Foci

Storck: A magyar edzőknek muszáj nyitottabbnak lenniük a tanulásra

Szerda este a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck volt Baló György vendége az RTL Klub, Magyarul Balóval című műsorban.

A német szakember szerint nagy probléma, hogy több élvonalbeli együttesnél kritizálják a módszereit. Azt nehezményezik, hogy ő német módszer szerint először teszteli a kerettagok fizikai állapotát, felméri milyen pillanatnyi formában érkeztek a válogatotthoz, és utána lát hozzá az érdemi munkához. Ebből látszik, a válogatottnál, a nemzetközi szinthez szükségeshez képest többen is lemaradással érkeznek.

A német válogatottnál például Joachim Löw kapitány már pontosan tudja, ki milyen állapotban van, amikor először találkozik a játékosokkal. Ugyanis ezeket a teszteket egységes formában az egyesületeknél végzik.

A kapitány amondó, ha fejlődni akarunk, akkor muszáj a mainál nyitottabbnak lennie a magyar szakmának a tanulásra.

Storck szerint elkeserítő, hogy a magyar és a német utánpótlás nevelés között számos és jelentős különbség van. Amíg Németországban már egész fiatal koruktól pro licence-el rendelkező edzők foglalkoznak a tehetséges gyerekekkel, akik külön sportiskolákba járhatnak, addig Magyarországon nem áll rendelkezésre a megfelelő know how ahhoz sem, hogy kell egy éves edzéstervet összerakni, hogyan kell egy tehetséges fiatallal bánni.

Ami még lényeges differencia, hogy a 18 éves német játékosok tehetségük és felkészültségük alapján simán játszhatnak az első osztályban, addig a magyar klubokat az MLSZ-nek kell anyagi támogatással rávennie ugyanerre.

A vb-selejtezővel kapcsolatban elmondta a kapitány, nagyon nehéz lesz kijutni a két év múlva sorra kerülő oroszországi seregszemlére.

A magánéletéről ritkán nyilatkozó mester amondó, családja eddig is jól viselte, hogy sokat dolgozott külföldön, hiszen elfogadták, hogy ő valamit vagy jól csinál, vagy sehogy. De most azon dolgozik, hogy megpróbálja Magyarországra költöztetni őket, a gyerekeit pedig itt járatná iskolába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik