Foci

Európa Liga: a Sárga Tengeralattjáró megtréfálta a Liverpoolt

Ukrajnában szerzett értékes döntetlent a Sevilla.

A Bajnokok Ligája árnyékában csütörtök este megrendezték a labdarúgó Európa Liga két elődöntőjének első mérkőzését is. Az El Madrigalban a spanyol Villarreal fogadta az angol Liverpoolt. A hazaiak a Sparta Praha könnyed legyőzésével jutottak be a legjobb négy közé, míg a Pool talán a szezon meccsén ejtette ki a Borussia Dortmund együttesét.

Az első félidőben nem rágtuk le a körmünket az izgalomtól, de néhány nap helyzet így is akadt. Az angolok már az 5. percben megszerezhették volna a vezetést, de Joe Allen közelről a kapus kezébe lőtt a tizenegyespontról. Hat perccel később egy gyorsan elvégzett hazai szabadrúgás után Roberto Soldado lőtt nem sokkal mellé.

A 21. minutumban Tomas Pina elé került a labda, de Simon Mignolet szép vetődéssel hárítani tudott. A belga kapus a hajrában szemmel verte Soldado lövését, de szerencséje volt, a tekerés mellé ment.

A fordulást követően azonnal előnybe kerülhetett volna a Sárga Tengeralattjáró, egy szöglet után Cedric Bakambu bólintott a lécre. A 65. percben kiegyenlített a Pool, már ami a kapufákat illeti. Roberto Firmino a tizenhatoson belülről tüzelt, de Sergio Asenjo még leért, és a lécre tolta a játékszert.

A 75. percben Adam Lallana lépett ki kecsegetető helyzetben, de az asszisztens beintette a lest. Maradjunk annyiban, vitatható döntést hozott, erről még biztosan sokat fognak beszélni az angolok. A hajrában Bakambu ziccerben lépett ki, de Mignolet hatalmas bravúrral hárítani tudott. Aztán a szöglet utáni kontrából majdnem betaláltak az angolok, de Alberto Moreno lövése elkerülte a rövid felsőt.

A ráadásban jött a slusszpoén, egy remekül lejátszott támadás után a csereként beálló Adrian az üres kapuba passzolt (1-0). A Villarreal az előny ellenére ne dőlhet hátra, nagyon kemény 90 perc vár rájuk az Anfield Roadon.

Eredmény – Európa liga, elődöntő, első mérkőzés

Villarreal – Liverpool 1-0 (0-0)
Villarreal, El Madrigal, v: Skomina (szlovén)

Villarreal: Asenjo – Mario, Bailly (Musacchio 76.), Ruiz, J. Costa – J. dos Santos (Castillejo 72.), Pina, Bruno, D. Suarez – Soldado (Adrian 74.), Bakambu

Liverpool: Mignolet – Clyne, Toure, Lovren, Moreno – Lallana, Allen, Lucas Leiva, Milner – Coutinho (Ibe 46.), Firmino (Benteke 90.)

Gólszerző: Adrian (90+2.)
Sárga lap: J. Costa (60.)

A másik ágon a Sahtar Doneck a címvédő Sevilla gárdáját fogadta. Az ukránok a Braga kiejtésével jutottak el az elődöntőig, míg a andalúziaiak spanyol házirangadón léptek túl az Athletic Bilbao csapatán. Katasztrofálisan indult a vendéglátóknak az összecsapás, már a hatodik percben vezetett a Sevilla. Vitolo kapott egy remek labdát, majd egy gyönyörű csel után a kapuba lőtt (0-1).

Az ukránoknak negyedóra kellett, hogy magukhoz térjenek a kezdeti sokkból. A 23. percben egy kiváló indítás után Marlos higgadtan helyezett a kapu jobb oldalába (1-1).

A 36. percben az egyenlítő gólt szerző Marlos remek beadása után Taras Stepanenko az ötösről védhetetlenül fejelt a léc alá (2-1).

A második félidő elején hamar egalizálhatott volna a Sevilla, de Daniel Carrico 22 méterről leadott próbálkozását furcsa mozdulattal védeni tudta Andrij Pyatov. A 63. percben Marlos bombáját kézzel hárította Adil Rami a büntetőterületen belül, de nem volt szándákos, így a játékvezető sípja néma maradt.

A 70. percben egy nagyon súlyos sérülést láthattak a nézők. A tizenegy perccel korábban beállt Michael Krohn-Dehli térde kifordult, Coke érkezett a helyére. A dán játékoshoz senki sem ért hozzá, egyszerűen rosszul lépett.

A 74. percben Kevin Gameiro a kapuba talált, apró szépséghiba, hogy lesről. A játékvezető és asszisztense éber volt, nem is adták meg a találatot. Hat perccel később már mindenki gólt látott, de Kucer az utolsó utáni pillanatban kirúgta a gólvonalról a francia csatár lövését.

Két minutummal később már nem úszta meg a Sahtar, egy teljesen felesleges szabálytalanság után Gameiro higgadtan értékesítette az tizenegyest (2-2). Minden nyílt a jövő hét csütörtökön esedékes visszavágó előtt.

Eredmény – Európa liga, elődöntő, első mérkőzés

Sahtar Doneck – Sevilla 2-2 (2-1)
Lviv, Arena Lviv, v: Marciniak (lengyel)

Sahtar: Pyatov – Srna, Kucher, Rakitsky, Ismaily – Malyshev, Stepanenko – Marlos (Bernard 90+2.), Kovalenko, Taison (Wellington 90+1.)– Ferreyra (Eduardo 90+1.)

Sevilla: Soria – Mariano, Rami, Carrico, Escudero – Krychowiak, N’Zonzi – Vitolo, Banega, Konoplyanka (Krohn-Dehli 59., Coke 73.)– Gameiro

Gólszerző: Marlos (23.), Stepanenko (36.) ill. Vitolo (6.), Gameiro (82. – tizenegyesből)
Sárga lap: Malyshev (89.) ill. (Escudero (27.), Carrico (40.), Krychowiak (48.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik