Foci

Mindhárom magyar csapat továbbjutott az EL-ben

Csütörtökön a Debrecen, az MTK és a Videoton is pályára lépett az Európa Liga selejtezőjében. Előbbi együttes a La Fioritát ütötte ki 5-0-ra San Marinóban, a fővárosi csapat pedig 1-1-es döntetlent játszott az Aktobe ellen Kazahsztánban. A Videoton az odavágón sima, 3-0-s győzelmet aratott a Zaria Balti ellen.

Jól kezdte a mérkőzést az MTK, hiszen már a 8. percben előnybe kerültek a hazaiak az Ilovszky Rudolf Stadionban rendezett mérkőzésen. (1-0) Gera Dániel ment el a jobb oldalon, beadása után Darko Nikacs kapásból lőtte a labdát a kapu bal oldalába.

Nem sokkal később Bese Barnabás viharzott el a jobb oldalon, majd a tizenhatoson belül egy szép csel után lőtt, de egy védő belevetődött a próbálkozásába.

Az első félidőben nyolcszor próbálkozott kapura lövéssel az MTK, négyszer meg is dolgoztatták Samat Otarbayev kapust.

A 84. percben az Eb-t megjárt Bese duplázta meg az MTK előnyét. (2-0) 16 méterről ballal a jobb alsóba tekert. Az MTK tehát az idegenbeli döntetlent követően hazai pályán magabiztos győzelmet aratott, így továbbjutott a selejtező második fordulójába, ahol az azeri Qäbälä ellen mérkőzhet meg.

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:

MTK – Aktobe 2-0 (1-0)
G: Nikacs 7., Bese 84.
Továbbjutott az MTK 3-1-es összesítéssel.
Gyirmót.V: Nikolaj Jordanov (bolgár)
MTK: Hegedüs L. – Bese, Poór, Grgic, Baki – Vass Á., Kanta J. – Gera D., Szatmári L., Nikacs – Torghelle
FK AKTOBE: Otarbayev – Kairov, Kouadio, Sorokin, Sitdikov – Tsveiba, Mitosevic, Kryukov, Bocharov, Zhalmukan – Dao

A DVSC kezdte aktívabban a mérkőzést, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk Kondás Elemér tanítványainak. A La Fiorita a kezdeti bizonytalanságot követően átvette a mérkőzés irányítását.

A 23. percben Tisza Tibor végzett el egy szabadrúgást, Gianluca Vivan csak kiütni tudta a rövid alsóba tartó labdát. Három perccel később Szakály Péter lőtt mellé óriási helyzetben.

A 41. percben megszerezte a vezetést a DVSC. (1-0) Tisza Tibor vette át nagyszerűen a labdát a tizenhatoson belül, majd kilőtte a jobb felső sarkot.

Óriási fölényben játszott a hazai csapat az első játékrészben, 19-szer lőttek kapura a hajdúságiak, az ellenfél csupán négyszer.

Az 51. percben Holman Dávid növelte kettőre a DVSC előnyét. (2-0) Holman Dávid cselezett ki három védőt is a tizenhatoson belül, majd a hosszú alsóba lőtt. A második félidőben több gól nem született, így a DVSC összesítésben 7-0-val jutott be az EL-selejtező második fordulójába, ahol a fehérorosz Torpedo Zsogyino lesz a magyar csapat ellenfele.

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:

DVSC – La Fiorita 2-0 (1-0)
G: Tisza 41., Holman 51.
Továbbjutott a DVSC 7-0-s összesítéssel. 
Debrecen, Nagyerdei Stadion. V: Sztavrosz Mantalosz (görög)
DEBRECEN: Radosevic – Jovanovic, Szatmári Cs., Brkovics, Korhut – Djelmic, Varga J., Szakály, Holman – Castillion, Tisza
LA FIORITA: Vivan – Gasperoni, Bollini, Bugli, Rinaldi – Parma, Tommasi, Cangini, Zafferani – Martini, Selva

Már a 9. percben hátrányba került a Videoton. (1-0) Maxim Mihaliov szerezte meg a vezetést a moldávoknak.

20 perccel később pedig már kettő volt közte. (2-0) Gheorge Ovseanicov fejelte le a labdát Gheorghe Boghiunak, aki közelről vette be Kovács Ádám kapuját.

Elképesztően effektív volt a hazai csapat az első játékrészben, hiszen két kapura lövésük volt összesen, mindkettőből gól született. A Videoton ötből háromszor találta el a kaput 45 percnyi játék után.

Csendesen csordogált a második félidő, egyik csapat sem tudott helyzetbe kerülni, a magyar csapat próbálkozott, de Stopira fejese a kapu mellett zúgott el.

A második félidőre összeszedett lett a magyarok védelme, nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani a hazaiak. Végül nem sikerült újabb gólt szereznie a Zaria Baltinak, így a Videoton 3-2-es összesítéssel jutott a második fordulóba. A magyar csapat ellenfele a szerb Csukaricski lesz a következő körben.

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:

Zaria Balti – Videoton (2-0)
G: Mihaliov 9., Ovseanicov 29.
Továbbjutott a Videoton 3-2-es összesítéssel. 

Kizsinyov. V: Fjodor Zammit (máltai)
Zaria Balti: Pascenco – Tigirlas, Golovatenco, Novicov, Erhan – Garcia, Onica, Grosu, Mihaliov, Ovseanicov – Boghiu
Videoton: Kovácsik – Nego, Lang, Vinícius, Stopira – Szolnoki, Simon, – Oliveira, Suljic, Bódi – Géresi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik