Foci

Bukhatja Kubatov a Fradi-beléptetőrendszert

A Társaság a Szabadságjogokért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása alapján állítja mindezt.

A Groupama Aréna vénaszkenner néven elhíresült beléptetőrendszere régóta szálka a fradisták szemében. Konkrétan több ezren ezért nem járnak meccsre. A stadion átadása óta a Ferencváros a magyar labdarúgásban egyedüliként nem elégszik meg azzal, ha a szurkolók előzetesen megadják a nevüket, címüket, születési adataikat, képmásukat – az MLSZ-előírás szerint szurkolói kártyát váltanak ki -, hanem a klub kötelezi a hazai bajnokira járókat, hogy a tenyerük vénalenyomatát is rögzítsék.

Ezt az eljárást előíró szabályt 2014-ben támadta meg az Alkotmánybíróságon (AB), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Szerintük a Fradi-bérlettel rendelkező ügyfelük vénalenyomatának kötelező rögzítése és tárolása egy szurkolói adatbázisban szükségtelen és aránytalan jogkorlátozás, mi több jogszerűtlen, hogy a klub azt nem a szurkolói kártyán, hanem egy minden szurkoló adatait tartalmazó adatbázisban kezeli. A fő bajuk az, hogy a biometrikus referencia adatbázis alkalmas lehet az állampolgárok automatizált, tömeges és észrevétlen azonosítására is.

Ez alapján az ügy látszólag egyszerűnek tűnik, mégis nyúlik, mint a rétestészta.

Az AB kikérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét. A tizenkét oldalas válaszból kiderül, a biometrikus adatok külön adatbázisba rendezése kockázatos, mert biometrikus referencia adatbázisban tárolt adatai felett az érintett nem tud kontrollt gyakorolni, nem tudja ellenőrizni és megakadályozni az adataival való visszaélést. Így ha ezekkel az adatokkal élnek vissza, az sokkal veszélyesebb az érintet magánszférájára, mint ha más, az ember élete során változó vagy változtatható adatokkal élnek vissza. Összegezve:

a biometrikus referencia adatbázis alkalmas lehet az állampolgárok automatizált, tömeges és észrevétlen azonosítására is.

A NAIH fenntartja azt a véleményét is, miszerint a biometrikus beléptetőrendszer alkalmazásának szükségességét elmulasztották igazolni a Sporttörvényben, így a törvény „nem feltétlenül felel meg az alkotmányossági követelményeknek” – számolt be minderről az ataszjelenti.blog.hu.

A ckozep.hu Fradi szurkolói oldal mindezek alapján azt reméli, hogy

a jogászkodás vége az lesz, hogy az adatkezelés módján bukik el a vénaszkenner. Az AB döntése rövidre zárhatja végre a Tábor és Kubatov háborúját, ráadásul Kubatov arcvesztése így lenne a legkisebb, főleg, mert mindenki a megállapodást várja, és szkennerrel 99%, hogy ez nem jönne össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik