Foci

Meg kell, és meg is fogják tartani foci-Eb-t

Manuel Valls francia miniszterelnök ragaszkodik a szurkolói zónák kialakításához a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon. A kormányfő vasárnap a francia állami televízióban kifejtette: a novemberben Párizsban, illetve a kedden Brüsszelben történt terrortámadások ellenére szeretné, ha a drukkereknek nem kellene lemondaniuk a nyilvános meccsnézés lehetőségéről.

A legerősebb válasz a terroristáknak – a hírszerzési és biztonsági intézkedéseken kívül – az élet, hiszen ők az életet akarják elfojtani. Az Európa-bajnokságot meg kell tartani, és meg is fogjuk tartani.

Valls várakozásai szerint 7-8 millió szurkoló nézi majd a városközpontok különösen veszélyeztetettnek számító közterületein, parkokban elhelyezett óriáskivetítőkön a mérkőzéseket, ezért fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség a hatóságok részéről.

Hozzátette: mivel zárt, körbekerített területekről van szó, garantálható a zónák biztonsága azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a stadionokon belül is használnak. A szervezőbizottság korábbi közlése szerint 15 százalékkal növelték a torna biztonsági költségeit.

A belügyminisztérium szigorú ellenőrzést tervez a szurkolói zónák bejáratainál, tilos lesz például fémtárgyakat, nagy csomagokat bevinni.

Franciaország garantálni tudja az emberek biztonságát, és képes megbirkózni a terrorfenyegetettséggel.

A tervek szerint az Európa-bajnokság mind a tíz városában kialakítanak egy-egy szurkolói zónát, amely egy hónapon keresztül minden nap nyitva lesz majd.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a terroristák a párizsi Stade de France-ban akartak robbantani a Franciaország-Németország barátságos mérkőzésen – de végül nem jutottak be a stadionba -, ezért biztonsági övezetet alakítanak ki minden aréna körül.

Az interjúban ismét szóba került a zárt kapus meccsek lehetősége. Valls kifejtette, hogy a mostani rendkívüli helyzetben meg kell vizsgálni az összes eshetőséget, de alapvetően továbbra sincs napirenden, hogy nézők nélkül játsszanak a csapatok.

A miniszterelnök szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy töröljék az Európa-bajnokságot, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavaly év végi klímacsúcs párizsi megrendezésével országa már bizonyította, hogy a terrorfenyegetettségben is képes nagyszabású esemény vendégül látására.

Az Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik, a magyar válogatott – amely 44 év után szerepel ismét kontinenstornán – sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik