Foci

Alulértékelt szupersztár nyerte meg a bajnokságot

A katalánok fennállásuk 24. bajnoki címüket szerezték meg szombaton, egy ponttal előzték meg Zidane Realját. Az idei nem Messi, nem Cristiano Ronaldo, nem Neymar, hanem Luis Suárez bajnoksága volt.

A katalánok akkori sportigazgatója, Zubizarreta 2014 nyarán vitte a Barcába Suárezt, úgy, hogy még bőven érvényben volt négy hónapos eltiltása, miután az olaszok elleni vb-meccsen megharapta Giorgio Chiellinit.

Az első meccsét így csak 2014. október 25-én játszotta a Barcelonában. Akkor 16 góllal zárt.

Ha nincs ló

Suárez ebben a szezonban 79 percenként lőtt gólt a bajnokságban, 35 mérkőzésen 40 találattal zárt.

Mögötte C. Ronaldo lett a második 35 góllal, Messi 26-ot, Benzema és Neymar 24-et lőtt.

A tavalyi bajnoki szezont Ronaldo 48 góllal zárta, Messi 43-at, Neymar 22-t jegyzett. Messi idén két hónapra kidőlt, amikor szeptember 26-án a Las Palmas ellen megsérült, Neymar formája pedig nagyon visszaesett tavaszra.

Jó a szamár is

Azonban az uruguayi az utolsó öt bajnokin 14-szer talált be, a legkiélezettebb meccseken, amikor egy vereséggel a csapat kiszállt volna a bajnoki hajrából, ahogy az Atlético is tette.

Suárez az első játékos, aki gólkirályi címet nyert a Messi – Ronaldo kettősön kívül 2009 óta, amióta a portugál megérkezett a ligába.

Mit tud Suárez?

El Pistolero Suárez jelenleg a világ legjobb formájában lévő csatára, de kérdés, hogy mire képes, mit tud ő.

Az utolsó öt meccsen 24-0 lett a lőtt és a kapott gólok aránya, de a csapat legnagyobb sztárjainak felsorolásakor az uruguayit előzi Messi, Neymar és Iniesta is. Az ipari mennyiségben termelt gólok mellé még nem érkezett meg a minőség.

A harapdálás helyett egy másik oka van annak, hogy a közvélemény még nem tartja korszakos futballistának Luisito Suárezt.

Száz százalékosnak tűnő ziccereket is képes még kihagyni, néha kiélezett meccshelyzetekben is.

Például a legutóbbi El Clásicon, a meccs elején vezetést szerezhetett volna a csapatnak, helyette ezt hozta össze:

2-1-re nyert a Real.

Ezt még a szezon elején hagyta ki, az Espanyol ellen:

Suárez januárban lesz 30 éves, C. Ronaldo már 31, Messi pedig még nincs 29.

Ha az uruguayi elkezd összpontosítani 90 percen keresztül, akkor felzárkózhat a másik két szupersztár mellé, a képességei mindenképp megvannak hozzá.

Cruyff csapata

A pályán Luisito szállította a bajnoki címet a csapatnak, de az alapokat Johan Cruyff rakta le, aki idén márciusban hunyt el, A mai Barcelona azért olyan, amilyen, mert magán viseli a holland legenda kéznyomát.

1991-es érkezése előtte csupán tíz bajnoki címet nyert a csapat, az azóta eltelt 25 évben azonban tizennégyet.

Még egy dologra szüksége volt a Barcának ahhoz, hogy bajnok legyen, ez pedig a vezetőedző, Luis Enrique félelmetes statsztikája. A Levante ellen ült századszor a kispadon, 80-szor nyertek, a csapat pedig 282 lőtt gól mellett csak 72-t kaptak, ilyen statisztikára pedig sem Rijkaard, sem Pep Guardiola, sem Cruyff nem volt képes.

Félelmetes leolvadás

A Barca majdnem elszórakozta a bajnokságot. A BL-ből ki is estek, rég nem látott hullámvölgy rázta meg a szezon vége felé a csapatot. Március 13-án, a 29. Forduló után még tizenkét ponttal vezetett a katalán alakulat a harmadik helyezett Real előtt, amiből a végére csak egyetlen maradt.

A Barca összeomlott, döntetlen a Villareal ellen, vereség a Realtól, a Sociedadtól és a Valenciától is. Messi és Neymar teljesen eltűntek egy időre, hogy aztán az utolsó meccsen a Granada ellen az argentin olyan passzokat adjon, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, még mindig ő a világ legjobbja.

Nincs alternatíva

A hullámvölgy okai között az is szerepelt, hogy az MSN, a Messi – Suárez – Neymar közül amikor az első kettő formán kívül volt, akkor nem volt csere a helyükre. Pótolhatatlan játékosok hosszú távon, de Enriquének olyan játékosa sem volt a padon, akit 20 percre becserélhetett volna a helyükre.

Suárez, Messi és Neymar. Kép: Albert Llop / Anadolu Agency
Suárez, Messi és Neymar. Kép: Albert Llop / Anadolu Agency

2015 nyarán a Barca elköltött 60 millió eurót Arda Turanra és Aleix Vidalra, de egyik sem hozta azt, amiért leigazolták őket, igaz, a csapatot sújtó szankciók miatt 2016-ig nem játszhattak. Így idén a csapat legnagyobb erősítése Sergi Roberto felfedezése volt, aki a Barcelona egyik legjobbja volt, szakírók szerint Busquets mellett ő volt a siker másik kulcsa a középpályán.

A csapatnak tehát mindenképp erősítenie kell, már most hallani a korábban a Barca B-ben, most a Villarealban futballozó támadó középpályás, Denis Suárez érkezéséről.

Az egyik madridi csapat BL-győzelemmel vigasztalódhat, május 28-án Milánóban csap össze az Atlético és a Real, a Barcára a Copa del Rey fináléja vár május 22-én a Sevilla ellen.

Kiemelt kép: AFP / Burak Akbulut

(Adatok: Liga BBVA, Sport, AS, Marca, El Mundo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik