Foci

Válogatott: hogyan törjük fel a svájci reteszt?

  • Milyen futballörökséget hordoz ellenfelünk?,
  • Van-e kapcsolódás a magyar és a svájci futballtörténelem között?
  • Mi várható a mérkőzésen?

Azzal tán nem mondunk el újdonságot, hogy a helvéteknél épp úgy az 1890-es években terjedt el a labdarúgás nevű játék, mint a kontinens fejlettebb felén úgy általában. Azonban miután Svájc négynemzetiségű ország, így karakteres, kimondottan rájuk jellemző futball iskoláról, nem igazán tudunk beszélni.

Futballjuk fejlődési ívét az 1920-as évekre inkább a földrajz, mint egy-egy nagy edzőegyéniség formálta – lévén az ország relatív közel van a korszak él futballját képviselő közép-európai térséghez és a ’30-as években (1934, 1938) kétszeres vb-győztes Olaszországhoz is.

A “svájci retesz”

Svájc ezért innen is lesett kicsit, meg onnan is, de mindez futballdominancia kialakulásához nem volt elegendő, csak arra, hogy válogatottjuk játéka során a védekezésre helyezze a fő hangsúlyt.

Svájci-magyar kapcsolatok:

  • Futballtörténelmük legnagyobb 9-0-s vereségét tőlünk szenvedték el 1911. október 29-én.
  • 30 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség a mérleg a javunkra
  • Az 1952-es Svájc-Magyarország 2-4 meccsen 2-0-s svájci vezetésnél a 31. percben csereként pályára küldte Sebes Gusztáv a „visszavont középcsatáros” szerepkörbe Hidegkuti Nándort, aki nagyszerű játékával megfordította a mérkőzés állását, így a berni Wankdorf Stadionban debütált az a magyar innováció, ami alapjaiban változtatta meg a továbbiakban az egyetemes labdarúgás szakmai fejlődését.
  • A sors furcsa fintora, hogy válogatott csapatunk két évvel később ugyanebben a stadionban vesztette el az 1954-es VB döntőjét NSZK ellen. Ezt azóta is fájlaljuk…

Ennek a futballgondolkodásnak a végeredményeként ragadt rájuk az állandó jelző, a „svájci retesz”. No meg azért, mert kényszerből, egyfajta futballkísérletként ők alkalmazták először a szabad védőjátékost, ami lényegét tekintve a vegyes védekezés (területvédekezés és emberfogás), amely a későbbiek folyamán csak az 1960-as években terjedt el a világ futballjában Herrera (Inter) segedelmével.

Svájc labdarúgása 1966 és 2000 között hasonlóan mélyre került, mint a magyar 1986 után. Egyik nemzet sem volt tényező a világ, de még Európa labdarúgásában sem. Leszámítva Svájc egy 1994-es vb 16. helyét, egyik ország sem jutott ki se vb-re, se Eb.

Svájc azonban visszanyúlt a régi módszerhez és a földrajzi közelséghez. Ezúttal a németektől kezdtek el tanulni.

Az Európai népvándorlás hatása

A 2000-es évek elejétől átszervezték a labdarúgásukat, legfőképp az utánpótlás képzését. A következetes és módszeres munkájukkal, és a jelentős számú első, illetve másodgenerációs bevándorló gyerek sportágba terelésével – svájci elvétve, de albán, macedón, bosnyák, kameruni, chilei-spanyol, török, zöld-foki szigeteki származású játékos is van a válogatottban – elérték, hogy ma már közvetlen és stabilan a világ elit mögött vannak.

AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
19 éves, bombatehetséges csatáruk, Embolo speciel kameruni származású és és az Európa-bajnok Portugália legyőzésekor az ő fejese nyitotta meg a gólok sorát Fotó: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

2004 óta csak egyszer, 2012-ben nem jutottak ki az Európa-bajnokságra, míg 2006 óta valamennyi világbajnokságon ott voltak. Jelen állás szerint négy hellyel megelőzve a magyart 16. helyen állnak a FIFA-világranglistán, de nyugodtan kijelenthetjük, ez a négy pozíció a valós különbséget nem tükrözi.

Ennél az adatnál beszédesebb tán a két válogatott játékosainak piaci összértéke.

Svájc e téren majd hétszeresen veri Magyarországot, 176,85 millió euró áll a 25,4 millióval szemben.

A jelenlegi svájci válogatott játékstílusa magán hordozza hagyományát. Az erősebb csapatok ellen (lásd Svájc-Portugália 2-0 a 2018-as vb-selejtező 1. fordulójában) a „betonvédekezést és kontrafutballt” alkalmazzák, míg a nála gyengébbek ellen – a szomszédos német mintára -, hatékony labdabirtoklást választanak, technikás, gyors játékkal kombinálva. A 2016-es Eb-n a labdabirtoklást tekintve Svájcé volt az ötödik leghatékonyabb csapat.

Ellenfelünk, hasonlóan, mint mi, a 2016-os Eb legjobb 16 csapata között esett ki. Igaz ők büntetőpárbaj után kaptak ki a lengyelektől. Megjegyezzük azt is, Svájc válogatottja tétmeccsen több, mint egy éve veretlen. Legutóbb 2015 szeptemberében kaptak ki Angliától 2-0-ra az Eb selejtezőn.

Mi várható a magyar-svájci meccsen?

AFP
Admir Mehmedi macedón származású labdarúgó féltérden. Ezt a képet szeretnénk látni péntek este 22,45 magasságában is Fotó: AFP

A mérkőzés esélyese így papíron a svájci válogatott.

Azonban ismerve Bernd Storck mentalitását, csapatunk győzelemre fog játszani. Kérdés persze, a német mester e cél elérése érdekében milyen taktikát választ?

Azt a biztos védekezésen, földön történő labdakihozatalon alapuló, gyors kontratámadásokra, pontrúgásokra épülő játékot, amivel megleptük a Svájchoz hasonló játékerőt képviselő Ausztriát az Eb-n, vagy azt a nyíltabb, kreatívabbat, amivel ráijesztettünk Portugáliára.

Ne feledjük, mindkét esetben mi szereztük meg a vezetést, így ami biztos, létfontosságú, hogy higgadt, türelmes játékkal péntek este is a magyar válogatott találjon először a hálóba, mert a „svájci reteszt” hátrányból végképp rettentő nehéz feltörni.

Visszautalva Dárdai Pálra: az sem baj, ha ez valamikor a 80. perc után történik meg mindez.

Világbajnoki selejtező, B-csoport, idei program:

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 0–0

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
20.45: Magyarország–Svájc Groupama Aréna
Játékvezető: Björn Kuipers
20.45: Lettország–Feröer
20.45: Portugália–Andorra

2016. október 10., hétfő
20.45: Lettország–Magyarország

20.45: Andorra–Svájc
20.45: Feröer–Portugália

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra
18.00: Svájc–Feröer
20.45: Portugália–Lettország

A B-csoport állása:

M Gy D V GA GK P
1. Svájc 1 1 2–0 +2 3
2. Lettország 1 1 1–0 +1 3
3. MAGYARORSZÁG 1 1 0–0   0 1
    Feröer 1 1 0–0   0 1
5. Andorra 1 1 0–1 –1 0
6. Portugália 1 1 0–2 –2 0

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik