Foci

Szegény Gareth Bale-t szidják, mint a bokrot, pedig jobb, mint Ronaldo

A Sevilla elleni rangadón döntötte meg a walesi, Gary Lineker rekordját, ennek ellenére sokat szidják játéka miatt, pedig a statisztika őt igazolja.

A vasárnapi Real Madrid – Sevilla rangadón a hazaiak nyertek 4:0-ra. A mérkőzés 66. percében betalált Gareth Bale is, aki ezzel lőtte meg 43. La Ligás gólját, amivel megdöntötte Gary Lineker rekordját, mint a legtöbb spanyol bajnoki találatot jegyző brit -írja a BBC.

Lineker Twitter oldalán gratulált is honfitársának.

Hogy ez mennyire nagy szó, az viszonylagos. Az európai kontinenst nem lepik el a brit labdarúgók, lévén a szigetországban még a harmadosztályban is biztos anyagi lábakon állnak a klubok, a játékosok kimagasló heti bérért, sok néző előtt futballoznak.

Gareth Bale az egyik kivétel, aki erősíti e szabályt. A walesi a Tottehnamtől 2013 nyarán a világ legdrágább játékosaként érkezett a Real Madridhoz. Azóta is támadják azzal, nem is ő a legjobb, nem éri meg a pénzét. Azt is mondják, teljesítménye túlságosan hullámzó és emiatt nem üti meg a királyi gárda szintjét.

europress
Gerath Bale bal lába egészen sokat ér Fotó: europress

Ehhez képest, ha megnézzük a villámgyors szélső statisztikáit máris egészen más a helyzet. A 2015/16-os bajnoki évadban Bale 17 meccsen lépett eddig pályára, amelyeken rúgott, fejelt 14 gólt és kiosztott 9 gólpasszt (valamennyi találkozót – BL, kupa – figyelembe véve 20 meccsen 14 gól 11 gólpassz a mérlege) , ami valljuk be parádés teljesítmény. A Realban csak Cristiano Ronaldo (30 bajnokin 28 gól és 9 gólpassz) és Karim Benzema (21/20/4) előzi meg eredményesség terén, de vegyük figyelembe, hogy Bale hosszú ideig bajlódott vádlisérüléssel is.

Ha viszont csak azt nézzük, a spanyol bajnokságban ki hány gólban volt közvetlen főszereplő, úgy a Real Madrid rangsorát már Gareth Bale vezeti 1,35 gól vagy gólpassz/meccs átlaggal. Még Ronaldo 1,23-as átlagát is veri. Nyilván ennek is köszönheti, hogy a Transfermarkt még mindig 80 millió euróra taksálja a walesit, amivel ő világon a hatodik legértékesebb játékos jelenleg.

A spanyol bajnokságban legtöbb gólt szerző brit játékosok:

Játékos Klub Meccsszám Gól
Gareth Bale Real Madrid 76 43
Gary Lineker Barcelona 103 42
Steve Archibald Barcelona 55 24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik