Foci

Guardiola nem szívbajos, simán leépít egy kulcsembert Manchesterben

2014-ben Samir Nasri, akiről akkor még nem mondtak le a Manchester Citynél, azt mondta: Yaya Tourét csak azért nem tartja mindenki a világ legjobb középpályásának, mert afrikai. Ez így ebben a formában elég erős, de ha levesszük a mondandó második felét és csak arra koncentrálunk, hogy az elefántcsontparti a legjobb volt a posztján, abban bizony van valami.

Merthogy éveken át ő volt a Manchester City szíve-lelke, kis túlzással az egyszemélyes középpályája. Egyértelműen ő cipelte a hátán a csapatot.

A 189 centiméter magas játékos elvégezte a piszkos munkát a saját kapuja előtt, rombolt a középpályán, segítette a támadásokat és még be is fejezett rengeteg akciót. A 2013-14-es szezonban például 24 gólt szerzett, 20-at a Premier League-ben, ami eléggé rendben van. A többi közt két angol bajnoki címben volt benne vastagon.

Az már nem rajta múlt, hogy a nemzetközi porondon teljesen súlytalan volt a City annak ellenére, hogy évről-évre eurómilliókat költöttek a keret megerősítésére.

Még az előző szezonban is játszott 42 meccset a most 33 éves Touré, a csapat legjobbjai közé tartozott. Mégis úgy fest, hogy Pep Guardiola nem szán már neki főszerepet. Fernandinho, Ilkay Gündogan, Fabian Delph és Fernando is megelőzi őt a sorban, jelenleg csak az ötödikszámú középső középpályásnak számít.

Fotó: Getty Images/Oli Scarff
Pep Guardiolának van egy elképzelése, hogyan lehet sikeres a City, ennek érdekében pedig mindent megtesz Fotó: Getty Images/Oli Scarff

Nem is játszott ebben a szezonban túl sokat, konkrétan egy meccset, a BL-selejtezőben, a Steaua elleni BL-selejtezős visszavágón – 5-0-ra nyertek az első meccsen az angolok, nem vállalt nagy kockázatot Guardiola azzal, hogy felforgatta a csapatot.

A City másik négy mérkőzésén a 18-as meccskeretbe sem került bele.

Sőt, a Bajnokok Ligájában sem láthatjuk majd, kimaradt ugyanis a 23-as keretből, amivel Guardiola a csoportkörre készül, ahol a Barcelona, a Borussia Mönchengladbach és a Celtic lesz az ellenfél. Túl sok a Manchester Citynél a nem saját nevelésű játékos, valakiről le kellett mondania a katalán edzőnek. Bár a fentiek alapján nem volt nehéz döntés neki pont Tourét kihagyni.

Az elefántcsontparti nem szokta magában tartani a véleményét, ha valamivel elégedetlen, vélhetően most sem ugrált örömében a boldogságtól. Guardiolának a csapatépítés mellett ezzel is meg kell majd birkóznia az ősszel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik