pintér Attilához, mint Dárdai Pálhoz

Az index.hu oldal kérésére szólalt meg és mesélte el tapasztalatait Sztancsik Tamás. Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a válogatott korábbi sajtófőnöke hat kapitány szokásait ismerhette meg közelről.

Bozsik Péter, Egervári Sándor, Csábi József, Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck a hatosfogat, akikkel együtt dolgozott. Az első öt kapitányról rövidebben nyilatkozott, ám a sokakat érdeklő jelenről, a válogatott német szakemberéről hosszabban fejtette ki véleményét.

Ilyeneket mondott:

Sokan máig azt gondolják, hogy ő a Pali-vonal, de ez csak részben igaz. Valójában két nagyon külön világ. Dárdaival ellentétben Storck egyáltalán nem csapatjátékos, mindenről maga szeretne dönteni, olyan témákban is, amihez nincs meg a tudása. Ebben inkább Pintérhez áll közelebb. Nem delegál feladatokat, mert nem bízik meg a saját kollégáiban sem igazán.

Meg ilyet:

Storck nehezen viselte, hogy mindenki Palihoz mérte őt, tudom, hogy azóta is frusztrálja. Ott voltam az átadás-átvételen a berlini házban, amikor Dárdai a csapat használati utasítását átadta, tanulságos délután volt. Tartotta magát sokáig az előd elveihez, aztán saját útjára lépett. Amit a két norvég meccsen vagy a kinti Eb-meccseken láttunk tőle, szép volt. Itt kifejezetten előny volt, hogy olyat mert meghúzni, amit korábbi magyar kapitányok aligha mertek volna

Sztancsik szerint

Storck munkamániás és semmitől sem fél. Jó néhány területen tanulhatna tőle a szakma, de vezetői képességei, agresszivitása és megosztó személyisége nem teszi alkalmassá, hogy mögé sorakozzon fel a teljes magyar labdarúgás.

A válogatott korábbi sajtófőnöke az is jól jellemzi Bernd Storck autokrata személyiségét, hogy már öt olyan német szakember távozott rövid időn belül, akiket egyébként ő hozott ide.

A korosztályos válogatottaktól gyorsan menekülőre fogták a jelöltjei, és még a Paderborn másodedzői posztja is vonzóbb volt, mint a közös munka vele. Ezek a tények nem támasztják alá, hogy jó vezető lenne, minthogy az is jelzés értékű, hogy a Késedi Gábor helyére hozott új videóelemző alig két hónap után, az első adandó alkalommal távozott.

Sztancsik szerint az sem egészséges, hogy Bernd Storck sportigazgató és szövetségi kapitány is egyben. Előbbi területre nem marad elég ideje, ami azt bizonyítja, egyszerűen képtelenség rendesen ellátni a két feladatot egyszerre.

2014-ben Dárdai és az akkor életre hívott ad-hoc bizottság összeállítottak egy utánpótlás programot – a német mintát a hazai viszonyokra szabták -, de ezt még indulása előtt leállította a sportigazgató. Saját elképzeléseiből viszont eddig keveset ismerhettünk meg. Amennyire tudom, egy az egyben akar német modellből elemeket átemelni, pedig Guardiola barcelonai BL-veresége mutatta meg, hogy katalánul focizni, csak Katalóniában lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik