Foci

BL: a Real Madrid és Ronaldo is hazajár Angliába

A kedd esti, Manchester City – Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésének nagy kérdése, a fővárosiak folytatják-e remek sorozatukat Angliában? Ugyanis a Királyi Gárda a legutóbbi nyolc mérkőzésén veretlen maradt az angol csapatokkal szemben. Szűkítve a kört, a Manchester Cityvel egyszer szerepelt közös BL-csoportban. 2012-ben 3-2-re győzött Madridban a királyi gárda, majd Manchesterben 1-1-es döntetlent játszottak a csapatok.

A madridiak számára az első meccs különösen fontos az elmúlt fordulóban történt 2-0-ás wolfsburgi vereség fényében. Erre utalt a Zinedine Zidane edző is, amikor egy újságírói kérdésre a következőket válaszolta:

Egy futballmeccsen bármi megtörténhet. Két meccs áll előttünk, fontos, hogy mindent beleadjunk egy nehéz ellenféllel szemben. Az Etihad Stadion nehéz pálya. Legfontosabb célunk, hogy gólokat szerezzünk és ne kapjunk egyet sem. A két csapatnak 50-50 százalék esélye van, de mi mindig a győzelemre játszunk. Az a tervünk, hogy kimegyünk és mindent megteszünk azért, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Wolfsburg ellen.

City – Real érdekességek:

A Marca szerint Yaya Touré nem épült fel teljesen sérüléséből, így szinte biztosra vehető, hogy kedden nem lép pályára a Real Madrid ellen, Vincent Kompany viszont a hírek szerint 100%-osan felépült sérüléséből és bevethető az esti meccsen.

A két csapat ezelőtt egyetlen egyszer találkozott egymással a Bajnokok Ligája 2012-13-as kiírásának csoportkörében. Akkor a blancók egy idegenbeli 1-1-es döntetlen után otthon 3-2-vel múlták felül az angolokat.

A Madrid sorozatban hatodik alkalommal kezdi idegenben meccsét a kieséses szakaszban.

A City története során először jutott el a bajnokok ligája elődöntőjéig, az eddig lejátszott négy hazai meccsükből a bajnokok ligája kieséses szakaszában, idén sikerült először győzni a negyeddöntőben a PSG ellen.

Spanyol ellenfelei ellen lejátszott tíz kupatalálkozóból egyedül a Villarreal elleni 3-0-ás siker alkalmával úsztak meg kapott gól nélkül a meccset az angolok, még 2011 novemberében.

Az elődöntőbe jutott négy csapat közül egyedül a Manchester City birtokolja átlagosan 50 százalék alatt a labdát a Bajnokok Ligája meccsein. (48,6%)

A Real Madrid, a BL-ben zsinórban hatodik alkalommal jut el a legjobb négyig. A Bajnokok Ligája mellett az Európa Ligát is figyelembe véve a huszonhetedik kupafellépésük a legjobb négy között, ezel pedig megelőzik az összes más klubot e téren.

Azonban egy éppen formába lendülő sikeréhes együttessel fognak találkozni Manchesterben. A kékek Manuel Pellegrini alatt ugyan nyertek bajnokságot a 2013/14-es szezonban, de az európai kupaporondon rendre elmaradt az áttörés, olajmilliárdok ide-vagy oda, eddig csak nyolcaddöntőig jutottak.

Már februárban biztossá vált, hogy a következő idényt Pep Guardiolaval kezdi a City. A hír kissé elsietett bejelentése ugyan a bajnokságban visszavetette az angolokat, de Manuel mester vezetésével a Bajnokok Ligájában eddig sosem látott menetelést produkálnak. A csapat védője Vincent Kompany szerint az egész csapat éhes a sikerre és mint mondta, esetleges sikerükkel naggyá tennék klubjuk.

Hasonlóan látja a helyzetet a chilei vezetőedző is. Elmondása szerint fontos, hogy élvezzék az elődöntőt, mert nem minden évben sikerül idáig eljutni a csapatnak. Szerinte játékosai is tisztában vannak ezzel, és nem elégednek meg ennyivel. Céljuk ezért nem is lehet más, mint a döntőbe kerülés.

Ami biztos, sikerre éhes csapatot fognak látni a hazai nézők és mint minden ilyen kiélezett csatában, a “csapat tizenkettedik játékosára” is fontos szerepet hárul. Vincent Kompany egy újságírói kérdésre, miszerint mennyire számít este a közönség támogatása egyértelműen ráerősített erre:

Sokat. A csapat mindig felfokozott állapotban játszik, ha a közönség hajtja és most annyira szükségünk van a hangjukra mint még soha.

Kiélezett csatára számíthatunk hát, mindkét csapatban klasszis játékosokkal, ahol a két világklasszis, Cristiano Ronaldo és Sergio Agüero bármikor képes a védelem legkisebb megingását is kihasználni.

Nagy kérdés, hogy a nemzetközi téren a fonalat elkapó City képes lesz-e ismét átlépni korlátait.

Amennyiben sikerül nekik, még az is előfordulhat, hogy akárcsak három éve a Bayern esetében, Pep Guardiola nyártól újra az aktuális BL-győztes kispadját veszi majd át.

Bajnokok Ligája, elődöntő:

Machester City- Real Madrid
2016.04.26., Manchester, Etihad Stadion , 20:45 (M4, Sport1)

Játékvezető:
Cüneyt Çakır (török)

A várható kezdő:
Real Madrid: 
Keylor Navas—Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal — Kroos, Casemiro, Modric—C. Ronaldo, Benzema, Bale
Edző: Zinedine Zidane

A várható kezdő:
Machester City::
Hart – Sagna, Otamendi, Kompany, Clichy – Fernando, Fernandinho – J. Navas, De Bruyne, D. Silva – Agüero
Edző: Manuel Pellegrini

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik