Foci

BL: itt egy Atlético hős, akiről méltatlanul kevés szó esik

Végy egy jó kapust – szól az általánosan elfogadott csapatépítési alapelv szinte minden labdajátékban. Labdarúgásban is így van ez és Diego Simeone minden bizonnyal ismeri a tételt.

Így aztán azt követően, hogy a Matracosoknál világklasszissá növő Thibaut Courtois-t 2014 nyarán visszarendelte a Chelsea, az Atlético Madrid játékosmegfigyelői kinézték maguknak a belga válogatott hálóőrnél is fiatalabb, azon a nyáron még csak 21 éves Jan Oblakot.

A madridi szakemberek valamit nagyon tudhatnak. A szlovén kapus játékjoga 2010 óta a Benficáé, de a portugál bajnok eleinte rendre kölcsönadta fiatal tehetségét. Aztán a 2013-14-es szezonban már az ő nevével kezdődött a bajnok és kupagyőztes csapat névsora.

A Couroisthoz képest törpe, mindössze 186 centis portás a transfermarkt.com oldal szerint eztán négy millió euróért költözött Madridba, ahol remek teljesítményének köszönhetően immár 25 millióra nőtt az értéke.

Hogy mitől? A stabilan ugyan csak a 2015-16-os évadban vált kezdővé, de eddig 22 meccsen nem kapott gólt, ami klubrekord. Épp Courtois csúcsát adta át a múltnak.

Oblak az Atlético BL-rekordját is megdöntötte, immár nyolc mérkőzés óta nem zörgették meg a hálóját a sorozatban. Maximum oldalról. A Bayern München elleni szerda esti BL-elődöntőn (1-0) sem kellett maga mögé nyúlnia. Kétszer, Javier Martínez fejesénél és Vidal lövésénél bravúrral hárított.

Megjegyzendő, a kapusok dolgát a csapat védekezése is megkönnyíti, így ezekben a rekordokban jócskán benne van Diego Simeone edző alaptaktikája, remek felkészítése és a védekező játékosok teljesítménye is. De ettől még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik