Foci

Mások csak kopogtatnak, Szántó Tamás mindjárt berúgja a válogatott ajtaját

Légiósokkal foglalkozó cikksorozatunk első részében a csatárokat vesszük górcső alá. Szántó Tamás gólokkal véteti észre magát a Rapid Wienben, ennek köszönhetően Bernd Storck figyelmét is felkeltette. Mervó Bence és Balogh Norbert egyelőre nem köszöntek be a csapataikban ebben a szezonban, de mindkettejükben óriási potenciál lakozik, melynek köszönhetően a magyar labdarúgás fényes jövőjének potenciális letéteményeseivé válhatnak.

Szántó Tamás 2014 nyarán kezdett el Ausztriában futballozni, azóta megjárta a Rapid Wien II-t is, tavaly pedig olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy januárban szerződést kapott az első csapatnál. Az 1996-os születésű középpályás nem ijedt meg a nagy lehetőségtől, a bécsi csapat második bajnokiján 27 percet játszott júliusban, a harmadik fordulóban pedig már kezdett, sőt gólpasszt jegyzett a 4-1-re megnyert városi rangadón az Austria Wien ellen.

Ezt követően Mike Büskens vezetőedző rendre lehetőséget adott a 20 éves középpályásnak, aki meg is hálálta a bizalmat. A Sturm Graz elleni ki-ki meccsen (1-1) ő egyenlített a második félidőben. Egy héttel később a Mattersburgot szomorította, együttese második gólját szerezte a 3-0-ra megnyert bajnokin. (0:52-től)

A soproni születésű játékos rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a pályán, higgadt megoldásai, precíz passzai rendre megkönnyítik a bécsi csapat labdakihozatalát, emellett pedig az ellenfél kapuja előtt is remekül feltalálja magát. Az idei szezonban átlagban 81%-kal passzol, mely kifejezetten előkelő mutató egy támadó középpályástól.

Nem csoda, hogy Bernd Storck érdeklődését is felkeltette. A magyar válogatott szövetségi kapitánya – aki nemrég díszpolgári címet kapott – elismerően nyilatkozott a fiatal középpályásról, akit először az U21-es válogatottban vetne be.

Szántó eddig háromszor szerepelt magyar korosztályos csapatban, kétszer az U17-esek, egyszer pedig az U18-asok között. Elméletileg az osztrák válogatottat is választhatná felnőttként, de édesapja elmondása szerint nála kizárólag a magyar nemzeti együttes jöhet szóba.

Mervó Bence idén februárban került kölcsönbe a Slask Wroclaw csapatához. Az FC Sion kötelékébe tartozó támadó az előző szezonban nagyszerű teljesítményt nyújtott az Ekstraklasában. Tíz mérkőzésen négy gólt és egy asszisztot jegyzett, ennek következtében Mariusz Rumak vezetőedző úgy döntött, még egy szezonra megszerzi a csatár játékjogát.

Az aktuális idényben egyelőre nem találja góllövő cipőjét a 21 éves játékos. A lengyel élvonalban még nincs találata, a kupában viszont már beköszönt. A Slask Wroclaw hosszabbításban harcolta ki a továbbjutást a Sandecja Nowy Sacz ellen. A második fordulóban rendezett mérkőzésen Mervó együttese vezető gólját szerezte. A hajrában Wojciech Trochim egyenlített, a hosszabbításban pedig Alvarinho ballábas lövése jelentette a továbbjutást a wroclawi együttesnek.

A lengyel csapat tíz fordulót követően kilenc gólt szerzett mindössze az Ekstraklasában, ennél kevesebbet csak a sereghajtó Wisla Krakow és az utolsó előtti Piast Gliwice jegyzett. A szezonkezdet pocsékul sikerült az együttesnek, mely első hat bajnokijából négyszer 0-0-s döntetlent játszott. Augusztus végén úgy tűnt, végre a győzelem mezejére lép a csapat, de a Krakkóban aratott 5-1-es győzelem lángjai hamar kialudtak. A Ruch Chorzow (1-2) és a listavezető Jagiellonia (0-4) is legyőzte Rumak tanítványait, utóbbi meccsen Mervó kezdőként egy félidőt játszott. A mosonmagyaróvári születésű játékos október másodikán a tabellán harmadik helyezett Termalica B-B ellen bizonyíthat, reményeink szerint első bajnoki góljáról is beszámolhatunk vasárnap.

A lengyel szurkolók türelme is véges, de Mervó attitűdjére továbbra sem lehet panasz, áprilisban a drukkerek egy motivációs videót is készítettek, melyben a magyar játékos alázatos védekezését mutatták be követendő példaként.

Légiósokkal foglalkozó sorozatunk első részét a magyar Edinson Cavanival zárjuk. Balogh Norbert idén januárban igazolt a Serie A-ban szereplő Palermo csapatához a DVSC-től. Maurizio Zamparini az olasz klub elnöke nagy rajongója a 20 éves csatár játékának, olyannyira, hogy nem volt rest a langaléta támadót a PSG ászához hasonlítani.

Balogh az olasz élvonal első fordulójában kezdőként 56 percet játszott a Sassuolo ellen 1-0-ra elveszített bajnokin. Az Inter elleni 1-1-es bravúr alkalmával Ilija Nestorovski kiszorította a kezdőből, de a második fordulóban is lehetőséget kapott a hajrában. A Napoli és a Crotone elleni bajnokin is a padról szurkolt a magyar támadó, az Atalanta és a Juventus ellen viszont ismét bizonyíthatott.

A hajdúböszörményi játékosnak nincs könnyű dolga a kezdőcsapatba kerülést illetően, hiszen a 26 éves Nestorovski már két gólt is szerzett a Serie A-ban, rajta kívül a rutinos olasz, Alessandro Diamanti, illetve a fiatal Carlos Embalo jelentenek veszélyt a magyar támadó játékperceire. Balogh Norbert eddig nyolcszor lépett pályára az olasz élvonalban, reményeink szerint a Sampdoria elleni vasárnapi bajnokin az első gólját is megszerzi a Palermo csapatában.

Cikksorozatunk következő részében a külföldön játszó középpályásokat vesszük górcső alá, természetesen a Bolognát erősítő Nagy Ádámmal a főszerepben. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik