Foci

Jó éve volt az MLSZ-nek, csak kevés a néző és eredménytelen az utánpótlás

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 13:16

Rekordösszegű támogatás, 43 milliárd forint ömlött a magyar labdarúgásba.

Pénteken, Telkiben tartotta meg éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség – írja az mlsz.hu. A szövetség elnöke, Csányi Sándor köszöntőjében kiemelte, több területen is sikeres évet zárt a szervezet, ugyanakkor voltak, amelyeknél nem sikerült teljesíteni a kitűzött célokat.

Ezek az élvonalbeli mérkőzések nézőszáma, és az utánpótlásképzés hatékonysága, az utánpótlásban elért eredmények.

Megpróbálunk összerakni egy akciótervet, ami több nézőt vonzhat be a stadionokba. Ebben a kérdésben sokat számít a színvonal, a külföldiek száma, meg kell vizsgálni az okokat, és minden tőlünk telhetőt megtenni a nézőszám emelkedéséért

– így Csányi, aki szerint a szurkolói kártya „nem állta ki az idő próbáját”, de míg a kártyáról le tud mondani az MLSZ, addig a jegyvásárlók személyi azonosításáról nem.

Az utánpótlásképzés lemaradásáról elmondta, a belga Double Pass kimutatásáról látszik, hogy már a 8-14 éves korosztály fejlődésével problémák vannak, ez pedig nehezíti a klubok, akadémiák későbbi munkáját. Cél ennek a korosztálynak a fejlesztése, illetve a legfiatalabbakkal foglalkozó szakemberek képzése.

Csányi Sándor kiemelte még az A-válogatott szereplését, amely 44 év után lesz ott ismét az Európa-bajnokságon. Az MLSZ-elnök abban bízik, hogy többször is sikerül majd kijutni az aktuális világversenyekre. Ami pedig a célokat illeti:

a legfontosabb a tisztes helytállás, hogy válogatottunk pariban legyen ellenfeleivel.

Siker még a magyar női foci teljesítménye, valamint a futsalválogatott Európa-bajnoki szereplése is.

Az MLSZ pénzügyeiről szólva Csányi Sándor kiemelte: tavaly rekordösszegű TAO-támogatás, mintegy 43 milliárd forint érkezett a sportágba. Az elmúlt öt évben a TAO-pénzeknek köszönhetően a szövetség 12 milliárd forintot fordított az amatőrklubok díjcsökkentésére, ami a csapatok és játékosok számának növekedésében is érezteti hatását. A TAO-program kapcsán 200 programot vizsgált a szövetség tavaly, összesen 740 millió forint visszafizetettségi kötelezettséget állapított meg a nem megfelelő felhasználás miatt, és kirívó esetekben a pályázati lehetőségekből való kizárás is előfordult – írja az mlsz.hu.

Csányi Sándor összefoglalójában elhangzott: a nemzeti stadionfejlesztési programban 20 stadion épül, vagy újul meg, 8+1 kiemelt stadionépítési projekt fut jelenleg.

Az MLSZ pályaépítési programjában 2011 óta az új, vagy felújított pályák száma meghaladja az 1500-at.

A játékvezetés kapcsán, amit az MLSZ tenni tud a színvonal növeléséért, azt megteszi. Csányi szerint a bírókat érő kritikák azonban túlzottak, és ezek nagyban rontják a hazai játékvezetés megítélését.

Futballdiplomáciában sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött, ennek ékes példája, hogy 2020-ban Magyarország is házigazda lesz az Európa-bajnokságon, idén ismét UEFA-kongresszust rendeztünk, és az európai szövetség végrehajtó bizottságában is hosszú idő után delegál tagot az MLSZ.

Ami az NB I-et illeti, javuló tendencia, hogy több fiatal és kevesebb légiós kapott szerepet, de még van hova fejlődni. Továbbra sincs annyi fiatal a profi bajnokságokban, mint amennyire szükség lenne.

Csányi Sándor összefoglalóját követően a közgyűlés elfogadta az MLSZ tevékenységéről szóló elnökségi szakmai beszámolót, a közhasznúsági mellékletet, amely tartalmazza a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti éves beszámolót is, valamint a könyvvizsgálói jelentést és a Felügyelő Bizottság erről szóló írásos jelentését. A közgyűlés az Elnökség soron következő évi szakmai- és pénzügyi tervét valamint a Felügyelő Bizottság erről szóló írásos jelentését ugyancsak elfogadta.

Nyitókép: mlsz.hu

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.