Foci

Lippi csúcsgázsiért lett kínai kapitány

Az olasz Marcello Lippit nevezték ki a kínai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává, aki minden idők legjobban fizetett edzője lesz.

A 68 éves olasz edző elődje, Kao Hung-po a múlt héten mondott le, miután a csapat 2-0-ra kikapott Üzbegisztán együttesétől világbajnoki selejtezőn. Kínának négy forduló után egy pontja van, így gyakorlatilag elvesztette az esélyét arra, hogy részt vehessen a 2018-as oroszországi vb-n.

Az AP amerikai hírügynökség úgy fogalmaz: Lippi kinevezése a legújabb lépés a kínai válogatott versenyképesebbé tételére, a nagy sportrajongó hírében álló Hszi Csin-ping államelnök célja ugyanis az, hogy országa a labdarúgásban is nagyhatalommá váljon – a válogatott 2050-ben világbajnok legyen -, ám törekvései eddig kudarcot vallottak. A nemzeti csapat eddig csak egy vb-re jutott ki (2002), de gólt akkor sem szerzett.

Marcello Lippi 2006-ban világbajnokságot nyert az olasz válogatottal, később pedig három éven keresztül a kínai Guangzhou Evergrande csapatát irányította, amellyel a bajnokságban és az ázsiai Bajnokok Ligájában is első let

Sajtóértesülések szerint a tapasztalt szakvezető hároméves szerződésével összesen 54 millió dollárt – azaz szezononként 18 millió dollárt – tesz majd zsebre,ezzel minden idők legjobban fizetett edzője lesz. Lippi november 15-én a Katar elleni vb-selejtezőn mutatkozik be a világranglistán jelenleg 84. helyezett kínaiak kispadján.

Ne hagyd ki az ősz legjobb legjobb focimeccseit. Fogadj a Tippmixpron!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik