Foci

Kinevezték a FIFA első női főtitkárát

A szenegáli Fatma Samoura megválasztásával először lett női főtitkára a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA).

“Kívülről érkezik, így új színt hoz majd a FIFA-ba. Nem valaki a múltból, hanem új ember” – indokolta az 54 éves főtitkár jelölését a szervezet 66., mexikóvárosi kongresszusán Gianni Infantino elnök.

A 21 esztendeje az Egyesült Nemzetek Szervezeténél dolgozó, négy nyelven – franciául, angolul, spanyolul és olaszul – beszélő Fatma Samourát átvilágítják, s ha nem vetődik fel aggály vele szemben, június közepén foglalhatja el új pozícióját. Fatma Samoura az elmúlt két évtizedben az ENSZ képviseletében Dzsibutiban, Kamerunban, Csádban, Guineában, Madagaszkáron és Nigériában látott el fontos feladatot.

“Nagy szervezeteket irányított és tekintélyes összegeket felügyelt” – méltatta őt Infantino.

Az első nem európai főtitkár elődjét, a francia Jérome Valckét január közepén menesztették posztjáról annak folyományaként, hogy szeptemberben visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt.

A FIFA tagsága megszüntette Indonézia tagságának felfüggesztését, mivel a helyi kormány visszavonta az ottani szövetség működését korlátozó rendeletet. Ugyanakkor a küldöttek fenntartották Kuvait és Benin tagságának felfüggesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik