Foci

Bernd Storck rámutatott a magyar foci egyik nagy problémájára a vb-selejtezők előtt

Mindenki a válogatottól várja a nemzetközi sikereket, miközben a klubok nem képesek rá. Nem túl meggyőző a játékosok erőállapota.

Nemrég még Európa-bajnoki lázban égett az ország, most pedig már ott tartunk, hogy egy hét múlva, egészen pontosan jövő kedden világbajnoki selejtezőt vív a magyar labdarúgó-válogatott. A keret már Telkiben készül a Feröer-szigetek elleni, idegenbeli összecsapásra, Bernd Storck szövetségi kapitány hétfőn sajtótájékoztatón beszélt a csapat előtt álló időszakról.

„Mindannyian nagy örömmel várjuk az új kihívást, a vb-selejtezőket, a Feröer elleni meccset.

A vb-re még nehezebb kijutni, mint az Eb-re.

Reménykedünk, hogy a csoportunkban legalább egy második helyet sikerül elérnünk és pótselejtezőt játszhatunk, de nagyon erős a csoportunk, hiszen a favorit Portugália mellett Svájc is nagyon jó csapat” – idézi a Nemzeti Sport Online Storckot, aki arról is beszélt, hogy a visszavonuló játékosoknak, Király Gábornak és Juhász Rolandnak novemberben külön megköszönik mindazt, amit a válogatottért tettek.

Ennek kapcsán megjegyezte, generációváltás előtt áll a nemzeti csapat.

Bízik abban, hogy a most keretbe kerülők bizonyítani tudnak, ugyanakkor sérülések hátráltatják a közös munkát. Gera Zoltán, Lovrencsics Gergő és Pintér Ádám el sem utazott Telkibe, míg Elek Ákos és Fiola Attila sem egészséges. Nagy Ádám is kisebb sérüléssel tért vissza Bolognából, Szalai Ádámra pedig neurológiai vizsgálatok várnak.

„Folyamatosan mérjük a játékosok fizikai erőnléti állapotát. Nem meggyőzőek az eredmények, a játékosok állóképességén változtatnunk kell, hogy versenyképek maradhassunk, és ehhez a klubokon belül is változásokra lenne szükség.”

Az nso.hu meg is kérdezte a kapitányt arról, hogy az Eb óta beszélt-e a klubok képviselőivel, edzőkkel, kértek-e tanácsot tőle. Storck válasza után nem nyugodtunk meg:

Magyarországon még minden klub a maga útját járja, de szeretnék visszakérdezni. Miért van az, hogy mindenki a válogatottól várja el a nemzetközi sikereket, miközben a klubok nem képesek erre? Az egyetlen magyar válogatott játékos, aki top szinten, a Bajnokok Ligájában is megmutathatja magát, az Nikolics Nemanja, a Legia Warszawa játékosa.

Ami a Feröer elleni meccset illeti, a kapitány azért tart tőle, de felkészíti a játékosokat. Egy megoldandó feladatként tekint a feröeri vendégjátékra.

„Fizikailag is nagyon erős csapat vár ránk, amelynek egy remek, dán edzője van. A műfű miatt pedig nem úgy működik majd a játék, ahogy azt egyébként megszoktuk. Az időjárás és a levegő is nehezítő körülmény, de ezeket Telkiben modellezzük, felkészültek leszünk. De ez a meccs is egy nagy, megoldandó feladat ahhoz, hogy kijuthassunk a világbajnokságra.”

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy a Feröer elleni idegenbeli meccsre 220 jegyet kapott a magyar szövetség, ebből eddig valamivel több mint 100 jegyet vásároltak meg a szurkolók. A hazai meccsekre szóló bérletek árusítása pedig már folyamatban van, eddig nagyjából 2000 bérlet kelt el.  (Nyitókép: MTI/Soós Lajos)

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (DVSC), Lang Ádám (Videoton)

Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Kovács István (Videoton), Kleinheisler László (Darmstadt – Németország), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)

Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik