Élő Foci

Vb-selejtező: Storck húzásai bejöttek, megvan a kötelező győzelem Lettországban

A magyar labdarúgó-válogatott győzelmi kényszerben utazott Rigába, nagyon kellett a három pont a feröeri döntetlen és a budapesti, Svájc elleni vereség után. A szövetségi kapitány, Bernd Storck merészet húzott ismét, négy helyen is változtatott a pénteki kezdőhöz képest, a 10. percben pedig a lehetőséghez jutó Nikolics és Gyurcsó hozták össze a vezető gólt: előbbi volt a gólpasszos, utóbbi a befejező ember.

Gyurcsó gólja:

A folytatásban kissé visszább vett a magyar csapat, ennek az lett az eredménye, hogy a szünetig két óriási gólszerzési lehetőség adódott a lett csapat előtt, de egyiket sem tudták kihasználni. Sőt, a második játékrészben is a hazaiaké volt az első komoly ziccer, Gulácsi azonban szépen védett.

A folytatásban nem lehetett teljesen nyugodt a magyar csapat, a lettek felvillanásaiban ott volt az egyenlítés veszélye. A 60. percben Gyurcsó villant ismét, ezúttal azonban a kapufa megmentette a házigazdát. A 77. percben dőlt el a meccs, Dzsudzsák szöglete után Szalai fejelt a hálóba (neki pillanatokkal korábban volt már egy komoly helyzete), a magyar csatár két meccsen három gólt szerzett pár nap alatt.

Szalai gólja:

A folytatásban Vida személyében még újoncot avatott a válogatott, illetve Gulácsi volt még egy nagy védése. A vége 0-2 lett, talán a vártnál többet kellett izgulni, de megérdemelten nyert a magyar válogatott, amely első győzelmét könyvelte el a mostani vb-selejtezőben. A magyarok először nyertek Rigában is, igaz ez még csak a második meccsük volt a lett fővárosban, összességében pedig a két csapat hatodik találkozóján az ötödik magyar siker született.

Gera Zoltánnak a mostani volt a 95. válogatott meccse, ezzel már egyedül áll az örökrangsor harmadik helyén. Dzsudzsák Balázs 85. fellépésével utolérte a legendás Puskás Ferencet a hetedik pozícióban.

Ami a csoport többi meccsét illeti: Portugália 6-0-ra nyert Feröeren, a svájciak viszont csak vékonyan, 2-1-re nyertek Andorra otthonában.

Eredmény – vb-selejtező (Európa), B csoport, 3. forduló

Skonto Stadion, Riga, játékvezető: Pawel Gil (lengyel)

Lettország – Magyarország 0-2 (0-1)

Lettország: Vanins – Gabovs, Jagodinskis, Gorkss, Maksimenko – Tarasovs – Visnakovs (Zjuzins, 57.), Kluskins (J. Ikaunieks, 68.), Laizans (Karasausks, 77.), D. Ikaunieks – Sabala

Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Gyurcsó, Nagy Á., Gera (Vida, 83.), Dzsudzsák – Nikolics (Kleinheisler, a szünetben), Szalai

Gólszerző: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)

Sárga lap: Ikaunieks (34.), Sabala (72.), Zjuzins (81.), Karasausks (90+2.) illetve Kádár (14.)

Piros lap:

A csoport többi eredménye:

Andorra-Svájc 1-2 (0-1)
gól: Martinez (91.), illetve Schär (19., 11-esből), Mehmedi (77.)

Feröer-szigetek – Portugália 0-6 (0-3)
gól: Silva (12., 22., 37.), Ronaldo (65.), Moutinho (91.), Cancelo (93.)

A tabella:

1. Svájc 3 3 7–3 +4 9
2. Portugália 3 2 1 12–2 +10 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Feröer 3 1 1 1 2–6 –4 4
5. Lettország 3 1 2 1–4 –3 3
6. Andorra 3 3 1–9 –8 0

Gyurcsó és Szalai szállították az első győzelmet a vb-selejtezőben

Vége! A magyar labdarúgó-válogatott Gyurcsó Ádám 10., és Szalai Ádám 77. percben szerzett góljával nyert 2-0-ra Rigában. Voltak a meccsen ijesztő pillanatok, a hazaiak többször is kiegyenlíthettek volna, de ám összességében teljesen megérdemelten nyert a magyar válogatott. Ez volt a magyar csapat első győzelme a mostani vb-selejtezőben.

Gyurcsó gólja:

Szalai találata:

Gulácsi bravúr ismét!

A csereként beküldött Karasausk előtt adódott nagy lehetőség, Gulácsi azonban szögletre  ütötte a rövide felsőbe tartó labdát.

Szalait most felrúgták

Zjuzins volt az elkövető, nem elég, hogy sárgát kapott, de veszélyes helyről rúghatunk szabadrúgást.

Már kettővel vezetünk!!!

Szalai Ádámnak az imént volt egy csúsztatása, amit bravúrral ütött ki a kapus, de a magyar szöglet után már nem volt esélye a hazai csapatnak, Szalai közelről fejelt a kapuba, 0-2! Ennek most már meg kell lennie!

Guzmicsot rúgták fel

Sabala volt az elkövető, kapott is egy sárgát. Közben Gerát kellett ápolni egy korábbi belépő miatt, de már visszatérhetett a pályára a rutinos középpályás.

A második lett csere

Egy újabb Ikaunieks a pályán, azt a Kluskinst váltotta, aki nem sokkal korábban felrúgta Kleinheislert, de az ebből adódó lehetőséggel nem tudott élni a magyar válogatott.

Magyar kapufa!

Dzsudzsák kicsit hosszan indította Gyurcsót, a szélső azonban még az oldalvonal előtt elcsípte a labdát, befelé cselezett, lerázta a védőjét és takarásból lőtt, a rövid alsónál a kapufáról pattant ki a labda az alapvonalon túlra. Centiken múlt csak az újabb Gyurcsó-gól.

Megint egy lett helyzet

Volt némi meg nem értés a magyar védelemben, aminek az lett a vége, hogy Ikaunieks lőhetett a bal szélről, Gulácsitól pedig nagyon kellett, hogy ne legyen kipattanó (nem volt), mert a kapu előterében bizony ott ólálkodott egy hazai csatár.

Gyurcsó csel, majd lövés

A labda két védő között suhant el, majd élesen csapódott lefelé, a lett kapus azonban résen volt, és némi üggyel-bajjal, de védeni tudott.

Gulácsi-bravúr!

Sabala lépett ki az elbóbiskoló magyar védők között, Gulácsi azonban tökéletes ütemben mozdult ki a kapujából, így testtel védeni tudott. Nagyon kellett ez a védés!

Vége az első félidőnek!

A játékvezető egy másodpercet sem hosszabbított. Vezetünk 1-0-ra, Gyurcsó Ádám a 10. percben váltotta gólra Nikolics Nemanja gólpasszát. Utána volt pár olyan pillanat, amikor a kelleténél jobban kellett aggódni, a lett csapat egy-egy villanással azért jelezte, hogy ez a meccs még nincs lefutva. Most szünet, aztán folyt.köv.

Úristen, mit úsztunk meg 2.0...

Egy lett szöktetés után a labda gyakorlatilag megkerülte Guzmicsot, a kilépő Ikaunieks így üresen lőhetett, szerencsénkre a labda pont megpattant, így a szélső eltévesztette a kaput. Nem lenne jó hagyni a letteket kiegyenlíteni…

Gera már egyedül áll a válogatottsági örökrangsor harmadik helyén

1. Király Gábor (1998-2016) 107 alkalommal
2. Bozsik József (1947-1962) 101
3. Gera Zoltán (2002-) 95
4. Juhász Roland (2004-2016) 94
5. Fazekas László (1968-1983) 92
6. Grosics Gyula (1947-1962) 86
7. Puskás Ferenc (1945-1956) 85
Dzsudzsák Balázs (2007-) 85
9. Garaba Imre (1980-1991) 82
10. Mátrai Sándor (1956-1967) 81

Egyelőre csak halkan jegyzem meg, hogy ébresztő

Mert bizony most az elmúlt pár percben kicsit magunkra húztuk a lett csapatot, most is volt egy helyzetük, egy szabadrúgás után tisztáztunk ugyan, de a visszafejelt labdába bele tudott csúsztatni Tarasovs, Gulácsinak kellett védenie.

Úristen, mit úsztunk meg...

Egy amúgy elszórakozott lett szöglet után elég kényelmesen állt hozzá a magyar csapat a védekezéshez, ennek a vége az lett (hehe), hogy egy jobboldali beadás után Sabala ért bele középen a labdába, az átment Gulácsi lábai között és csak centikkel kerülte el a hosszú alsó sarkot. Nagyon közel jártak a hazaiak az egyenlítéshez…

Laizans riogatott szabadrúgásból

A Kádár szabálytalansága után megítélt szabadot Laizans végezte el, ellőtte a sorfal között a labdát, de a kapu mellé célzott. Gulácsi azért biztos, ami biztos alapon vetődött, de nem kellett védenie.

Olvasói sztorik