Foci

Az elmúlt évek legnagyobb égése lehet Mourinho Manchester Unitedje

Magyarországon divat felemlegetni a dicső múltat, ha fociról van szó. Na, pont ez a helyzet most Manchesterben is. Várható volt, hogy Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása után keletkezik némi űr a Unitednél, de ekkorára nemhogy a csapat szurkolói, de talán még a riválisok sem számítottak. Égette már meg magát David Moyes és Louis van Gaal a klubnál, most pedig

José Mourinhót kívánja a pokolba mindenki.

Ehhez elég volt „annyi”, hogy a manchesteriek elveszítettek zsinórban három meccset: a City elleni rangadót a Premier League-ben, a Feyenoord elleni csoportmeccset az Európa Ligába, majd legutóbb a Watford elleni bajnokit, ellenük 30 éve kaptak ki legutóbb. Pedig szépen indult minden, három forduló után hibátlan mérleggel álltak a Vörös ördögök, úgy tűnt, idén átfordulhat a csapat szerencséje, óriásiak a várakozások, erre már szeptember közepén gödörbe kerültek.

Azon túl, hogy Mourinhóval 12 éve nem fordult elő, hogy sorozatban három mérkőzésen is vereséget szenvedjen, a Manchester United öt forduló után még az előző szezonban is jobban állt mint most – igaz, csak egy ponttal.

A legdrágább és a többiek

Az angol csapatok elképesztően nagy összeget, több mint 1 milliárd eurót költöttek a nyáron játékosigazolásra, a City és a United jártak az élen a pénzszórásban, mint általában. Még ennek a brutális összegnek is az egytizedét egyetlen focista teszi ki: Paul Pogba. A francia középpályást 105 millió euróért igazolták le, ő lett ezzel minden idők legdrágább futballistája.

Igazából nem tudom, hogy mit játszik. Van egyáltalán posztja? Elmondták neki, mit kéne csinálnia?

– tette fel a kérdéseket Paul Scholes a BTV-n.

Fotó: AFP/Adrian Dennis
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Igen, az ember azt gondolná, ha már valakire elköltöttek ennyi pénzt, akkor majd köré építik a csapatot, de egyfelől Gonzalo Higuaín 90 millió eurós vételára után sem stabil kezdő a Juventusban, másfelől Mourinho magasról tesz a megszokottra, miért pont Pogba esetében tenne kivételt. Mindenesetre jelenleg az a helyzet, hogy Pogba rém keveset rak hozzá az amúgy is gyengén muzsikáló manchesteri játékhoz, és egyelőre ő az angol bajnokság legveszélytelenebb játékosa: azok között van, akik tíz kapura lövési kísérlet felett járnak, de neki a legrosszabb a találati aránya.

De igazságtalanság lenne Pogbán elverni a port, csak hát neki meg kell küzdenie a legdrágábbnak kijáró teherrel is. Igazából a legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy Mourinho még nem találta meg a középpálya tökéletes összetételét, eddig az egy szem Marouane Fellainit leszámítva mindenki leszerepel. Sőt, tulajdonképpen az egész csapattal nem tud kezdeni eddig, a minap pedig nyíltan elővette Luke Shaw-t, úgyhogy a jelek szerint ő maga is frusztrált.

A Wayne Rooney-jelenséget sem tudja kezelni.

A csapatkapitány egyelőre a kihagyhatatlan kategóriába tartozik, az ő hátrébb való játszatása azonban azt eredményezi, hogy többen nem a saját posztjukon játszanak. Nem csoda, ha felborul az egyensúly, Rooney.nak ráadásul nem is megy jól. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szélen játszók rendre behúzódnak középre, egyáltalán nem meglepő, hogy a pálya közepén elfogy a hely és semennyire nem épülnek a United támadásai, Zlatan Ibrahimovic pedig egymaga, a megfelelő támogatás nélkül nem fog mindig meccset nyerni.

Fotó: Getty Images/AMA/Catherine Ivill
Fotó: Getty Images/AMA/Catherine Ivill

Nagy probléma még, hogy a nagy erősítés közepette a védelem foghíjas maradt, egyszerűen nincs, aki betöltené hátul a vezér szerepét. Legalábbis Daley Blind, Chris Smalling és Eric Bailly sem tűnik olyan karakternek.

Nincs dráma – még

Nem szabad abba a hibába esni, hogy már most leírjuk a Manchester Unitedet, de az tény, hogy helyzet van a klubnál. Mourinho egyszerűen még nem találta meg a megfelelő összeállítást, de még csak a munka elején jár. Louis van Gaal hasonló problémákkal küzdött és ő kétéves megbízatása alatt sem jött rá a megoldásra.

Ha már előkerült a holland, sokan már azt vizionálják, hogy a történelem megismétli önmagát. Van Gaal idején egy kezdeti hullámvölgyből az MK Dons ellen akart kikecmeregni a csapat a kupában. Kikaptak 4-0-ra. Szerdán a Manchester United ismét kupameccsre készül, a harmadosztály újonca, a Northampton az ellenfél a Ligakupában.

Már most Mourinho fejét követelik sokan. El lehet képzelni, mi lesz, ha nem jutnak tovább a Northmapton ellen.

Nyitókép: AFP/Kieran McManus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik