Foci

Válogatott: felerősödtek a Bernd Storck ellenes hangok

bernd storck (Array)
bernd storck (Array)

“Az edzőt rúgják ki, a játékosok meg menjenek el dolgozni és építsük fel futballunkat újra, amatőr alapon, merthogy az edzőt és a csapatot az eredményei minősítik” – kommentelték sokan a svájci meccs után (2-3) nem csak azok, akik zsigerből gyűlölik a “magyarfocit”. Mi másképp látjuk.

Kedd reggel újra csönd van

Azért, hogy reálisan tudjuk értékelni a Lettország-Magyarország (0-2) mérkőzést, több dologgal nem árt tisztában lenni. A mérkőzésteljesítmény mennyiségi fokmérője, maga az eredmény, míg minőségi fokmérője a mutatott játékkép. Miután csapatunk egy selejtező sorozat közbenső állomásán vesz részt, így még egy értékelési szempontot kell figyelembe vennünk, mégpedig a fejlődési trendeket.

Az “ellenszurkolói” felháborodás akkor lenne jogos, ha nincs eredmény, rossz a játék összképe és a fejlődési trend negatív irányt mutat. Így, a három együtt.

Ebből a megközelítésből az egytől ötig terjedő skálán gyors értékelésünk a svájci meccsről

  • az eredmény: 2
  • a mutatott játékkép: 4,5
  • a fejlődési trend: pozitív.

lett meccsről így fest:

  • az eredmény: 5
  • a mutatott játékkép: 3,5
  • a fejlődési trend: pozitív.

Nézzük a részleteket!

A mérkőzés előtti nyilatkozatában Strock kapitány elmondta:

Váltunk, mert jobbak vagyunk, ezért dominálni szeretnénk, így két csatárral játszunk.

Csapatunk a lett meccsen az eddigi játékfelfogásához híven, támadásnál, labdatartásra épülő, „kombinációs támadó játékot” , védekezésnél, labdavesztés után azonnali visszatámadást, illetve az ellenfél támadásépítésénél letámadást játszott.

Tettük, mindezt az eddigiekhez képest 4-4-2-es játékrendszerben, két tükörszélsővel (Gyurcsó, Dzsudzsák) és két támadóval (Szalai, Nikolics). Vagyis Storck csapatunk egyre jobban formálódó alapstílusán nem változtatott a lett meccsre, csak más játékrendszer adta hozzá a keretet.

Noha csak négy új ember került be a kezdőbe, csapatunk öt játékpozícióban (jobb-bal-középső hátvéd, balfedezet, center) változott a svájci meccshez képest. Ez meg is látszott az első félidei játékunkon, hiszen támadásszövésünk során többször összműködési zavar látszott a kapcsolódó játékosok között. Ez számos pontatlan, ütemtelen, „meg nem értett passzban” öltött testet. Nem ártott volna, ha a labdát fogadó játékos is ugyanazt gondolja, mint a labdát adó.

24.hu
Sabala két méterről leadott lövése átmegy Gulácsi lába között, de szerencsére érintés nélkül megy keresztbe a kapu előtt. Itt bizony hatalmas szerencsénk volt Forrás: 24.hu

Kívülről nézve olybá tűnt, hogy a korán lőtt gólunk után, csapatunk kicsit belealudt a meccsbe. Letámadásainknál nem voltunk elég élesek, mindig ütemkéséssel értünk a labdaszerzés helyszínére,  a lettek többször is ki tudtak jönni a szorításunkból, minek következtében három gólhelyzetet tudtak kialakítani a kapunk előtt. Ebből kettő, ajtó-ablak helyzet volt. Így kész csoda, hogy az első félidőt le tudtuk hozni 1-0—ás vezetéssel.

24.hu
Ikaunieks egy remek kiugratást követően egyedül törhetett kapura, de szerencsére Guzmics szorításában mellé lőtt. Milyen mázli, hogy nem vette át bal lábára időben a labdát… Forrás: 24.hu

A második félidőre Nikolicsot Kleinheisler váltotta fel és visszaálltunk a korábbi meccseken jól működő 4-2-3-1-es játékrendszerre.

A lettek sokkal agresszívebben jöttek ki a második félidőre, minek következtében az 51. percben, megint sakk—matt helyzetet alakítottak ki kapunk előtt, amit szerencsére kihagytak.

24.hu
Talán lett részről Sabala második helyzete volt a legnagyobb ziccer, de telibe lőtte Gulácsit Forrás: 24.hu

A meccs élénkebb lett, nyílt játék alakult ki. A lettek egyenlíteni akartak, míg mi második gólunkkal eldönteni a meccset.

Csapatunk Kleinheisler segítségével fokozatosan átvette az irányítást, majd egy szöglet utáni gólunkkal (77. perc) biztossá tettük győzelmünket.

Nikoics vs Kleinheisler

A svájci vereséget követő elemzésünkben már jeleztük, hogy valahogy Nikolics nehezen alkalmazza azt a fajta játékstílust, amit válogatott csapatunk játszik. Most egy teljes félidőt kapott a bizonyításra, rengeteget mozgott, az első gólunkban elévülhetetlen az érdeme, de ennek ellenére látni kell, többször volt megjátszhatatlan, mint megjátszható. A svájcihoz hasonlóan a lettek ellen is akadt több olyan játék szituáció, amikor szabályosan elszaladt a labda elöl.

24.hu
Nikolics beindul a támadás előkészítő fázisában (fehér nyíl), miközben a játék azt kívánná, hogy visszalépjen az üres térbe (fekete nyíl) Forrás: 24.hu

Ennek egyszerű az oka. Nikolics első sorban területre beinduló, kulcspasszra érkező, vagy kulcspasszt adó támadó. Főképp akkor tud a csapat hasznára lenni, ha a támadás végszakaszában az utolsó, vagy az utolsó előtti passzt kapja ő, illetve ő adja, mint ahogy hozta helyzetbe Gyurcsót.

Storck azért váltptt szünetben Kleinheislerre, mert egyrészt ő ezt jobban alkalmazza, másrészt stabilizálni szerette volna a csapatot.

24.hu
A labda Nagynál, Kleinheisler a labda felé mozog, labdát kap (fehér nyíl) Nikolics ebben a helyzetben inkább beindult volna az üresen hagyott területre (fekete nyíl) Forrás: 24.hu

Összegzés

A világbajnoki selejtezők első három mérkőzése után megállapíthatjuk, hogy Stock húzásai még mindig ülnek, azonban játékunk se Feröer , se Lettország ellen nem volt olyan meggyőző, mint az elmúlt fél évben a nálunk jóval nagyobb játékerőt képviselő Ausztria, Portugália, vagy éppen Svájc ellen..

Mondhatnánk azt, hogy gyengébb csapatok ellen nem megy nekünk a játék, de az Izland ellen nyújtott Eb-mecs második félidejében bemutattuk, hogy a precíz labdabirtoklás fenntartásával is tudjuk a nyomást úgy fokozni az ellenfél védelmén, hogy eközben a védekezésünk szilárdsága is megmarad.

Ha az eredményességben ez nem is mindig tetten érhető, de lassan és biztosan fejlődünk. A sportban a tudatosság, a türelem és a kitartás a három legfontosabb erények. És ez a lényeg. Ezért nem értünk egyet azokkal, akik kívülről, vagy sportágon belülről támadják a német edzőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik