Foci

„Akármennyire is próbálják ránk húzni, nem vagyunk bűnözők”

Mint azt korábban megírtuk, tüntetést szervez a Ferencváros-szurkolók egy része szombatra, egyik állomásuk a Fidesz-székház lesz. Az esemény itt érhető el, jó eséllyel több ezer zöld-fehér gyűlik majd össze a Hősök terén, hogy demonstráljanak.

Politikusmentes Ferencvárost!

Ez az esemény neve.  Azt írják,

Kubatov Gábor méltatlan arra, hogy az ország legnagyszerűbb klubjának az elnöke legyen és azon is elgondolkodhatna a pártja, hogy ez az ember, hogy lehet a pártjuk alelnöke?!

Kubatovval régóta nem jönnek ki az ultrák, amióta felépült a Ferencváros új stadionja, nem voltak bent. Igaz, nem lehet azt mondani, hogy csak a B-közép bojkottálja a meccseket, a Ferenczvárosi C-közép sem a Groupama Arénából nézi már a mérkőzéseket.

Ők egyébként péntek kora délután ezt a videót tették ki az oldalukra:

Nem szeretnék számokkal foglalkozni. Várunk minden embert, aki úgy gondolja, a Ferencváros jelenlegi vezetése nem méltó a Ferencváros múltjához, hagyományaihoz és főként szellemiségéhez. Mielőbbi, leginkább azonnali változásokat szeretnénk, vissza szeretnénk kapni az igazi Fradit!

– nyilatkozta a 24.hu-nak a ferencvárosi szurkolók vezetője, Hamberger Ádám.

A Ferencváros szurkolók eddigi tüntetési balhémentesen zajlottak le. A legnagyobb visszhangot kiváltó megmozdulásuk az Újpest elleni 2015 áprilisi bajnoki, a szintén lila-fehérek elleni kupadöntő és a csepeli meccs volt. Utóbbi szólt a legnagyobbat, akkor kétszer annyi Fradi-szurkoló volt az NB III-as bajnokin, mint a Groupamában.

Hamberger kérdésünkre elmondta,

ahogy eddig is, most is jogkövető magatartást fogunk tanúsítani, akármennyire is próbálják ránk húzni, nem vagyunk bűnözők.

Egyszer már úgy tűnt, közel a megegyezés, végül mégsem mentek be a stadionba a fradisták. Kubatovék a szurkolókra mutogattak, azt mondták, ők engedményeket adtak, de nekik nem kellett. A távol maradók viszont azt állították, olyan kompromisszumokat kellett volna megkötniük, amiket lehetetlen volt elfogadni.

Marad a szkenner!

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón így nyilatkozott a szombati tüntetésről:

A Fradiban sosem beszéltem politikáról, a stadion-megnyitót leszámítva. A klubon belül nincs jobb és baloldal. A Fradit nem szeretném napi politikai ügyekbe belerángatni. Emögött az akció mögött politikai szándék áll. A Fradi kapcsán én rendpárti vagyok, és itt a Fradinál rend lesz. Sajnálom, hogy nem tudtunk megállapodni, de biztos, hogy nem fogunk kihátrálni a szkennerből. Jobb lenne velük a hangulat, könnyebb lenne az életünk együtt, de nem fogunk ennek ellenére sem kihátrálni.

A “politikai szándék” mögött Kubatov egyértelműen a Jobbikra célzott, és arra, hogy a szurkolókat Vona pártja támogatja és irányítja. Hamberger viszont állítja:

nem támogat és főként nem irányít minket a Jobbik!

A Ferenczvárosi C-Közép Facebook-bejegyzésében szintén tagadta a jobbikos támogatottságot:

a sikertelen BL-szereplés kapcsán tartott sajtótájékoztató egyik legfontosabb tanulsága: a Fradiban nincs politika, de aki az Elnök Úr ellen van, az mind Jobbikos!

Hamberger Ádám bízik benne, hogy a hétvégi, figyelemfelkeltő megmozdulásuknak köszönhetően rövid időn belül visszatérhetnek a lelátókra, ugyanolyan körülmények közé, mint Magyarország bármelyik stadionjában.

Lezárások

Kérdeztük az ORFK-t is, hogyan készülnek a szombati demonstrációra, hány fővel biztosítják a tüntetést, válaszukban azonban mindösszesen ennyit írtak:
megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett eseménnyel összefüggésben egy magánszemély jelentett be a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. tv. hatálya alá tartozó rendezvényt, amelyet a rendőrség tudomásul vett.

Forgalmi rend változás lesz

Tilos megállni szombaton

  • 11 órától 20 óráig a VI. Rippl-Rónai utca mindkét oldalán az Andrássy út és a Lendvay utca között, a Lendvay utca mindkét oldalán a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között.
  • 11 órától 23 óráig a Budapest IX. az Albert Flórián út mindkét oldalán a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között, a Fék utca mindkét oldalán az Albert Flórián út és a Remíz utca között, a Könyves Kálmán körúti felüljáró alatt a Groupama Aréna előtti szakaszon, Vágóhíd utca páratlan oldalán az Albert Flórián út előtt 100 méter hosszon.

Lezárják szombaton

  • 18 órától 24 óráig a IX. kerület Üllői út szervizútja a Groupama Aréna előtti szakaszt.
  • 18:30-tól 19:30-ig a Budapest VI. kerület Dózsa György út a Hősök tere és a Podmaniczky u. között

Amúgy meccs is lesz

Szombaton nemcsak a stadionon kívül lesznek fradisták, a lelátón is szurkolnak majd, a Diósgyőr ellen játszik a csapatuk. Természetesen ez az egyik apropója a tüntetésnek, másrészt viszont az, hogy a Fradi hatalmasat égett a BL első selejtezőjében, egy albán csapat árazta be a magyar bajnokot. Ez valószínűleg azokat a szurkolókat is feltüzelte, akik eddig azt gondolták, lehet, hogy nincs hangulat, de legalább vannak eredmények. Az is látszik, hogy a Ferencváros szurkolói oldalai, egyre több Kubatov Gábort érintő cikkel vannak tele, pláne most, hogy az elnök elismerte, találkozott Vizoviczkivel.

Nézzük, eddig mennyi jegyet adtak el a Diósgyőr elleni meccsre a B-Közép-be. A zöld a szabad helyeket jelöli, a piros a foglaltakat (ebben már benne vannak a bérletesek is).

fradi1  fradi2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik